wtorek, 1 października 2013

Francuskie pierożki z gruszką



Pyszne gruszki, francuskie ciasto i cukier. Szybki w przygotowaniu jesienne ciasteczka. MniamJ .  W sam raz na osłodę tym, którym właśnie skończyły się wakacje i tym, którym takowe skończyły się nieco dawniej. Do kubka pełnego kawy lub herbaty smakuję pysznieJ

Składniki:

·        1 arkusz ciasta francuskiego XXL (50 x 25 cm)
o       gruszki
·        cukier biały/brązowy
·        cukier puder do posypania
·        Ew. papier do pieczenia


Przygotowanie: Piekarnik nastaw na 180ºC. Ciasto francuskie rozwiń, wycinaj prostokąty, np.: 10x8 cm. Gruszki pokrój w kostkę (ja ich nie obierałam). Pokrojone kawałki gruszki poukładaj na środku małych prostokątów, następnie posyp szczyptą cukru. Teraz złóż każdy prostokąt po przekątnej, zlep na brzeżkach palcami (rożki możesz zlepić do środka krawędzi, wtedy kształty pierożków staną się okrąglejsze). Gruszkowe pierożki układaj kolejno na wcześniej wyścielonej papierem do pieczenia blasze. Gdy blacha będzie już pełna wstaw ją do piekarnika i piecz przez 15 minut. Ostudzone nieco pierożki posyp cukrem pudrem. Jedz i ciesz się smakiem, gdyż na pewno szybko zniknąJ



5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...