Pyszne gruszki, francuskie ciasto
i cukier. Szybki w przygotowaniu jesienne ciasteczka. MniamJ . W sam raz na osłodę tym,
którym właśnie skończyły się wakacje i tym, którym takowe skończyły się nieco
dawniej. Do kubka pełnego kawy lub herbaty smakuję pysznieJ
Składniki:
·
1 arkusz ciasta francuskiego XXL (50 x 25 cm)
o
gruszki
·
cukier biały/brązowy
·
cukier puder do posypania
·
Ew. papier do pieczenia
Przygotowanie: Piekarnik nastaw na 180ºC. Ciasto
francuskie rozwiń, wycinaj prostokąty, np.: 10x8 cm. Gruszki pokrój w kostkę
(ja ich nie obierałam). Pokrojone kawałki gruszki poukładaj na środku małych
prostokątów, następnie posyp szczyptą cukru. Teraz złóż każdy prostokąt po
przekątnej, zlep na brzeżkach palcami (rożki możesz zlepić do środka krawędzi,
wtedy kształty pierożków staną się okrąglejsze). Gruszkowe pierożki układaj
kolejno na wcześniej wyścielonej papierem do pieczenia blasze. Gdy blacha
będzie już pełna wstaw ją do piekarnika i piecz przez 15 minut. Ostudzone nieco
pierożki posyp cukrem pudrem. Jedz i ciesz się smakiem, gdyż na pewno szybko
zniknąJ
Mniamniuśne:)
OdpowiedzUsuńdziękuje:)
UsuńSzybkie i smakowite :)
OdpowiedzUsuńsmacznie i słodko dziękuję
Usuńsmakowite <3
OdpowiedzUsuń