Dyniowe kopytka z paprykowym
sosem bardzo smaczne, domowe danie na obiad lub jesienna kolację. Wystarczy upiec
dynię makaronową, ugotować ziemniaki, dodać mąkę ziemniaczaną i przyprawy i pyszne
kopytka gotowe. Dynia makaronowa to bardzo smaczny rodzaj dyni. Po jej upieczeniu lub ugotowaniu z miąższu przy
pomocy widelca powstają dyniowe nitki, takie same jak makaronowe. Przygotowywałam
z nich sałatki, ale na pomysł zrobienia kopytek wpadłam po raz pierwszy. Wyszły
bardzo smaczneJ U mnie z sosem paprykowym, ale same lub z masłem też
byłyby pyszne Bardzo smacznie je Wam polecamJ
Składniki: dla 3 osób
- ½ upieczonej dyni makaronowej
- 3-4 ugotowane, przeciśnięte ziemniaki
- mąka ziemniaczana
- pieprz, sól
- tymianek suszony
sos paprykowy:
- 1 puszka pomidorów
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz,
- bazylia i tymianek suszony,
- olej
Przygotowanie: Aby upiec dynię nagrzej
piekarnik do 175°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Dynię przekrój i oczyść
z pestek. Natrzyj oliwą od środka. Na blasze połóż połówki dyni miąższem
do dołu. Piecz około 40 minut, aż dynia będzie miękka, ale wciąż jędrna.
Pozostaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu widelcem „wykrawaj” nitki.
Rozłóż matę
lub stolnicę. Wsyp nitki, rozgniecione ziemniaki i mąkę ziemniaczana ( ¼ całej
masy ziemniaczano-dyniowej). Dodaj sól pieprz i tymianek i zagnieć ciasto. Następnie
formułuj ruloniki, każdy lekko przygnieć palcami i wykrawaj kopytka.
Sos paprykowy:
Pomidory zmiksuj. Cebule posiekaj, w rondelku rozgrzej olej. Wsyp cebulę.
Oczyść i pokrój w paseczki papryki. Dodaj do cebuli. Podsmaż chwilę, następnie
dodaj pomidory, rozgniecione ząbki czosnku i przypraw do smaku. Wszystko jeszcze
chwilę podgrzewaj.
W tzw. międzyczasie ugotuj kopytka, wrzucaj je na gotującą
się, osoloną wodę i gotuj 3-5 minut. Dyniowe kopytka gotowe, wystarczy, wyłożyć
je na talerze i dodać sos paprykowy. Jedz i smakujJ
Pyszne kopytka, bardzo smakowicie się prezentują :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń