Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z grzankami, pomidorami i pieczoną papryką




Grzanki ziołowe, pomidor i pieczona papryka- co za połączenie smaków:) Bardzo smaczna sałatka, z czerwonymi warzywami i wykorzystaniem resztek pieczywa. Takie ostatnio dostałyśmy kulinarne zadanie - Piknik Kromka Porzuconego Chleba Bank Żywności w Lublinie (zerknij w post poniżej). Najbardziej pracochłonne jest obieranie upieczonej papryki, za to smaczny efekt nagradza kulinarne trudyJ, zwłaszcza, gdy smakuje wielu zgromadzonym gościomJ

Składniki:
  • ok. 10 kromek chleba (z poprzednich dni)
  • 4 papryki czerwone
  • 4 pomidory
  • 1 mała czerwona cebula
  • oliwa
  • miód
  • ocet winny
  • sól,  pieprz
  • bazylia
  • papryka, czosnek
  • suszone zioła do grzanek


Przygotowanie:

Grzanki: Czerstwy chleb pokrój w kostkę. Część z nich wrzuć do miski, posypujemy papryką i ziołami (ulubionymi), spryskaj oliwa i wymieszaj. Wsyp kolejną warstwę grzanek i powtórz czynności. Gdy już wszystkie chlebowe kosteczki są gotowe, wysyp je na blachę wyłożona papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego na 100°C piekarnika na pół godziny. W trakcie pieczenia sprawdź, czy grzanki równomiernie się suszą (dobrze bezie je przemieszać). Po wyjęciu grzanki sa gotowe. Oczywiście możesz zrobić większa porcję grzanek – pozostaną do podjadaniaJ

Pieczona papryka: Paprykę posmaruj oliwą i piecz 30 minut w temperaturze 200ºC. Zaglądaj do niej, gdy skórka zrobi się brązowa wyjmij i włóż do mocno osolonej zimnej wody. Paprykę wyjmij z wody, usuń nasienne gniazdo, zdjąć skórkę i pokrój w kostkę miąższ.


Cebulę pokrój w kostkę, posól i wsyp do salaterki. Pomidory obierz ze skórki i oczyść z pestek. Następnie pokrój je w kostkę. Dodaj do salaterki. Teraz  dodaj pokrojoną papryki grzanki. W miseczce obok przygotuj sos: z oliwy wymieszanej z miodem (1/2 łyżeczki), octem, solą i pieprzem. Sos dodaj do sałatki i wymieszaj, dodaj parę porwanych/posiekanych listków świeżej bazylii. Skosztuj i ewentualnie dopraw. Sałatkę dobrze jest odstawić by nieco się przegryzła. SmacznegoJ


Komentarze

  1. Jest tu wszystko co lubię! Na pewno zrobię tą sałatkę (podejrzewam, że nie jeden raz;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Hołojec

Na nadchodzące gorące dni tylko hołojec, czyli rodzaj białego barszczu podawanego na zimno. Hołojec znany od pokoleń na terenie powiatu Radzynia Podlaskiego, szczególnie we wsiach od strony Łukowa. Myślę,że wspaniale smakuje zwłaszcza w upalne dni. Proporcje można zmieniać wedle uznania.  Składniki: chłodna przegotowana woda ogórki ząbki czosnku cebula szczypior kwaśna śmietana ocet sól Przygotowanie: Ogórki obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z odrobiną soli. Zostaw do wypuszczenia soku. Obraną cebulę i szczypior drobno posiekaj Dodaj przetarty czosnek (ilość według uznania). Wymieszaj z ogórkami, posól i wygnieć dobrze łyżką. Dodaj śmietanę i wodę. Wlej 1/2 łyżeczki octu (do smaku). Hołojec możesz podawać po staropolsku, czyli z jednej miski. W drugiej zaś jako dodatek, usmażone w plasterkach młode ziemniaki z listkiem laurowym. Hołojec gotowy. Jedz i smakuj!

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Truskawki szpinak banan koktajl

Truskawki uwielbiam. Właśnie zjadłam pierwsze z rodziców ogródka J . Dorzuciłam jeszcze banana, kilka listków szpinaku (również ogródkowy). Jeszcze tylko odrobina kefiru lub mleka roślinnego i pyszny koktajl gotowy. Bez dodatkowego cukru. Za to orzeźwiający i bardzo smaczny J Witaminowa bomba, na  taki upał jak dziś,  w sam raz J Składniki : Banan Garść truskawek Szpinak Kefir/ mleko roślinne Przygotowanie: Banana obierz. Podziel na mniejsze cząstki. Wrzuć do blendera. Dodaj umyte listki szpinaku oraz truskawki. Dolej kefiru/ mleka roślinnego. Zmiksuj wszystko razem. Pyszny truskawki szpinak banan koktajl gotowy. Jedz i smakuj J

Sok z truskawek

Sok z truskawek - domowy i naturalny: truskawki, cukier, woda. Sok z truskawek do słoika, na zimę w sam raz J Gdy brzuchy już mamy pełne od świeżych truskawek: prosto z krzaka, z cukrem czy śmietaną. Czas zadbać by letnie przysmaki towarzyszyły nam, gdy zrobi się nieco chłodniej. Wtedy sok z truskawek będzie smakował wybornie. Wystarczy otworzyć słoiczek, poczuć zapach, a uśmiech sam pojawia się na twarzy. Domowy, pyszny sok truskawkowy. Zapach i smak lata, nie jeden humor poprawi J Warto od razu zrobić podwójną porcję J Pij i smakuj J Składniki: 2 kg truskawek ok. 0,5 kg cukru* * przeważnie sypię na oko - tak, aby każda warstwa owoców była delikatnie przykryta. Przygotowanie:   Truskawki umyj dokładnie. Oberwij szypułki. Ułóż warstwami w dużym garnku, każdą zasypując cukrem. Odstaw na cały dzień lub noc (lub, chociaż na parę godzin), by truskawki puściły sok. Na małym ogniu doprowadzać truskawki do wrzenia. Gdy są gorące spróbuj, czy sok jest odp...

Gulasz rybny

Gulasz rybny - bardzo smaczne danie jednogarnkowe. By ugotować gulasz rybny wystarczy: wziąć dwa rodzaje ryb (można więcej), paprykę, marchew i ziemniaki. Doprawiony koncentratem pomidorowy, ostrą i słodka papryką.  By bardziej pokręcić smaki można też wkroić papryczkę chili. Wszystko w jednym garnku wymieszane i ugotowane. Ach, co za smaki i zapachy. Smacznie wszystkim polecam ten gulasz rybny . Składniki: duży filet mintaja/dorsza 2 dzwonki łososia 2 mniejsze cebule 2 marchewki 2 papryki 5 ziemniaków 200g koncentratu pomidorowego sól, pieprz papryka ostra i słodka ew. papryczka chili olej, masło klarowne do smażenia Przygotowanie: Cebule, ziemniaki i marchew pokrój w kostkę. Paprykę w paseczki. Ryby pokrój na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzej tłuszcz. Wrzuć cebulę, przypraw ją solą i pieprzem. Wymieszaj. Następnie dodaj ziemniaki, marchew i paprykę. Wlej odrobinę wody. Przypraw paprykami: ostrą, słodka chili. Dodaj rybę. Zalej wodą tak...