Dynia!!! Dynia!!! Dynia!!!
W tą sobotę zdecydowanie rządzi w kuchni lubelskich blogerekJ Wspólna akcja „Lubelski Kociołek” odsłona: pierwsza, temat: dynia. Razem ze mną w kulinarnej zabawie biorą udział:
Dorota - Sierotka maRysia w kuchni http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/ Meksykańska zupa z dyni pomysłodawczyni całej zabawy oraz współtwórczynie
Karolina - Sto kolorów kuchni http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/10/Weganskie-muffiny-dyniowe-Lubelski-kociolek.html
Marta – Niebieska Pistacja http://niebieskapistacja.blox.pl/htmlhttp://niebieskapistacja.blox.pl/2013/10/Lubelski-Kociolek-Drozdzowe-slimaczki-cynamonowo.html
Ania - Przyprawmnie
Gosia
Edyta - Pasja Smaku
Agnieszka -Wiosenka27
Agnieszka - Studnia Miodu http://studniamiodu.blogspot.com/2013/10/delikatne-ciasteczka-dyniowe-z-kremem.html
Zaglądajcie na ich blogi, jak nie teraz to później, ważne, że dziś, znajdą się tam ich smaczne i lubelskie dyniowe propozycje.
U mnie dziś pikantne zapiekanki z dyni (co by się trochę rozgrzać). Smaczna propozycja na jesienną przekąskę lub kolację. Do piwka w sam raz:) Smak niezapomniany: pikantne chili, słony bekon i słodka dynia. Proporcje można zmieniać dowolnie- rzecz gustu i ilości oczekujących smakoszyJ Zapieczone na bagietkach, pyszne chrupiące zapiekanki J Ach tylko jeść i cieszyć się smakiem pozostajeJ
Składniki: na 2 osoby
<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->0,5 kg dyni
<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->kilka plasterków boczku wędzonego/ wędzonej szynki
<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->2-3 ząbki czosnku
<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->papryczka chili
<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->3 gałązki świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego
<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->natka pietruszki
<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->2 bagietki średniej długości
<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->sól, pieprz
<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->oliwa
<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->ew. papier do pieczenia
Przygotowanie: Piekarnik nastaw na 200 ºC. Dynię pokrój na kawałki 1-2 cm, włóż do miseczki posyp solą i polej oliwą. Wymieszaj palcami. Wysyp na balche wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez około 20 minut zaglądając do niej, by się nie spaliła. Możesz to zrobić dzień wcześniej i w większej ilości przyda Ci się do makaronu lub sałatki. Pokrojony boczek podsmaż na patelni, następnie dodaj pokrojony w plasterki czosnek. Papryczkę oczyść z pestek i dodaj na patelnię (ilość, jaką jej dodasz zależy od stopnia pikantności jaką lubisz). Następnie wrzuć rozdrobniony tymianek. Wszystko podsmaż przez chwilę mieszając od czasu do czasu. Teraz dodaj kawałki dyni. Podsmaż, skosztuj i przypraw solą, pieprzem do smaku. Bagietki przekrój na pół i wydrąż środki. W wydrążone środki wkładaj podsmażony farsz. Zapiekaj w temperaturze 200 ºC przez 5 minut. Po wyjęciu posyp wierzch zapiekanek posyp posiekana natką pietruszki Pyszne, pikantne i chrupiące danie gotowe. Jedz i smakujJ.
Bardzo mi się podobają Twoje zapiekanki:) I świetna akcja, prawda?
OdpowiedzUsuńWłaśnie pisałam u Dorotki, że nie łączyłam jeszcze dyni z boczkiem, atu proszę u Ciebie też. No to chyba trzeba spróbować.
OdpowiedzUsuńWłaśnie usłyszałam od mojego Towarzysza, że takie zestawienie dyni z boczkiem mógłby ewentualnie wypróbować (a dodam, że dyni nie znosi.. ;-)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia i super zapiekanki ;-)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
pomysł zaskakujący :),mam jeszcze jedną sporą dynię i chyba się skuszę na te zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńdynię mam :D jeszcze się zastanawiam co z nią zrobię, a te zapiekanki wyglądają niezwykle kusząco ;)
OdpowiedzUsuńImponujący serwis. Bardzo podoba mi się szata graficzna.
OdpowiedzUsuńŻyczę powodzenia w dalszym prowadzeniu strony!
My web page: katalog