Orzechy włoskie i miód- czy czegoś trzeba więcej? Pysznego ciasta może:)
Miodowe
ciasto przełożone waniliowym kremem, na wierzchu orzechy zatopione w słodkiej
polewie. W sam raz na jesienne urodziny:) Smakowało wybornieJ Już niestety zniknęłoJ Ogromną zaletą tego ciasta
jest to, iż można, a nawet należy przygotować je wcześniej-ponoć im starsze tym lepszeJ i nie musi stać w lodówceJ
Tak z innej całkiem z innej
beczki to czas by nastawić piernikowe ciastoJ
Składniki: blacha średnica 29cm
Ciasto:
·
1/2 kg mąki
·
20 dag cukru
·
20 dag
margaryny
·
2 jajka
·
2 łyżeczki
miodu
·
2 łyżeczki
sody
·
250 ml
zaparzonej herbaty do nasączenia
Krem:
·
0,5 l mleka
·
1 budyń
waniliowy
·
2,5 łyżki mąki pszennej
·
1 kostka
masła
·
garść
orzechów włoskich
Masa
orzechowa:
·
15 dag
orzechów włoskich
·
2 łyżeczki
miodu
·
10 dag masła
·
10 dag cukru
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę wymieszaj z sodą,
posiekaną margaryną, dodaj cukier, sodę , miód i jajka. Zagnieć ciasto. Podziel
je na 2 części. Każdą z nich wyłóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
Piecz w temperaturze 180 °C przez około 20 - 25 minut.
Krem: W 1/4 szklanki zimnego mleka rozpuść budyń i mąkę pszenną. Pozostałą część mleka zagotuj. Do niego wlej mleko wraz z rozmieszanym budyniem i mąką, cały czas mieszając doprowadź do zagotowania. Przestudź, zmiksuj z masłem gdy już będzie prawie zimne. Dodaj posiekaną garść orzechów i ponownie wymieszaj
Masa
orzechowa: Masło
rozpuść z cukrem i miodem, dodaj posiekane orzechy, zagotuj.
Na upieczony placek,
nasączony jedną szklanką herbaty, wyłóż krem, przykryj drugim plackiem, wlej
gorącą masę orzechową. Teraz odłóż w bezpieczne miejsce aby smaki się
przeniknęły. Jedz i smakujJ, gdy zdecydujesz, że już jest gotoweJ
jestem pewna, że posmakowałoby mi!
OdpowiedzUsuńBardzo jesienne smaki. A ciacho wygląda pysznie :))
OdpowiedzUsuńsmacznie dziękuję:)
UsuńCos dla mnie,maniaczki miodowych ciast(i nie tylko) pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam również:)
UsuńMmm, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńPiernik... To naprawdę już...?