Przejdź do głównej zawartości

Konkurs –kulinarna frajda- przypomnienie


  
Przypominam o trwającym (do 04.02.2016) na blogu konkursie- kulinarna frajda-przepisy blogerów. Mam do rozdania 3 książki „Smakowita Pajda to kulinarna frajda” – przepisy blogerów kulinarnych.  To zbiór bardzo apetycznych przepisów blogerów kulinarnych podzielonych na cztery kategorie: mały głód, codzienny obiad, szczególne okazje oraz na wynos. 

Pytanie konkursowe brzmi:, 


Jaką karnawałową przekąskę/przystawkę lubisz najbardziej? 
I jak ją przyrządzasz?


Dozwolone są wszelkie formy prezentacji. Może być to przekąska/przystawka na zimno, ciepło, na tzw. jeden kęs lub na więcejJ Na Wasze zgłoszenia czekam w komentarzach lub na maila  jedzismakuj@gmail.com

Szczegóły i regulamin konkursu znajdziesz tu (klik)

Komentarze

  1. O świetna książka, wspaniale byłoby ją wygrać, może moje ciasteczka z białym winem pokonają konkurencję:
    Składniki:
    - 250g mąki
    - 100 g cukru
    - 80 ml oliwy extra virgin (ja użyłam oleju rzepakowego)
    - 80 ml białego wina (moje było półsłodkie)
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - szczypta soli

    Sposób przygotowania: W dużej misce mieszamy wszystkie składniki do czasu aż powstanie miękka jednolita masa. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, rolujemy je na kształt hmmnm "długiej gąsienicy" i zaplatamy precelki. Ciasteczka pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st C na funkcji góra- dół około 15-20 minut, ciasteczka mają się tylko lekko podpiec. Jeszcze gorące ciasteczka obtaczamy w cukrze :)

    Nie umiem wkleić obrazka ale jest on dostępny na stronie http://pierunskiemaszkety.blogspot.com/2016/01/woskie-ciasteczka-z-biaym-winem.html#more

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Staropolski Mazurek Królewski

    Staropolski mazurek zwany królewskim jest kruchy i migdałowy.  W miarę kosztowania nabiera smaku, na tyle, że z przyjemnością sięgamy po następny kawałek. Wspaniała, słodka i kusząca propozycja wielkanocnego, tradycyjnego ciasta. Z podanych składników wychodzi mazurek na dużą prostokątną blachę. A przepis na staropolski mazurek zwany królewskim na pochodzi z książki pod tytułem  „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” Maria Lemmis i Henryk Vitry Wydawnictwo Interpress Warszawa. Zapisuję go u siebie, by częściej korzystać:) Polecam i Wam skosztujcie sami J Składniki: 35 dag masła 12 dag cukru pudru 12 dag obranych migdałów 37 dag mąki pszennej 4 ugotowane żółtka 1 surowe żółtko odrobinę skórki cytrynowej Lukier: 10 dag cukru pudru wiśnie, czereśnie z konfitury 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Posiekaj drobno migdały (nie miel ich!). Ugotowane żółtka przetrzyj przez sito. Masło utrzyj na „ ...

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się z...

Gulasz rybny

Gulasz rybny - bardzo smaczne danie jednogarnkowe. By ugotować gulasz rybny wystarczy: wziąć dwa rodzaje ryb (można więcej), paprykę, marchew i ziemniaki. Doprawiony koncentratem pomidorowy, ostrą i słodka papryką.  By bardziej pokręcić smaki można też wkroić papryczkę chili. Wszystko w jednym garnku wymieszane i ugotowane. Ach, co za smaki i zapachy. Smacznie wszystkim polecam ten gulasz rybny . Składniki: duży filet mintaja/dorsza 2 dzwonki łososia 2 mniejsze cebule 2 marchewki 2 papryki 5 ziemniaków 200g koncentratu pomidorowego sól, pieprz papryka ostra i słodka ew. papryczka chili olej, masło klarowne do smażenia Przygotowanie: Cebule, ziemniaki i marchew pokrój w kostkę. Paprykę w paseczki. Ryby pokrój na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzej tłuszcz. Wrzuć cebulę, przypraw ją solą i pieprzem. Wymieszaj. Następnie dodaj ziemniaki, marchew i paprykę. Wlej odrobinę wody. Przypraw paprykami: ostrą, słodka chili. Dodaj rybę. Zalej wodą tak...

Mazurek orzechowo- kakaowy

To pierwszy mój mazurek. Kruche ciasto na spodzie; orzechy, migdały i miód w środku; polane polewą kakaową J To musi wybornie smakować. Ponoć z mazurkiem jest jak z panną, podobnie jak ona powinien być pięknie przystrojony J . Zapewni to znakomity smak i nada odświętnego charakteru J Wszystkim czytelnikom życzę radosnych, pogodnych a przede wszystkim smacznych Świąt Wielkanocnych. Mokrego Śmigusa Dyngusa również wszystkim życzę J Składniki: blacha 28x38 cm Kruche ciasto: ·         40 dag mąki ·         20 dag cukru ·         20 dag masła ·         3 żółtka ·         szczypta soli Masa orzechowa: ·         3 garście orzechów włoskich ·         3 garście migdałów ·     ...