Pieczony karczek z tymiankiem czosnkiem
i cytryną (raczej jej skórką)pyszna forma pieczeni jak i propozycja na tzw.
domowa wędlinę. Dziś w pracy pytano mnie, co ugotowałam na weekendzie a ja na
to, że wczoraj upiekłam karczek tylko czeka na zdjęciaJ. Na szczęście doczekał się i na zdjęcia i na to by go
posmakować. A smakuje bardzo dobrze, zarówno jako propozycja obiadowa (na
ciepło), jak i teraz na bieżąco znika kładziony na kanapkiJ. Ciekawe czy ten pieczony karczek z tymiankiem czosnkiem i
cytryną doczeka jutraJ?. Wam
również go smacznie polecamJ
Składniki:
- 1,2 kg karczku
- 2-3 ząbki czosnku
- tymianek świeży i suszony
- skórka z połowy cytryny
- oliwa
- olej rzepakowy
- sól
- pieprz
Przygotowanie: Czosnek obierz i posiekaj. Do moździerza
wsyp czosnek, skórkę z cytryny, pieprz, sól, listki świeżego tymianku i suszony
tymiankiem. Wszystko rozetrzyj dolewając oliwy i oleju. Karczek ułóż w naczyniu
żaroodpornym i natrzyj z obu stron oliwą z przyprawami. Odstaw do lodówki na
przynajmniej kilka godzin ( najlepiej na noc). Po tym czasie, mięso wyjmij z
lodówki. Nastaw piekarnik na 220ºC i w tej temperaturze piecz przez 15 minut,
następnie ustaw temperaturę na 170 ºC (obie temperatury z termoobiegiem).
Karczek piecz przez 40 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik. Pamiętaj, że
przed podaniem (jeśli chcemy jeść karczek bezpośrednio po upieczeniu) musi on troszkę
odpocząćJ Jedz i smakuj i kibicuj
polskim siatkarzomJ
Uwielbiam karczek. Kojarzy mi się z tym pieczonym przez moją mamę ;)
OdpowiedzUsuń