środa, 1 października 2014

Jabłecznik jaglany

bez glutenu, jajek i mleka


Jabłecznik jaglany to ciasto bez glutenu, jajek i mleka. Szybkie w przygotowaniu, a pyszne w smaku. Jabłka ze słoika, kasza jaglana, cynamon i słodkie dodatki: daktyle i rodzynki. Prawdę powiedziawszy byłam bardzo mile zaskoczona, że można piec surową kaszę jaglaną. Teraz wiem, że nie tylko można, ale dzięki niej wychodzą naprawdę pyszne, słodkie smakołyki. Inspiracją to tego przepisu Chlebek jaglany z jabłkami. Obie wersje smacznie Wam polecam J



Jabłecznik jaglany
Składniki: na 1 keksówkę

  • 300g kaszy jaglanej surowej
  • 1 litrowy słoik musu/dżemu jabłkowego
  • 2 garście rodzynek
  • 2 garście daktyli
  • 1 łyżeczka cynamonu



Składniki: Posiekaj daktyle. W misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 1,5 h w temp. 180ºC, aż wierzch się będzie złocił. Jabłecznik pokrój dopiero wtedy, gdy całkowicie wystygnie. Jedz i smakujJ




Jabłko z cynamonem 2014

3 komentarze:

  1. często robię taki jaglany jabłecznik, jest rewelacyjny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy takiego ciasta nie robiłam, zdrowe i na pewno bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...