czwartek, 24 października 2013

Sałatka z dyni makaronowej



Dynia makaronowa to bardzo smaczny rodzaj dyni. Super do sałatki J 
Po jej upieczeniu lub ugotowaniu z miąższu przy pomocy widelca powstają dyniowe  nitki, takie same jak makaronowe. Świetnie nadają się do sałatek makaronów czy tart:)


Składniki:
·        dynia makaronowa upieczona
·        500g roszponki
·        2-3 papryki
·        1 cebula czerwona
·        sól
·        pieprz
·        oliwa
·        ocet winny

Przygotowanie:  Aby upiec dynię nagrzej piekarnik do 175°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Dynię przekrój i oczyść z pestek. Natrzyj oliwą od środka.  Na blasze połóż połówki dyni miąższem do dołu. Piecz około 40 minut, aż dynia będzie miękka, ale wciąż jędrna. Pozostaw do ostygnięcia.  Po  ostygnięciu widelcem „wykrawaj” nitki.

Cebulę obierz pokrój w półplasterki, posól zduś palcami bądź nożem, wsyp do salaterki. Dodaj pokrojoną w paski paprykę i roszponkę. Dodaj dyniowe nitki. Wymieszaj dopraw do smakuJ Jedz i smakujJ


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...