Przejdź do głównej zawartości

Kapuśniak

Kapuśniak z kiszonej kapusty to jedna z ulubionych moich zup. Smaczna, rozgrzewająca polska zupa. W takie zimne i deszczowe dni jak ostatnio w sam raz. Zwłaszcza, gdy to mój M znowu gotowałJ Ach jaki smaczny kapuśniak mu wyszedł. Lecę po drugi talerzJ

Składniki: na 4-6 osób

·        0,6 kg kiszonej, kwaśnej kapusty
·        50 dag żeberek wieprzowych
·        15 dag wędzonego boczku
·        15 dag kiełbasy
·        5 dag słoniny
·        1 i 1/2 duża cebula
·        2 marchewki
·        1 duży korzeń pietruszki
·        2-3 ziemniaki
·        2 liście laurowe
·        3 ziarna ziela angielskiego
·        10 ziaren pieprzu
·        3 suszone grzyby namoczone 2 godz. wcześniej
·        sól
·        świeżo zmielony czarny pieprz
·        1 łyżka mąki

Przygotowanie: Marchew i pietruszkę obierz, umyj, przekrój na pół. Jedną cebulę obierz, przekrój na pół i opal nad gazem, aż skórka stanie się cała czarna. Warzywa włóż do garnka, dodaj opłukane i pokrojone żeberka i boczek (u mnie był to gruby plaster). Zalej 2 i 1/4 litrami zimnej wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i całe ziarna pieprzu. Gotuj na małym ogniu przez 40 minut - zupa powinna tylko lekko bulgotać.
Z wywaru wymyj warzywa i boczek, odlej szklankę wywaru do ostygnięcia. Przyda ci się on przy zasmażce. Dodaj odciśniętą kapustę (sok zostaw na później) i odciśnięte uprzedni namoczone grzyby. Zagotuj wszystko pod przykryciem, teraz zdejmij na chwile pokrywkę. Zupę ponownie przykryj, ale nie całkowicie i gotuj na małym ogniu przez 30 minut, aż kapusta zmięknie.
Ziemniaki obierz i pokrój w 1 cm kostkę. W oddzielnym garnku ugotuj je. Odcedź je, kiedy są prawie miękkie. Podgotowane ziemniaki dodaj do zupy. Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę i dodaj do kapuśniaku.
Zrób tzw. złotą zasmażkę: na suchej patelni upraż dużą łyżkę mąki na rumiany kolor. Zdejmij mąkę z patelni i przesyp do miseczki. Teraz włóż na patelnię pokrojona w kosteczkę słoninkę. Dodaj drobno pokrojoną połówkę cebuli i usmaż ją na złoty kolor. Dodaj uprzednio zrumienioną mąkę. Rozprowadź ją zimnym wywarem (tym ze szklanki), dolewając po trochu do zasmażki i rozprowadzając tak by nie było grudek. Zagotować, rozrzedzić gorącym wywarem i ostrożnie mieszając połączyć z zupą. Gotuj jeszcze 3 minuty. Teraz dodaj odciśnięty sok z kapusty do smaku. Zagotuj zupę i dopraw ja solą i pieprzem do smaku. Wlej kapuśniak do miseczek/talerzy, weź chleb, jeśli lubisz. Jedz i smakuj J



Komentarze

  1. A jak pięknie podana w kolorach jesieni:):)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale ładne zdjęcia ;-) zjadałbym miseczkę takiego kapuśniaczka ;-) smaku mi narobiłaś ;-)

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny jesienny klasyk, który nigdy się nie nudzi :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmmm dawno jadłam! Ślicznie podane:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Hołojec

Na nadchodzące gorące dni tylko hołojec, czyli rodzaj białego barszczu podawanego na zimno. Hołojec znany od pokoleń na terenie powiatu Radzynia Podlaskiego, szczególnie we wsiach od strony Łukowa. Myślę,że wspaniale smakuje zwłaszcza w upalne dni. Proporcje można zmieniać wedle uznania.  Składniki: chłodna przegotowana woda ogórki ząbki czosnku cebula szczypior kwaśna śmietana ocet sól Przygotowanie: Ogórki obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z odrobiną soli. Zostaw do wypuszczenia soku. Obraną cebulę i szczypior drobno posiekaj Dodaj przetarty czosnek (ilość według uznania). Wymieszaj z ogórkami, posól i wygnieć dobrze łyżką. Dodaj śmietanę i wodę. Wlej 1/2 łyżeczki octu (do smaku). Hołojec możesz podawać po staropolsku, czyli z jednej miski. W drugiej zaś jako dodatek, usmażone w plasterkach młode ziemniaki z listkiem laurowym. Hołojec gotowy. Jedz i smakuj!

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się z...

Dyniowe ciasto z morelami i borówkami

Dyniowe ciasto z morelami i borówkami -pełne smaku, koloru i aromatu. Dyniowe ciasto z rodzynkami, a na wierzchu rozpływający się w ustach morelowy mus. To wszystko udekorowane borówkami. Pięknie wygląda jeszcze lepiej smakuje. Na weekend, do kawy, na Halloween w sam raz takie d yniowe ciasto z morelami i borówkami J Niech Nam będzie strasznie, słodko i smacznie J Składniki: 1kg dynia 1 pomarańcza 3 jajka 1 szklanka oleju rzepakowego 1 szklanka mąki gryczanej ½ szklanki mąki ryżowej pełnoziarnistej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 garści rodzynek   3 łyżki masła klarowanego 3-4 łyżki dżemu morelowego borówki amerykańskie do dekoracji Przygotowanie: Dynię, przekrój na pół. Polej olejem każdą z części (łącznie ¼ szklanki). Następnie upiecz dynię w piekarniku w temperaturze 180 ºC przez 30 minut. Następnie przestudzoną dynię zmiksuj dolewając świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. W misce utrz...

Ciasto orzechowo-miodowe

Orzechy włoskie i miód- czy czegoś trzeba więcej? Pysznego ciasta może:)  Miodowe ciasto przełożone waniliowym kremem, na wierzchu orzechy zatopione w słodkiej polewie.  W sam raz na jesienne urodzi ny:)  Smakowało wybornie J Już niestety  zniknęło J    Ogromną zaletą tego ciasta jest to, iż można, a nawet należy   przygotować  je  wcześniej-ponoć im starsze tym lepsze J   i nie musi stać w lodówce J   Tak z innej całkiem z innej beczki to czas by nastawić piernikowe ciasto J Składniki: blacha średnica 29cm  Ciasto: ·         1/2 kg mąki ·         20 dag cukru ·         20 dag margaryny ·         2 jajka ·         2 łyżeczki miodu ·         2 łyżeczki sody ·   ...