Przejdź do głównej zawartości

Domowy pieczony indyk




Domowy, pieczony indyk (a raczej jego pierś), to bardzo smaczna propozycja na obiad i na kanapkę. Pierś indyka, dżem śliwkowy miód, ocet winny i sos sojowy- pyszne połączenie. Inspirację znajdziecie tu. Piekłam wiele razy, dopracowałam szczegóły i Wam smacznie polecam. Na co dzień i na Wielkanoc równieżJ . Jedzcie i smakujcieJ


Składniki:
·        1 kg pierś z indyka

Marynata:
·        2 łyżki powideł/dżemu śliwkowego
·        2 łyżki miodu
·        2 łyżki octu winnego
·        1 łyżka sosu sojowego


Przygotowanie: Składniki marynaty podgrzej w garnku, aż do rozpuszczenia. Mieszając od czasu do czasu. Pierś z indyka obwiąż sznurkiem, by nadać jej kształt. Ciepłą marynatą zalej indyka i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc (możesz go po pewnym czasie obrócić). Indyczą pierś wyjmij, odlej marynatę i ponownie włóż mięso do naczynia żaroodpornego. Zalej je połową marynaty. Indyka wstaw do piekarnika nagrzanego do 170ºC i piecz przez około godzinę. W połowie pieczenia podlej indyka pozostałą marynatą. Jedz i smakujJ
(jeśli planujesz wykorzystać tak upieczonego indyka jako wędlinę, pozwól mu spokojnie wystygnąć w piekarniku, a następnie schłodź go w lodówce).


Lekka Wielkanoc Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanoc bez glutenu.

Komentarze

  1. Bardzo smakowicie wygląda. Ja niedawno na blogu u siebie robiłem takiego indyka w marynacie z chrzanu - http://gotujebochce.blogspot.com/2014/02/pieczony-udziec-indyka-w-chrzanie.html
    Polecam spróbować :)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczna propozycja, ale niestety sos sojowy nie jest bezglutenowy..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok:) dzięki:) to moje początki w diecie bezglutenowej:)

      Usuń
    2. I ja dziękuję za info nt. sosu sojowego, w takim razie z przyjemnością dodaję przepis do akcji :) Pozdrawiam!

      Usuń
    3. Dla wszystkich zainteresowanych podaje linka http://www.kobieta-news.pl/artykul/sos-sojowy-w-diecie-bezglutenowej :)

      Usuń
  3. Tak ładnie, smacznie i świątecznie jest na Twoim stole. Pierś indyczą upiekłaś świetnie. Do chleba, na kanapki doskonała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie chudę mięsko a jeszcze z miodem, super pomysł. Idealnie się przyda takie mięsko na święta ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm..uwielbiam indyczka, na pewno taki by mi posmakował :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Dyniowa zupa z porem

    Dyniowa zupa z porem , czyli bardzo smaczny krem z dyni. Pora jak najbardziej aktualna na dyniowe szaleństwa. Nie tylko w kuchni J . Dyniowe zupy uwielbiam, co sezon wymyślam coś nowego. Tym razem z dodatkiem pora. Świetna kombinacja. Słodycz upieczonej dyni, podkręcona wyraźnym smakiem pora. Połączenia genialne. Polecam J Składniki: 1   dynia hokkaido 2 obrane ziemniaki 1 por 1,5 litra bulionu warzywnego/drobiowego sól, pieprz kurkuma, słodka papryka 1 łyżka masła klarowanego olej rzepakowy Przygotowanie:  Dynię przekrój na pół (nie obieraj jej). Połóż na blachę, skórą do góry. Obie połówki polej olejem. Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piecz przez 30 minut. Następnie ostudzoną, lecz ciepłą dynię obierz ze skórki i wydrąż środek z pestkami. Pora pokrój w piórka. Ziemniaki w kostkę. W rondlu o grubszym dnie rozpuść masło. Wrzuć pora i ziemniaki. Przypraw solą, pieprzem. Zalej bulionem, tak by warzywa był...

Śledzie w zalewie miodowej

Śledzie uwielbiam (prawie pod każdą postacią). Te w zalewie miodowej goszczą u nas już jakiś czas. Miód nadaje zalewie i śledziom odrobinę delikatności i bogactwa smaku. Śledzie te mogą być podane same, polane olejem lnianym lub stanowią smaczną podstawę pod różnego rodzaju pierzynki- wtedy nabierają odświętnego charakteru. Smacznie polecam te śledzie w zalewie miodowej, gdyż śledziowy czas nareszcie trwa J Składniki: 1-1,2 kg śledzi matiasów 3 spore cebule 2 łyżki octu 1 łyżka octu jabłkowego/winnego 1 łyżka miodu ¾   szklanki oleju rzepakowego ¾ l wody 2/3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego ziarnka gorczycy mleko do namoczenia śledzi ew. olej lniany Przygotowanie: Śledzie wymocz (przynajmniej przez godzinę) w wodzie wymieszaną z mlekiem. Zalewa: W garnku nastaw ¾ l wody. 2 cebule pokrój w kosteczkę. Do wrzącej wody wrzuć listki, ziele angielskie, miód i posiekaną cebulę- gotuj przez 3 minuty. Następnie dodaj ocet i gotuj przez 2 m...

Gulasz rybny

Gulasz rybny - bardzo smaczne danie jednogarnkowe. By ugotować gulasz rybny wystarczy: wziąć dwa rodzaje ryb (można więcej), paprykę, marchew i ziemniaki. Doprawiony koncentratem pomidorowy, ostrą i słodka papryką.  By bardziej pokręcić smaki można też wkroić papryczkę chili. Wszystko w jednym garnku wymieszane i ugotowane. Ach, co za smaki i zapachy. Smacznie wszystkim polecam ten gulasz rybny . Składniki: duży filet mintaja/dorsza 2 dzwonki łososia 2 mniejsze cebule 2 marchewki 2 papryki 5 ziemniaków 200g koncentratu pomidorowego sól, pieprz papryka ostra i słodka ew. papryczka chili olej, masło klarowne do smażenia Przygotowanie: Cebule, ziemniaki i marchew pokrój w kostkę. Paprykę w paseczki. Ryby pokrój na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzej tłuszcz. Wrzuć cebulę, przypraw ją solą i pieprzem. Wymieszaj. Następnie dodaj ziemniaki, marchew i paprykę. Wlej odrobinę wody. Przypraw paprykami: ostrą, słodka chili. Dodaj rybę. Zalej wodą tak...

Pełnoziarniste podpłomyki z twarożkiem czosnkowo-miętowym

Podpłomyki czyli placki smażone/pieczone na suchej patelni. Takie chlebki znane wielu kulturach pod różnymi nazwami, choćby naan popularny w kuchni indyjskiej. Prosta, polska, tradycyjna receptura: mąka, sól i woda. Przepyszna baza do wszelakich: twarożków, past czy sałatek. Dziś proponuję podać go z fenomenalnym twarożkiem czosnkowo-miętowym a na wierzchu położyć rzodkiewkę, najlepiej taką zerwaną z przydomowego ogródka. Pełnoziarniste podpłomyki z twarożkiem czosnkowo-miętowym wręcz wpraszają się na wiosenne śniadanie czy kolację. To również świetna propozycja na majowy piknik (taki domowy również) 😊   Pełnoziarniste podpłomyki z twarożkiem czosnkowo-miętowym 1 szklanka mąki pszennej chlebowej typ 1050 1 szklanka mąki pełnoziarnistej z pełnego przemiału 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżka oliwy/ oleju rzepakowego   250g sera białego półtłustego 2-4 ząbki czosnku 1 dymka garść świeżej mięty 2-3 łyżki jogurtu naturalnego/śmietany sól, pieprz czarny rzodkiewka   Przygotowan...