Skoro jesień już do nas przyszła
do konieczne jest upieczenie ziemniaków. Pieczone ziemniaki z boczkiem i z
papryką w sam raz pasują. Danie to jest łatwe, szybkie w przygotowaniu. Stanowi
smaczną propozycję na obiad, kolacje lub jesienną imprezę. Pikanterii dodaje
czosnek i chili. Wszystkim jesiennym smakoszom polecamJ
Pieczone ziemniaki z boczkiem i z papryką
Składniki:
- 8-10 ziemniaków
- 15-20 dag boczku
- 1 duża czerwona papryka
- 1 papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- sól
- pieprz
- tymianek
Przygotowanie: Ziemniaki gotuj w osolonej
wodzie przez 10 minut. Gdy przestygną, przekrój je na pół. Sos przygotuj z oliwy
przyprawionej solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Tak przygotowanym sosem
polewaj połówki ziemniaków. Piecz je przez 25 minut w temp. 180 º C.
Z papryczki chili usuń nasionka,
a następnie drobno ją posiekaj. Czosnek również drobno posiekaj. Boczek pokrój
w drobną kosteczkę, a czerwoną paprykę pokrój w kostkę. Na patelni wlej odrobinę
oliwy, dodaj boczek. Następnie dodaj czosnek i papryczkę chili. Na koniec dodaj
czerwoną paprykę. Wszystko wymieszaj. Podpieczone ziemniaki posyp podsmażoną papryką z boczkiem. Zapiekaj je jeszcze przez 15 minut w temp. 180 º C.
Udekoruj świeżym tymiankiem. Jedz i smakujJ
Komentarze
Prześlij komentarz