Przejdź do głównej zawartości

Lubelski Kociołek gotuje dynię – pikantne zapiekanki



Dynia!!! Dynia!!! Dynia!!!
W tą sobotę zdecydowanie rządzi w kuchni lubelskich blogerekJ Wspólna akcja „Lubelski Kociołek” odsłona: pierwsza, temat: dynia. Razem ze mną w kulinarnej zabawie biorą udział:
Dorota - Sierotka maRysia w kuchni http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/ Meksykańska zupa z dyni pomysłodawczyni całej zabawy oraz współtwórczynie
Ania - Przyprawmnie
Gosia
Edyta - Pasja Smaku
Agnieszka -Wiosenka27 

Zaglądajcie na ich blogi, jak nie teraz to później, ważne, że dziś, znajdą się tam ich smaczne i lubelskie dyniowe propozycje.
U mnie dziś pikantne zapiekanki z dyni (co by się trochę rozgrzać). Smaczna propozycja na jesienną przekąskę lub kolację. Do piwka w sam raz:) Smak niezapomniany: pikantne chili, słony bekon i słodka dynia. Proporcje można zmieniać dowolnie- rzecz gustu i ilości oczekujących smakoszyJ Zapieczone na bagietkach, pyszne chrupiące zapiekanki J Ach tylko jeść i cieszyć się smakiem pozostajeJ

Składniki: na 2 osoby

<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->0,5 kg dyni  
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->kilka plasterków boczku wędzonego/ wędzonej szynki
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->2-3 ząbki czosnku
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->papryczka chili
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->3 gałązki świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->natka pietruszki
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->2 bagietki średniej długości
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->sól, pieprz
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->oliwa
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->ew. papier do pieczenia


Przygotowanie: Piekarnik nastaw na 200 ºC. Dynię pokrój na kawałki 1-2 cm, włóż do miseczki posyp solą i polej oliwą. Wymieszaj palcami. Wysyp na balche wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez około 20 minut zaglądając do niej, by się nie spaliła. Możesz to zrobić dzień wcześniej i w większej ilości przyda Ci się do makaronu lub sałatki. Pokrojony boczek podsmaż na patelni, następnie dodaj pokrojony w plasterki czosnek. Papryczkę oczyść z pestek i dodaj na patelnię (ilość, jaką jej dodasz zależy od stopnia pikantności jaką lubisz). Następnie wrzuć rozdrobniony tymianek. Wszystko podsmaż przez chwilę mieszając od czasu do czasu. Teraz dodaj kawałki dyni. Podsmaż, skosztuj i przypraw solą, pieprzem do smaku. Bagietki przekrój na pół i wydrąż środki. W wydrążone środki wkładaj podsmażony farsz. Zapiekaj w temperaturze 200 ºC przez 5 minut. Po wyjęciu posyp wierzch zapiekanek posyp posiekana natką pietruszki Pyszne, pikantne i chrupiące danie gotowe. Jedz i smakujJ



Komentarze

  1. Bardzo mi się podobają Twoje zapiekanki:) I świetna akcja, prawda?

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie pisałam u Dorotki, że nie łączyłam jeszcze dyni z boczkiem, atu proszę u Ciebie też. No to chyba trzeba spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie usłyszałam od mojego Towarzysza, że takie zestawienie dyni z boczkiem mógłby ewentualnie wypróbować (a dodam, że dyni nie znosi.. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne zdjęcia i super zapiekanki ;-)

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. pomysł zaskakujący :),mam jeszcze jedną sporą dynię i chyba się skuszę na te zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. dynię mam :D jeszcze się zastanawiam co z nią zrobię, a te zapiekanki wyglądają niezwykle kusząco ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Imponujący serwis. Bardzo podoba mi się szata graficzna.
    Życzę powodzenia w dalszym prowadzeniu strony!

    My web page: katalog

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Piątkowe pudełko do pracy czyli sałatka nicejska wiosenna

Sałatka nicejską uwielbiam, również w wersji wiosennej. Mieszanka sałat, tuńczyk, jajo na twardo, ogórek i rzodkiewka. Sałatkę szykuję wieczorem, sos też osobno w słoiczku czeka. Rano zalewam nim sałatki przed spakowaniem do toreb. Zwykle szykuję dwa pudła sałatek: jeden dla mego M. a drugi dla mnie (on je bardzo ostatnio polubił J )  Och... jak ja lubię, gdy idąc do pracy (na szczęście to już piątek) niosę w torbie pudełko smakowitości. Składniki: 1 torba mix sałat 1 puszka tuńczyka w kawałkach 2-3 jajka ugotowane na twardo 1 krótki ogórek 4-5 rzodkiewek mała cebulka olej, oliwa olej lniany ocet winny sól, pieprz Przygotowanie: Na dno pudełek wrzuć sałatę. Dodaj tuńczyka. Pokrój cebulkę w półtalarki. Posól i dodaj do sałatek. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dodaj do sałatki. Jajko pokrój na plasterki lub w ćwiartki. Posyp z wierzchu pieprzem. Wstaw do lodówki. Do słoiczka wlej oleje, oliwę i ocet winny. Posól i popieprz. Zakręć i...

Truskawki szpinak banan koktajl

Truskawki uwielbiam. Właśnie zjadłam pierwsze z rodziców ogródka J . Dorzuciłam jeszcze banana, kilka listków szpinaku (również ogródkowy). Jeszcze tylko odrobina kefiru lub mleka roślinnego i pyszny koktajl gotowy. Bez dodatkowego cukru. Za to orzeźwiający i bardzo smaczny J Witaminowa bomba, na  taki upał jak dziś,  w sam raz J Składniki : Banan Garść truskawek Szpinak Kefir/ mleko roślinne Przygotowanie: Banana obierz. Podziel na mniejsze cząstki. Wrzuć do blendera. Dodaj umyte listki szpinaku oraz truskawki. Dolej kefiru/ mleka roślinnego. Zmiksuj wszystko razem. Pyszny truskawki szpinak banan koktajl gotowy. Jedz i smakuj J

Schab w powidłach pieczony

Schab w powidłach pieczony bardzo smaczna alternatywa dla pieczonego schabu ze śliwką w środku. O wiele łatwiejsze w przygotowaniu. Domowy pieczony schab pyszny na ciepło jak i na zimno. Smaczna propozycja na świąteczny stół. Smacznie polecam schab pieczony w powidłach śliwkowych J Domowe wędliny są najlepsze J Zwłaszcza na święta J Składniki: 1-1,2 kg schabu 4 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżeczka wędzonej papryki 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki octu jabłkowego świeżo mielony czarny pieprz sól Przygotowanie: Schab umyj, osusz, po nakłuwaj widelcem. Powidła, przyprawy i olej wymieszaj i posmaruj całe mięso. Z górnej strony możesz położyć nieco grubszą warstwę (ładniej schab wygląda po upieczeniu). Wstaw schab do lodówki na przynajmniej 2 godziny najlepiej na noc). Następnie włóż mięso do rękawa, wstaw do zimnego piekarnika. Schab piecz przez 1 i 20 minut w temperaturze 180 ºC. Jedz i smakuj J

Pierwsza Wigilia Lubelskich Blogerów Kulinarnych

W piątek 12 grudnia w odbyła się Pierwsza Wigilia Lubelskich Blogerów Kulinarnych. Dzięki uprzejmości restauracji Zielony Talerzyk mogłam się spotkać i wspólnie poświętować wraz z: Edytą z  http://www.pasjasmaku.com/ Martą z  http://kolorowo-torcikowo.blogspot.com/ Angeliką z  http:// duringthefreetime.blogspot.com/ organizatorkami tego spotkania  o raz z: Dorotą  z bloga http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/ Marleną : http:// smerfetka79.blogspot.com/ Kariną z  http://ekscentrycznyparowar.blogspot.com/ Anią z  http:// przyprawmnie.blogspot.com Siostrami Zalewskimi :   http:// cookinggoodlooking.blog.pl/ i jedynym mężczyzną w naszym babskim gronie Dawidem z  http://rightbehindthekitchen.blogspot.com/ Zielony Talerzyk przygotował dla nas kompot z suszu oraz trzy świąteczne zupy: barszcz czerwony, zupę grzybową i bardzo smaczny krem chrzanowy z wędzoną rybą w środku. Jak na blogerów...

Owocowa sałatka

Owocowa sałatka, kto z nas jej nie lubi J Nie znam takiego smakosza. W mojej sałatce owocowej lądują zazwyczaj: banany, mandarynki, pomarańcze, jabłka i kiwi. Żółto pomarańczowo, czerwono i zielono-magia kolorów. Do tego, choć nie jest to konieczne: cynamon, odrobina jogurtu naturalnego i miodu. Same smakołyki: A jaka jest Wasza ulubiona sałatka owocowa? Składniki: ·         kiwi ·         banany ·         pomarańcze ·         mandarynki ·         jabłka ·         cynamon ·         jogurt naturalny ·         miód Przygotowanie: Kiwi, banany, mandarynki i pomarańcze obierz ze skórki. Pokrój. Jabłka pokrój ze skórką. Owoce wymieszaj, odczekaj chwilkę by soki puściły, skosztuj....