Dynia
makaronowa to bardzo smaczny rodzaj dyni. Super do sałatki J
Po jej
upieczeniu lub ugotowaniu z miąższu przy pomocy widelca powstają dyniowe nitki, takie same jak makaronowe. Świetnie
nadają się do sałatek makaronów czy tart:)
Składniki:
·
dynia makaronowa upieczona
·
500g roszponki
·
2-3 papryki
·
1 cebula czerwona
·
sól
·
pieprz
·
oliwa
·
ocet winny
Przygotowanie: Aby upiec dynię nagrzej piekarnik do 175°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Dynię
przekrój i oczyść z pestek. Natrzyj oliwą od środka. Na blasze połóż połówki dyni miąższem do
dołu. Piecz około 40 minut, aż dynia będzie miękka, ale wciąż jędrna. Pozostaw
do ostygnięcia. Po ostygnięciu widelcem „wykrawaj” nitki.
Cebulę obierz pokrój w półplasterki,
posól zduś palcami bądź nożem, wsyp do salaterki. Dodaj pokrojoną w paski
paprykę i roszponkę. Dodaj dyniowe nitki. Wymieszaj dopraw do smakuJ Jedz i smakujJ
Komentarze
Prześlij komentarz