Przejdź do głównej zawartości

Rabarbarki z kruszonką


Rabarbarki z kruszonką, czyli drożdżówki z rabarbarem posypane kruszonką. Słodki wiosenny deser lub śniadanie. Do niedzielnej kawy, herbatyJ Świetnie smakują na świeżym powietrzu. W porze tzw. późnego lata piekę inne bułeczki drożdżowe (klik), a dziś wiosennie, majowo- rabarbarki z kruszonką. 
A weekendowo wspólnie pieczemy na FB – ciasto na niedzielęJ tym razem ciasta z rabarbarem. Razem ze mną pieką: Dagmara, Joanna, Marzena, Małgosia, Joanna, Agnieszka, Sylwia, Bożena. Smacznie polecamJ

Składniki: na 12 szt 
  • 3 szklanki mąki
  •  ½ szklanki ciepłego mleka + dodatkowe ½ szklanki*
  •  50 g świeżych drożdży lub opakowanie suchych
  • 2 jajka
  • 100 g  rozpuszczonego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szczypta soli
  •  1 szklanka rabarbaru w kawałkach
  •  brązowy cukier

kruszonka:
  • 2 łyżki masła
  •  2 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej




Przygotowanie: Drożdże rozpuść w mleku (suche wystarczy dosypać do mąki), dodaj łyżeczkę cukru, wymieszaj. Pozostaw w naczyniu na ok. 15 minut by podrosły (uważaj czasem rosną bardzo szybko).
Mąkę wsyp do miski. Wbij jajka. Dodaj drożdże, cukier i sól. Ciasto zagnieć ręką lub przy pomocy szpatułki. Pod koniec zagniatania dodaj stopione masło.
*Jeśli użyłaś/łeś suchych drożdży podgrzej pół szklanki mleka i dodaj do reszty wymieszanych składników.
Teraz wyrabiaj je zwyczajnie ręką (ok.10 min) albo przy pomocy robota (możesz dosypać trochę mąki gdyby ciasto kleiło się za bardzoJ) Zagniecione ciasto pozostaw do wyrośnięcia na ok. godzinę półtorej lub wstaw na noc do lodówki.
Rabarbar pokrój na drobne kawałki. Wsyp do miseczki, posyp brązowym cukrem.
Z masła ( w temperaturze pokojowej), cukru i mąki przygotuj kruszonkę.

Po leżakowaniu ciasto naciśnij ręką, by pozbawić go powietrza. Teraz po kolei bierz do dłoni ciasto, uformuj kulkę wielkości mandarynki, rozpłaszcz na placek. Na środku każdego zrób dołek i włóż rabarbar. Posyp kruszonką i dodatkowo brązowym cukrem. Gotowe rabarbarki układaj na blachę wyłożoną papierem. Rozgrzej piekarnik do 160 °C. Piecz bułeczki ok.15 minut. Ostudź w lekko w uchylonym piekarniku. Rabarbarki z kruszonką gotowe. Jedz i smakujJ


Komentarze

  1. Piękne drożdżówki upiekłaś :) Dziękuję za wspólny weekend ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne drożdżóweczki :) dziekuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rabarbarki upiekły Ci się cudnie Gosiu, dziękuję za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe drożdżóweczki, pysznie wyglądają. Dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł ;) Dziękuje za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ogromnego smaka mi narobiłaś :) Chyba się kuszę i wypróbuję połączenie drożdżówek z rabarbarem, póki sezon trwa :) Dzięki za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ muszą być pyszne! Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowicie wyglądają :) Dziękuje za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne, bardzo lubię takie bułeczki, dziękuję za wspólne pieczenie 😊

    OdpowiedzUsuń
  10. małe, urocze i na pewno pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajne bułeczki..dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszności ;-) dziękuję za wspólne wypiekanie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Idealne ze szklanką mleka :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się zredukuje i będ

Gulasz rybny

Gulasz rybny - bardzo smaczne danie jednogarnkowe. By ugotować gulasz rybny wystarczy: wziąć dwa rodzaje ryb (można więcej), paprykę, marchew i ziemniaki. Doprawiony koncentratem pomidorowy, ostrą i słodka papryką.  By bardziej pokręcić smaki można też wkroić papryczkę chili. Wszystko w jednym garnku wymieszane i ugotowane. Ach, co za smaki i zapachy. Smacznie wszystkim polecam ten gulasz rybny . Składniki: duży filet mintaja/dorsza 2 dzwonki łososia 2 mniejsze cebule 2 marchewki 2 papryki 5 ziemniaków 200g koncentratu pomidorowego sól, pieprz papryka ostra i słodka ew. papryczka chili olej, masło klarowne do smażenia Przygotowanie: Cebule, ziemniaki i marchew pokrój w kostkę. Paprykę w paseczki. Ryby pokrój na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzej tłuszcz. Wrzuć cebulę, przypraw ją solą i pieprzem. Wymieszaj. Następnie dodaj ziemniaki, marchew i paprykę. Wlej odrobinę wody. Przypraw paprykami: ostrą, słodka chili. Dodaj rybę. Zalej wodą tak by

Dyniowa zupa z porem

    Dyniowa zupa z porem , czyli bardzo smaczny krem z dyni. Pora jak najbardziej aktualna na dyniowe szaleństwa. Nie tylko w kuchni J . Dyniowe zupy uwielbiam, co sezon wymyślam coś nowego. Tym razem z dodatkiem pora. Świetna kombinacja. Słodycz upieczonej dyni, podkręcona wyraźnym smakiem pora. Połączenia genialne. Polecam J Składniki: 1   dynia hokkaido 2 obrane ziemniaki 1 por 1,5 litra bulionu warzywnego/drobiowego sól, pieprz kurkuma, słodka papryka 1 łyżka masła klarowanego olej rzepakowy Przygotowanie:  Dynię przekrój na pół (nie obieraj jej). Połóż na blachę, skórą do góry. Obie połówki polej olejem. Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piecz przez 30 minut. Następnie ostudzoną, lecz ciepłą dynię obierz ze skórki i wydrąż środek z pestkami. Pora pokrój w piórka. Ziemniaki w kostkę. W rondlu o grubszym dnie rozpuść masło. Wrzuć pora i ziemniaki. Przypraw solą, pieprzem. Zalej bulionem, tak by warzywa były zakryte. Gotuj przez 2

Ryżowe ciasteczka z bananem

Ryżowe ciasteczka z bananem to moje ostatnie, bardzo smaczne odkrycie kulinarne. Na buziach wszystkich smakoszy pojawia się taki smaczny uśmiech, gdy ich próbują, niezależnie od tego czy są na jakiejś diecie czy po prostu wszystko wolno im jeść. Ryżowe ciasteczka z bananem są słodkością bez mąki (bezglutenowcy), bez jajek i mleka.  Dużym zainteresowaniem cieszyły się również na Pikniku Smakoszy ( klik) , z czego się niezmiernie cieszę J Wam też słodko i smacznie polecam te ryżowe ciasteczka z bananem J Składniki: na 24 szt. 4 banany dobrze dojrzałe 180g ryżowych płatków błyskawicznych 2 garści rodzynek ½ gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru brązowego ½ łyżeczki cynamonu szczypta soli Przygotowanie: Czekoladę posiekaj. Banany rozgnieć widelcem, dodaj resztę składników, wymieszaj. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj ciasteczka, najlepiej łyżeczką lekko je przygniatając. Piecz przez 20 minut w temp. 180 ºC. Jedz i smakuj na słodko J

Bezglutenowa tarta z rabarbarem i truskawkami Lubelski Kociołek przyrządza rabarbar

Bezglutenowa tarta z rabarbarem i truskawkami powstała na potrzebę stworzenia ciasta bezglutenowego, bez jajek i mleka krowiego. Zadanie dość trudne, ale smacznie się udało- powstała tarta z rabarbarem i truskawkami. Rabarbar, truskawki, brązowy cukier z odrobiną żelatyny (wiem może ona zawierać śladowe ilości glutenu, ale myślę, że na tyle śladowe, iż na pewno nie szkodzą).  Tarta rabarbarowo-truskawkowa wyszła przepyszna, znika w ekspresowym tempie J Smacznie  Wam polecam:) Ponadto chciałam Was serdecznie zaprosić na kolejną wiosenną edycję Lubelskiego Kociołka – rabarbar. W rabarbarowej zabawie biorą udział:   Edyta -   http://www.pasjasmaku.com/ Marlena-   http://smerfetka79.blogspot.com/ Wiosenka-   www.eksplozjasmaku.blox.pl Marta -   http://kolorowo-torcikowo.blogspot.com/ Martyna -  http://chiliandsugar.blogspot.com/ Ania -  http://przyprawmnie.blogspot.com/ Karolina -   http://stokolorowkuchni.blox.pl/html Dorota -  http://sierotkamarysiawkuchni.blogsp