środa, 24 września 2014

Pieczone ziemniaki z boczkiem i z papryką


Skoro jesień już do nas przyszła do konieczne jest upieczenie ziemniaków. Pieczone ziemniaki z boczkiem i z papryką w sam raz pasują. Danie to jest łatwe, szybkie w przygotowaniu. Stanowi smaczną propozycję na obiad, kolacje lub jesienną imprezę. Pikanterii dodaje czosnek i chili. Wszystkim jesiennym smakoszom polecamJ


Pieczone ziemniaki z boczkiem i z papryką

Składniki:
  • 8-10 ziemniaków
  • 15-20 dag boczku
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • tymianek


Przygotowanie: Ziemniaki gotuj w osolonej wodzie przez 10 minut. Gdy przestygną, przekrój je na pół. Sos przygotuj z oliwy przyprawionej solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Tak przygotowanym sosem polewaj połówki ziemniaków. Piecz je przez 25 minut w temp. 180 º C.

Z papryczki chili usuń nasionka, a następnie drobno ją posiekaj. Czosnek również drobno posiekaj. Boczek pokrój w drobną kosteczkę, a czerwoną paprykę pokrój w kostkę. Na patelni wlej odrobinę oliwy, dodaj boczek. Następnie dodaj czosnek i papryczkę chili. Na koniec dodaj czerwoną paprykę. Wszystko wymieszaj. Podpieczone ziemniaki posyp podsmażoną papryką z boczkiem. Zapiekaj je jeszcze przez 15 minut w temp. 180 º C. Udekoruj świeżym tymiankiem. Jedz i smakujJ


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...