bez glutenu, jajek i mleka
Jabłecznik jaglany to ciasto bez glutenu, jajek i mleka. Szybkie w przygotowaniu, a pyszne w smaku. Jabłka ze słoika, kasza jaglana, cynamon i słodkie dodatki: daktyle i rodzynki. Prawdę powiedziawszy byłam bardzo mile zaskoczona, że można piec surową kaszę jaglaną. Teraz wiem, że nie tylko można, ale dzięki niej wychodzą naprawdę pyszne, słodkie smakołyki. Inspiracją to tego przepisu Chlebek jaglany z jabłkami. Obie wersje smacznie Wam polecam J
Jabłecznik jaglany
Składniki: na 1 keksówkę
- 300g kaszy jaglanej surowej
- 1 litrowy słoik musu/dżemu jabłkowego
- 2 garście rodzynek
- 2 garście daktyli
- 1 łyżeczka cynamonu
Składniki: Posiekaj daktyle. W misce wymieszaj ze sobą wszystkie
składniki. Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz
przez 1,5 h w temp. 180ºC, aż wierzch się będzie złocił. Jabłecznik pokrój dopiero wtedy, gdy całkowicie wystygnie. Jedz i smakujJ
często robię taki jaglany jabłecznik, jest rewelacyjny!
OdpowiedzUsuńNigdy takiego ciasta nie robiłam, zdrowe i na pewno bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam takiego:)
OdpowiedzUsuń