Przejdź do głównej zawartości

Domowy pieczony indyk




Domowy, pieczony indyk (a raczej jego pierś), to bardzo smaczna propozycja na obiad i na kanapkę. Pierś indyka, dżem śliwkowy miód, ocet winny i sos sojowy- pyszne połączenie. Inspirację znajdziecie tu. Piekłam wiele razy, dopracowałam szczegóły i Wam smacznie polecam. Na co dzień i na Wielkanoc równieżJ . Jedzcie i smakujcieJ


Składniki:
·        1 kg pierś z indyka

Marynata:
·        2 łyżki powideł/dżemu śliwkowego
·        2 łyżki miodu
·        2 łyżki octu winnego
·        1 łyżka sosu sojowego


Przygotowanie: Składniki marynaty podgrzej w garnku, aż do rozpuszczenia. Mieszając od czasu do czasu. Pierś z indyka obwiąż sznurkiem, by nadać jej kształt. Ciepłą marynatą zalej indyka i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc (możesz go po pewnym czasie obrócić). Indyczą pierś wyjmij, odlej marynatę i ponownie włóż mięso do naczynia żaroodpornego. Zalej je połową marynaty. Indyka wstaw do piekarnika nagrzanego do 170ºC i piecz przez około godzinę. W połowie pieczenia podlej indyka pozostałą marynatą. Jedz i smakujJ
(jeśli planujesz wykorzystać tak upieczonego indyka jako wędlinę, pozwól mu spokojnie wystygnąć w piekarniku, a następnie schłodź go w lodówce).


Lekka Wielkanoc Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanoc bez glutenu.

Komentarze

  1. Bardzo smakowicie wygląda. Ja niedawno na blogu u siebie robiłem takiego indyka w marynacie z chrzanu - http://gotujebochce.blogspot.com/2014/02/pieczony-udziec-indyka-w-chrzanie.html
    Polecam spróbować :)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczna propozycja, ale niestety sos sojowy nie jest bezglutenowy..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok:) dzięki:) to moje początki w diecie bezglutenowej:)

      Usuń
    2. I ja dziękuję za info nt. sosu sojowego, w takim razie z przyjemnością dodaję przepis do akcji :) Pozdrawiam!

      Usuń
    3. Dla wszystkich zainteresowanych podaje linka http://www.kobieta-news.pl/artykul/sos-sojowy-w-diecie-bezglutenowej :)

      Usuń
  3. Tak ładnie, smacznie i świątecznie jest na Twoim stole. Pierś indyczą upiekłaś świetnie. Do chleba, na kanapki doskonała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie chudę mięsko a jeszcze z miodem, super pomysł. Idealnie się przyda takie mięsko na święta ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm..uwielbiam indyczka, na pewno taki by mi posmakował :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Piątkowe pudełko do pracy czyli sałatka nicejska wiosenna

Sałatka nicejską uwielbiam, również w wersji wiosennej. Mieszanka sałat, tuńczyk, jajo na twardo, ogórek i rzodkiewka. Sałatkę szykuję wieczorem, sos też osobno w słoiczku czeka. Rano zalewam nim sałatki przed spakowaniem do toreb. Zwykle szykuję dwa pudła sałatek: jeden dla mego M. a drugi dla mnie (on je bardzo ostatnio polubił J )  Och... jak ja lubię, gdy idąc do pracy (na szczęście to już piątek) niosę w torbie pudełko smakowitości. Składniki: 1 torba mix sałat 1 puszka tuńczyka w kawałkach 2-3 jajka ugotowane na twardo 1 krótki ogórek 4-5 rzodkiewek mała cebulka olej, oliwa olej lniany ocet winny sól, pieprz Przygotowanie: Na dno pudełek wrzuć sałatę. Dodaj tuńczyka. Pokrój cebulkę w półtalarki. Posól i dodaj do sałatek. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dodaj do sałatki. Jajko pokrój na plasterki lub w ćwiartki. Posyp z wierzchu pieprzem. Wstaw do lodówki. Do słoiczka wlej oleje, oliwę i ocet winny. Posól i popieprz. Zakręć i...

Staropolski Mazurek Królewski

    Staropolski mazurek zwany królewskim jest kruchy i migdałowy.  W miarę kosztowania nabiera smaku, na tyle, że z przyjemnością sięgamy po następny kawałek. Wspaniała, słodka i kusząca propozycja wielkanocnego, tradycyjnego ciasta. Z podanych składników wychodzi mazurek na dużą prostokątną blachę. A przepis na staropolski mazurek zwany królewskim na pochodzi z książki pod tytułem  „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” Maria Lemmis i Henryk Vitry Wydawnictwo Interpress Warszawa. Zapisuję go u siebie, by częściej korzystać:) Polecam i Wam skosztujcie sami J Składniki: 35 dag masła 12 dag cukru pudru 12 dag obranych migdałów 37 dag mąki pszennej 4 ugotowane żółtka 1 surowe żółtko odrobinę skórki cytrynowej Lukier: 10 dag cukru pudru wiśnie, czereśnie z konfitury 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Posiekaj drobno migdały (nie miel ich!). Ugotowane żółtka przetrzyj przez sito. Masło utrzyj na „ ...

Gulasz rybny

Gulasz rybny - bardzo smaczne danie jednogarnkowe. By ugotować gulasz rybny wystarczy: wziąć dwa rodzaje ryb (można więcej), paprykę, marchew i ziemniaki. Doprawiony koncentratem pomidorowy, ostrą i słodka papryką.  By bardziej pokręcić smaki można też wkroić papryczkę chili. Wszystko w jednym garnku wymieszane i ugotowane. Ach, co za smaki i zapachy. Smacznie wszystkim polecam ten gulasz rybny . Składniki: duży filet mintaja/dorsza 2 dzwonki łososia 2 mniejsze cebule 2 marchewki 2 papryki 5 ziemniaków 200g koncentratu pomidorowego sól, pieprz papryka ostra i słodka ew. papryczka chili olej, masło klarowne do smażenia Przygotowanie: Cebule, ziemniaki i marchew pokrój w kostkę. Paprykę w paseczki. Ryby pokrój na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzej tłuszcz. Wrzuć cebulę, przypraw ją solą i pieprzem. Wymieszaj. Następnie dodaj ziemniaki, marchew i paprykę. Wlej odrobinę wody. Przypraw paprykami: ostrą, słodka chili. Dodaj rybę. Zalej wodą tak...

Truskawki szpinak banan koktajl

Truskawki uwielbiam. Właśnie zjadłam pierwsze z rodziców ogródka J . Dorzuciłam jeszcze banana, kilka listków szpinaku (również ogródkowy). Jeszcze tylko odrobina kefiru lub mleka roślinnego i pyszny koktajl gotowy. Bez dodatkowego cukru. Za to orzeźwiający i bardzo smaczny J Witaminowa bomba, na  taki upał jak dziś,  w sam raz J Składniki : Banan Garść truskawek Szpinak Kefir/ mleko roślinne Przygotowanie: Banana obierz. Podziel na mniejsze cząstki. Wrzuć do blendera. Dodaj umyte listki szpinaku oraz truskawki. Dolej kefiru/ mleka roślinnego. Zmiksuj wszystko razem. Pyszny truskawki szpinak banan koktajl gotowy. Jedz i smakuj J