Przejdź do głównej zawartości

Warsztaty Kulinarne Most Kultury




Wszystkich smakoszy z Lublina i okolic zapraszam na:
Warsztaty kulinarne z blogerami

4 lipca, godzina 16:00MOST KULTURY LUBLIN
Temat: „Wody i koktajle dla zdrowia i urody”

Wstęp wolny
Warsztaty poprowadzę wraz z Marleną z Kuchni u Marlenity



Podczas warsztatów nauczycie się przygotowywać wody i koktajle korzystne dla zdrowia i urody. Koktajle to doskonała przekąska, orzeźwiający napój, ale przede wszystkim bomba witamin. Woda za to świetnie nawadnia organizm w czasie letnich upałów. O tym jakie owoce i warzywa najlepiej nadają się do przygotowania kreatywnych napojów dowiecie się właśnie u nas. Zachęcamy do udziałuJ

Zapraszamy do zapisów: kuchniamarlenity@gmail.com

Wydarzenie znajdziesz nas też na FB: Warsztaty Kulinarne z blogerami

Orzeźwiająco i smacznie zapraszamy Was do przybyciaJ
Miło nam będzie, gdy przyjaciół i rodzinę weźmiesz razem z sobąJ



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Dyniowa zupa z porem

    Dyniowa zupa z porem , czyli bardzo smaczny krem z dyni. Pora jak najbardziej aktualna na dyniowe szaleństwa. Nie tylko w kuchni J . Dyniowe zupy uwielbiam, co sezon wymyślam coś nowego. Tym razem z dodatkiem pora. Świetna kombinacja. Słodycz upieczonej dyni, podkręcona wyraźnym smakiem pora. Połączenia genialne. Polecam J Składniki: 1   dynia hokkaido 2 obrane ziemniaki 1 por 1,5 litra bulionu warzywnego/drobiowego sól, pieprz kurkuma, słodka papryka 1 łyżka masła klarowanego olej rzepakowy Przygotowanie:  Dynię przekrój na pół (nie obieraj jej). Połóż na blachę, skórą do góry. Obie połówki polej olejem. Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piecz przez 30 minut. Następnie ostudzoną, lecz ciepłą dynię obierz ze skórki i wydrąż środek z pestkami. Pora pokrój w piórka. Ziemniaki w kostkę. W rondlu o grubszym dnie rozpuść masło. Wrzuć pora i ziemniaki. Przypraw solą, pieprzem. Zalej bulionem, tak by warzywa był...

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się z...

Gruzińska sałatka ziemniaczana

Tą bardzo smaczną ziemniaczaną wypatrzyłam już dawno na blogu Martyny . Zainspirowało mnie bardzo to połączenie: ziemniaków, orzechów i cebuli.  To wszystko wymieszane z czosnkiem, koperkiem, skropione sokiem z cytryny – ach smakuje wybornie. Cebulkę można dodać surową lub podsmażaną. Obie wersje smakują znakomicie, choć mi osobiście bardziej przypadła do smaku ta wersja z podsmażona cebulką. To już setny mój post na blogu J Hura!!! Składniki:    ·         5 -6 ziemniaków średniej wielkości ·         3 łyżki posiekanych orzechów włoskich ·         1 duża czerwona cebula ·         2 duże ząbki czosnku ·         słodka papryka ·         pęczek koperku ·         oliwa extra virgin ·   ...

Kaszotto z pieczoną dynią i papryką

Kaszotto z pieczoną dynią i papryką - bardzo smaczny pomysł na obiad, kolację czy pudełko do pracy, (jeśli masz gdzie zagrzać). Upieczone kawałki dyni, papryki i pomidorów wraz z czosnkiem i aromatycznymi ziołami. Pycha J Dynię, paprykę i pomidory wraz z czosnkiem można upiec dzień wcześniej. Wtedy przyrządzenie kaszotta staje się ekspresowym, Wystarczy ugotować kasze jaglaną, w tzw. międzyczasie podsmażyć boczek wraz z papryczką chili i warzywa. I już J Szybko, kolorowo, smacznie i rozgrzewająco J Wszystkim Smakoszom polecam J Składniki: ¾ szklanki kaszy jaglanej ½ dyni 3 papryki 3 pomidory 2-3 ząbki czosnku 10 dag boczku wędzonego olej rzepakowy masło klarowane papryczka chili sól, pieprz tymianek, ostra i słodka papryka Przygotowanie: Dynię obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Wydrąż gniazda nasienne z papryki i pokrój na kawałki o podobnej wielkości. Pomidory przekrój na czwartki. Warzywa ułóż na formie do zapiekania. Ząbki czosnku rozgnieć prz...

Irlandzkie bułeczki

Nie ma jak domowa bułeczka na śniadanie, pikniku czy w podróży. Bardzo smaczna poropozycja na Majówkę. Warto zrobić podwójną porcję, bo migiem znikają.  Na pewno będę robić je częściej J Składniki: na 8 sztuk 450 g mąki pełnoziarnistej pszennej 200 ml maślanki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka soli 2 gałązki rozmarynu lub po 1 płaskiej łyżeczce suszonej: bazylii, oregano i tymianku lub  innych ulubionych ziół Przygotowanie: Nastaw piekarnik na 200 stopni. W misce, za pomocą widelca wymieszaj mąkę, sodę, cukier i sól. Następnie dodaj maślankę i wymieszaj. Ciasto powinno być jednolite, ale trochę grudkowate. Gdyby ciasto wyszło za suche dodaj jeszcze trochę maślanki (mąka ma różną wilgotność). Dodaj posiekany rozmaryn lub suszone zioła. Wymieszaj. Gotowe ciasto dziel na części, z każdej z nich uformuj bułeczkę i połóż ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę natnij głęboko, na krzyż ostrym nożem. Piecz pr...