poniedziałek, 1 września 2014

Pieczony karczek z tymiankiem, czosnkiem i cytryną


Pieczony karczek z tymiankiem czosnkiem i cytryną (raczej jej skórką)pyszna forma pieczeni jak i propozycja na tzw. domowa wędlinę. Dziś w pracy pytano mnie, co ugotowałam na weekendzie a ja na to, że wczoraj upiekłam karczek tylko czeka na zdjęciaJ. Na szczęście doczekał się i na zdjęcia i na to by go posmakować. A smakuje bardzo dobrze, zarówno jako propozycja obiadowa (na ciepło), jak i teraz na bieżąco znika kładziony na kanapkiJ. Ciekawe czy ten pieczony karczek z tymiankiem czosnkiem i cytryną doczeka jutraJ?. Wam również go smacznie polecamJ


Składniki:
  • 1,2 kg karczku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • tymianek świeży i suszony
  • skórka z połowy cytryny
  • oliwa
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz



Przygotowanie: Czosnek obierz i posiekaj. Do moździerza wsyp czosnek, skórkę z cytryny, pieprz, sól, listki świeżego tymianku i suszony tymiankiem. Wszystko rozetrzyj dolewając oliwy i oleju. Karczek ułóż w naczyniu żaroodpornym i natrzyj z obu stron oliwą z przyprawami. Odstaw do lodówki na przynajmniej kilka godzin ( najlepiej na noc). Po tym czasie, mięso wyjmij z lodówki. Nastaw piekarnik na 220ºC i w tej temperaturze piecz przez 15 minut, następnie ustaw temperaturę na 170 ºC (obie temperatury z termoobiegiem). Karczek piecz przez 40 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik. Pamiętaj, że przed podaniem (jeśli chcemy jeść karczek bezpośrednio po upieczeniu) musi on troszkę odpocząćJ Jedz i smakuj i kibicuj polskim siatkarzomJ




Dzień polskiej żywności 2014 Sztuka mięsa edycja letnia

1 komentarz:

  1. Uwielbiam karczek. Kojarzy mi się z tym pieczonym przez moją mamę ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...