Rabarbarki z kruszonką, czyli drożdżówki z rabarbarem
posypane kruszonką. Słodki wiosenny deser lub śniadanie. Do niedzielnej kawy,
herbatyJ Świetnie
smakują na świeżym powietrzu. W porze tzw. późnego lata piekę inne bułeczki
drożdżowe (klik), a dziś
wiosennie, majowo- rabarbarki z kruszonką.
Składniki: na 12 szt
- 3 szklanki mąki
- ½ szklanki ciepłego mleka + dodatkowe ½ szklanki*
- 50 g świeżych drożdży lub opakowanie suchych
- 2 jajka
- 100 g rozpuszczonego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szczypta soli
- 1 szklanka rabarbaru w kawałkach
- brązowy cukier
kruszonka:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie: Drożdże rozpuść w mleku (suche wystarczy dosypać do mąki), dodaj łyżeczkę cukru, wymieszaj. Pozostaw w naczyniu na ok. 15 minut by podrosły (uważaj czasem rosną bardzo szybko).
Mąkę wsyp do miski. Wbij jajka. Dodaj
drożdże, cukier i sól. Ciasto zagnieć ręką lub przy pomocy szpatułki. Pod koniec
zagniatania dodaj stopione masło.
*Jeśli użyłaś/łeś suchych drożdży
podgrzej pół szklanki mleka i dodaj do reszty wymieszanych składników.
Teraz wyrabiaj je zwyczajnie ręką
(ok.10 min) albo przy pomocy robota (możesz dosypać trochę mąki gdyby ciasto
kleiło się za bardzoJ)
Zagniecione ciasto pozostaw do wyrośnięcia na ok. godzinę półtorej lub wstaw na
noc do lodówki.
Rabarbar pokrój na drobne kawałki.
Wsyp do miseczki, posyp brązowym cukrem.
Z masła ( w temperaturze pokojowej),
cukru i mąki przygotuj kruszonkę.
Po leżakowaniu ciasto naciśnij ręką, by pozbawić go powietrza. Teraz po kolei bierz do dłoni ciasto, uformuj kulkę
wielkości mandarynki, rozpłaszcz na placek. Na środku każdego zrób dołek i włóż
rabarbar. Posyp kruszonką i dodatkowo brązowym cukrem. Gotowe rabarbarki układaj
na blachę wyłożoną papierem. Rozgrzej piekarnik do 160 °C. Piecz bułeczki ok.15
minut. Ostudź w lekko w uchylonym piekarniku. Rabarbarki z kruszonką gotowe. Jedz i smakujJ
Piękne drożdżówki upiekłaś :) Dziękuję za wspólny weekend ;)
OdpowiedzUsuńPyszne drożdżóweczki :) dziekuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńRabarbarki upiekły Ci się cudnie Gosiu, dziękuję za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe drożdżóweczki, pysznie wyglądają. Dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł ;) Dziękuje za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńOgromnego smaka mi narobiłaś :) Chyba się kuszę i wypróbuję połączenie drożdżówek z rabarbarem, póki sezon trwa :) Dzięki za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńAleż muszą być pyszne! Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają :) Dziękuje za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńPyszne, bardzo lubię takie bułeczki, dziękuję za wspólne pieczenie 😊
OdpowiedzUsuńmałe, urocze i na pewno pyszne!
OdpowiedzUsuńFajne bułeczki..dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńPyszności ;-) dziękuję za wspólne wypiekanie:)
OdpowiedzUsuńIdealne ze szklanką mleka :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuń