Przejdź do głównej zawartości

Lubelski Kociołek gotuje dynię – pikantne zapiekanki



Dynia!!! Dynia!!! Dynia!!!
W tą sobotę zdecydowanie rządzi w kuchni lubelskich blogerekJ Wspólna akcja „Lubelski Kociołek” odsłona: pierwsza, temat: dynia. Razem ze mną w kulinarnej zabawie biorą udział:
Dorota - Sierotka maRysia w kuchni http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/ Meksykańska zupa z dyni pomysłodawczyni całej zabawy oraz współtwórczynie
Ania - Przyprawmnie
Gosia
Edyta - Pasja Smaku
Agnieszka -Wiosenka27 

Zaglądajcie na ich blogi, jak nie teraz to później, ważne, że dziś, znajdą się tam ich smaczne i lubelskie dyniowe propozycje.
U mnie dziś pikantne zapiekanki z dyni (co by się trochę rozgrzać). Smaczna propozycja na jesienną przekąskę lub kolację. Do piwka w sam raz:) Smak niezapomniany: pikantne chili, słony bekon i słodka dynia. Proporcje można zmieniać dowolnie- rzecz gustu i ilości oczekujących smakoszyJ Zapieczone na bagietkach, pyszne chrupiące zapiekanki J Ach tylko jeść i cieszyć się smakiem pozostajeJ

Składniki: na 2 osoby

<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->0,5 kg dyni  
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->kilka plasterków boczku wędzonego/ wędzonej szynki
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->2-3 ząbki czosnku
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->papryczka chili
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->3 gałązki świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->natka pietruszki
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->2 bagietki średniej długości
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->sól, pieprz
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->oliwa
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->ew. papier do pieczenia


Przygotowanie: Piekarnik nastaw na 200 ºC. Dynię pokrój na kawałki 1-2 cm, włóż do miseczki posyp solą i polej oliwą. Wymieszaj palcami. Wysyp na balche wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez około 20 minut zaglądając do niej, by się nie spaliła. Możesz to zrobić dzień wcześniej i w większej ilości przyda Ci się do makaronu lub sałatki. Pokrojony boczek podsmaż na patelni, następnie dodaj pokrojony w plasterki czosnek. Papryczkę oczyść z pestek i dodaj na patelnię (ilość, jaką jej dodasz zależy od stopnia pikantności jaką lubisz). Następnie wrzuć rozdrobniony tymianek. Wszystko podsmaż przez chwilę mieszając od czasu do czasu. Teraz dodaj kawałki dyni. Podsmaż, skosztuj i przypraw solą, pieprzem do smaku. Bagietki przekrój na pół i wydrąż środki. W wydrążone środki wkładaj podsmażony farsz. Zapiekaj w temperaturze 200 ºC przez 5 minut. Po wyjęciu posyp wierzch zapiekanek posyp posiekana natką pietruszki Pyszne, pikantne i chrupiące danie gotowe. Jedz i smakujJ



Komentarze

  1. Bardzo mi się podobają Twoje zapiekanki:) I świetna akcja, prawda?

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie pisałam u Dorotki, że nie łączyłam jeszcze dyni z boczkiem, atu proszę u Ciebie też. No to chyba trzeba spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie usłyszałam od mojego Towarzysza, że takie zestawienie dyni z boczkiem mógłby ewentualnie wypróbować (a dodam, że dyni nie znosi.. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne zdjęcia i super zapiekanki ;-)

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. pomysł zaskakujący :),mam jeszcze jedną sporą dynię i chyba się skuszę na te zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. dynię mam :D jeszcze się zastanawiam co z nią zrobię, a te zapiekanki wyglądają niezwykle kusząco ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Imponujący serwis. Bardzo podoba mi się szata graficzna.
    Życzę powodzenia w dalszym prowadzeniu strony!

    My web page: katalog

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Owocowa sałatka

Owocowa sałatka, kto z nas jej nie lubi J Nie znam takiego smakosza. W mojej sałatce owocowej lądują zazwyczaj: banany, mandarynki, pomarańcze, jabłka i kiwi. Żółto pomarańczowo, czerwono i zielono-magia kolorów. Do tego, choć nie jest to konieczne: cynamon, odrobina jogurtu naturalnego i miodu. Same smakołyki: A jaka jest Wasza ulubiona sałatka owocowa? Składniki: ·         kiwi ·         banany ·         pomarańcze ·         mandarynki ·         jabłka ·         cynamon ·         jogurt naturalny ·         miód Przygotowanie: Kiwi, banany, mandarynki i pomarańcze obierz ze skórki. Pokrój. Jabłka pokrój ze skórką. Owoce wymieszaj, odczekaj chwilkę by soki puściły, skosztuj....

Szynka wolno pieczona w miodzie i musztardzie

Szynka wolno pieczona w miodzie i musztardzie to bardzo smaczna propozycja domowej wędliny. Oczywiście szynkę wolno pieczoną w miodzie i musztardzie można spożywać na ciepło, bezpośrednio po jej upieczeniu. Smaki wyborne. Na pewno tak pieczona szynka będzie gościć na naszym Wielkanocnym stole. Mięso kruche, dobrze wypieczone, rozpływa się w ustach J Miód musztarda i cebula nadają szynce naprawdę wyjątkowo dobrego smaku. Och, jakie dobre pyszne mięso! Takie okrzyki dochodziły z kuchni, gdy je ostatnio upiekłam J Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 1 cebula 2 łyżki miodu 1 łyżka musztardy olej rzepakowy suszona pietruszka suszone oregano sól, pieprz Przygotowanie: Mięso solidnie natrzyj solą i ziołami. Włóż do brytfanki/naczynia żaroodpornego. Polej wierzch szynki olejem i przykryj. Wstaw do lodówki na parę godzin lub całą noc. Cebulę pokrój w półtalarki. Miód wymieszaj z odrobiną ciepłej wody, w ten sposób łatwiej się rozpuści. Dodaj musztardę i wym...

Śledzie w zalewie miodowej

Śledzie uwielbiam (prawie pod każdą postacią). Te w zalewie miodowej goszczą u nas już jakiś czas. Miód nadaje zalewie i śledziom odrobinę delikatności i bogactwa smaku. Śledzie te mogą być podane same, polane olejem lnianym lub stanowią smaczną podstawę pod różnego rodzaju pierzynki- wtedy nabierają odświętnego charakteru. Smacznie polecam te śledzie w zalewie miodowej, gdyż śledziowy czas nareszcie trwa J Składniki: 1-1,2 kg śledzi matiasów 3 spore cebule 2 łyżki octu 1 łyżka octu jabłkowego/winnego 1 łyżka miodu ¾   szklanki oleju rzepakowego ¾ l wody 2/3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego ziarnka gorczycy mleko do namoczenia śledzi ew. olej lniany Przygotowanie: Śledzie wymocz (przynajmniej przez godzinę) w wodzie wymieszaną z mlekiem. Zalewa: W garnku nastaw ¾ l wody. 2 cebule pokrój w kosteczkę. Do wrzącej wody wrzuć listki, ziele angielskie, miód i posiekaną cebulę- gotuj przez 3 minuty. Następnie dodaj ocet i gotuj przez 2 m...

Dyniowa zupa z porem

    Dyniowa zupa z porem , czyli bardzo smaczny krem z dyni. Pora jak najbardziej aktualna na dyniowe szaleństwa. Nie tylko w kuchni J . Dyniowe zupy uwielbiam, co sezon wymyślam coś nowego. Tym razem z dodatkiem pora. Świetna kombinacja. Słodycz upieczonej dyni, podkręcona wyraźnym smakiem pora. Połączenia genialne. Polecam J Składniki: 1   dynia hokkaido 2 obrane ziemniaki 1 por 1,5 litra bulionu warzywnego/drobiowego sól, pieprz kurkuma, słodka papryka 1 łyżka masła klarowanego olej rzepakowy Przygotowanie:  Dynię przekrój na pół (nie obieraj jej). Połóż na blachę, skórą do góry. Obie połówki polej olejem. Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piecz przez 30 minut. Następnie ostudzoną, lecz ciepłą dynię obierz ze skórki i wydrąż środek z pestkami. Pora pokrój w piórka. Ziemniaki w kostkę. W rondlu o grubszym dnie rozpuść masło. Wrzuć pora i ziemniaki. Przypraw solą, pieprzem. Zalej bulionem, tak by warzywa był...

Gulasz rybny

Gulasz rybny - bardzo smaczne danie jednogarnkowe. By ugotować gulasz rybny wystarczy: wziąć dwa rodzaje ryb (można więcej), paprykę, marchew i ziemniaki. Doprawiony koncentratem pomidorowy, ostrą i słodka papryką.  By bardziej pokręcić smaki można też wkroić papryczkę chili. Wszystko w jednym garnku wymieszane i ugotowane. Ach, co za smaki i zapachy. Smacznie wszystkim polecam ten gulasz rybny . Składniki: duży filet mintaja/dorsza 2 dzwonki łososia 2 mniejsze cebule 2 marchewki 2 papryki 5 ziemniaków 200g koncentratu pomidorowego sól, pieprz papryka ostra i słodka ew. papryczka chili olej, masło klarowne do smażenia Przygotowanie: Cebule, ziemniaki i marchew pokrój w kostkę. Paprykę w paseczki. Ryby pokrój na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzej tłuszcz. Wrzuć cebulę, przypraw ją solą i pieprzem. Wymieszaj. Następnie dodaj ziemniaki, marchew i paprykę. Wlej odrobinę wody. Przypraw paprykami: ostrą, słodka chili. Dodaj rybę. Zalej wodą tak...