Przejdź do głównej zawartości

La Traviata- dobra włoska kuchnia

w Lublinie



Jeśli masz tzw. smaka na włoska kuchnię to niech twoje nogi zaprowadzą Cię do restauracji La Taraviata. Bogate menu, słuszne i smaczne porcje oraz wspaniała, pełna dobrego humoru atmosfera sprawią, że nie tylko twoje podniebienie i żołądek wyjdą stąd zadowolone.
Wraz z innymi lubelskimi blogerkami kulinarnymi: Martą, Edytą, Kariną, Angeliką, Anią, Dorotą i Joanną byłyśmy tu ostatnio: kosztowałyśmy, smakowałyśmy, plotkowałyśmy i oczywiście śmiałyśmy się dosyć głośnoJ Spotkanie w tak doborowym towarzystwie, przesympatyczni kucharz i kelnerzy, a przede wszystkim zapachy i smaki serwowanych nam dań sprawiły, że zapomniałam o tzw. bożym świecie i o mej diecie również (taką małą dyspensę sobie zrobiłam).

Po prostu nie mogłam się oprzeć by nie skosztować donoszonych dań.
Jako pierwsze podane zostały:  bruschette miste - chrupiące kromki z trzema różnymi dodatkami: pomidorami, pastą z oliwek i pastą z grzybów, a zaraz po nich cykorie zawinięte w szynkę parmeńską, zapiekane pod beszamelem.


Następnie makarony: tagliatelle con il ragu alla bolognese – aromatyczne wstążki w sosie bolońskimpenne al salmonerurki z łososiem w sosiem śmietanowo- pomidorowym (pycha)

makaron z mulami, pomidorami koktajlowymi, szparagami i owczym serem oraz specjalnie dla Ani poduszeczki z kozim serem i truflami z sosem na bazie serka mascarpone.


Mi osobiście najbardziej smakowały: rurki łososiem i makaron z mulami, pomidorami koktajlowymi, szparagami i owczym serem- cóż za genialne połączenieJ


Tak nam o nas dbano i tak się objadłyśmy, że niestety nie starczyło miejsca na deser (raczej trzeba było poluźniać paski). Stanowi to doskonale smaczny pretekst by odwiedzić to miejsce ponownieJ


P.S podczas spotkania dostałyśmy wspaniałe prezenty od Joanny, za który bardzo słodko dziękuję, za dynię Marcie też smacznie dziękujęJ


Komentarze

  1. Dziękuję za miłe spotkanie. Było mi naprawdę bardzo sympatycznie spotkać Cię Małgosiu i "kuknąć" w Twojego super bloga :)
    Dzięki za towarzystwo podczas spotkania. Mam nadzieję, że jeszcze je powtórzymy :)
    Mam nadzieję, że dżemik Ci smakował? Dzięki za wyróżnienie moich wyrobów na zdjęciu, to bardzo miłe.
    Pozdrawiam
    Szkat

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Piątkowe pudełko do pracy czyli sałatka nicejska wiosenna

Sałatka nicejską uwielbiam, również w wersji wiosennej. Mieszanka sałat, tuńczyk, jajo na twardo, ogórek i rzodkiewka. Sałatkę szykuję wieczorem, sos też osobno w słoiczku czeka. Rano zalewam nim sałatki przed spakowaniem do toreb. Zwykle szykuję dwa pudła sałatek: jeden dla mego M. a drugi dla mnie (on je bardzo ostatnio polubił J )  Och... jak ja lubię, gdy idąc do pracy (na szczęście to już piątek) niosę w torbie pudełko smakowitości. Składniki: 1 torba mix sałat 1 puszka tuńczyka w kawałkach 2-3 jajka ugotowane na twardo 1 krótki ogórek 4-5 rzodkiewek mała cebulka olej, oliwa olej lniany ocet winny sól, pieprz Przygotowanie: Na dno pudełek wrzuć sałatę. Dodaj tuńczyka. Pokrój cebulkę w półtalarki. Posól i dodaj do sałatek. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dodaj do sałatki. Jajko pokrój na plasterki lub w ćwiartki. Posyp z wierzchu pieprzem. Wstaw do lodówki. Do słoiczka wlej oleje, oliwę i ocet winny. Posól i popieprz. Zakręć i...

Schab w powidłach pieczony

Schab w powidłach pieczony bardzo smaczna alternatywa dla pieczonego schabu ze śliwką w środku. O wiele łatwiejsze w przygotowaniu. Domowy pieczony schab pyszny na ciepło jak i na zimno. Smaczna propozycja na świąteczny stół. Smacznie polecam schab pieczony w powidłach śliwkowych J Domowe wędliny są najlepsze J Zwłaszcza na święta J Składniki: 1-1,2 kg schabu 4 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżeczka wędzonej papryki 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki octu jabłkowego świeżo mielony czarny pieprz sól Przygotowanie: Schab umyj, osusz, po nakłuwaj widelcem. Powidła, przyprawy i olej wymieszaj i posmaruj całe mięso. Z górnej strony możesz położyć nieco grubszą warstwę (ładniej schab wygląda po upieczeniu). Wstaw schab do lodówki na przynajmniej 2 godziny najlepiej na noc). Następnie włóż mięso do rękawa, wstaw do zimnego piekarnika. Schab piecz przez 1 i 20 minut w temperaturze 180 ºC. Jedz i smakuj J

Ciasto czekoladowe Neli

Ciasto czekoladowe Neli - oczywiście Neli Rubinstein, który to przepis otrzymała od Helen Szell. Ciasto czekoladowe o niesamowicie intensywnym smaku. Zbite, wilgotne i słodkie w sam raz. Z taką fajnie chrupiąca skórką po bokach. Pycha J   Ciasto czekoladowe Neli przygotowałam zgodnie przepisem opublikowanym w książce pod tytułem „Kuchnia Neli".  Od siebie dodałam płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i szczyptę soli podczas ubijania białek. *Jednak troszkę przygód miałam podczas pieczenia tego ciasta, gdyż zgodnie z podanym przepisem ciasto czekoladowe powinno się piec w 100 ºC (350 º F) na środkowej półce przez 40 minut. Najpierw się zdziwiłam, że w tak niskiej temperaturze, ale co tam. Dopiero później podczas pieczenia spostrzegłam, iż coś tu nie gra J . Prawdopodobnie nastąpił drukarski błąd w przeliczaniu temperatury, gdyż 350 ºF to około 176 ºC. Ja piekłam przez pierwsze 30 minut w 100 ºC, a przez następne 30-40 minut w 140ºC z termoobiegiem za każdym razem. ...

Gulasz rybny

Gulasz rybny - bardzo smaczne danie jednogarnkowe. By ugotować gulasz rybny wystarczy: wziąć dwa rodzaje ryb (można więcej), paprykę, marchew i ziemniaki. Doprawiony koncentratem pomidorowy, ostrą i słodka papryką.  By bardziej pokręcić smaki można też wkroić papryczkę chili. Wszystko w jednym garnku wymieszane i ugotowane. Ach, co za smaki i zapachy. Smacznie wszystkim polecam ten gulasz rybny . Składniki: duży filet mintaja/dorsza 2 dzwonki łososia 2 mniejsze cebule 2 marchewki 2 papryki 5 ziemniaków 200g koncentratu pomidorowego sól, pieprz papryka ostra i słodka ew. papryczka chili olej, masło klarowne do smażenia Przygotowanie: Cebule, ziemniaki i marchew pokrój w kostkę. Paprykę w paseczki. Ryby pokrój na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzej tłuszcz. Wrzuć cebulę, przypraw ją solą i pieprzem. Wymieszaj. Następnie dodaj ziemniaki, marchew i paprykę. Wlej odrobinę wody. Przypraw paprykami: ostrą, słodka chili. Dodaj rybę. Zalej wodą tak...

Owocowa sałatka

Owocowa sałatka, kto z nas jej nie lubi J Nie znam takiego smakosza. W mojej sałatce owocowej lądują zazwyczaj: banany, mandarynki, pomarańcze, jabłka i kiwi. Żółto pomarańczowo, czerwono i zielono-magia kolorów. Do tego, choć nie jest to konieczne: cynamon, odrobina jogurtu naturalnego i miodu. Same smakołyki: A jaka jest Wasza ulubiona sałatka owocowa? Składniki: ·         kiwi ·         banany ·         pomarańcze ·         mandarynki ·         jabłka ·         cynamon ·         jogurt naturalny ·         miód Przygotowanie: Kiwi, banany, mandarynki i pomarańcze obierz ze skórki. Pokrój. Jabłka pokrój ze skórką. Owoce wymieszaj, odczekaj chwilkę by soki puściły, skosztuj....