Przejdź do głównej zawartości

Jesienna galaretka imbirowa –Lubelski Kociołek


Jesienna galaretka imbirowa z jabłkami, gruszkami i śliwkami. Taka galaretka prosto z jesiennego sadu. Bardzo smaczna propozycja na smaczny deser: jabłka, śliwki i gruszki podpieczone w cukrze oraz imbirowa nutka dopełniająca smaku. Gdy podałam ją na mych urodzinach niektórzy zjedli jej trzy porcjeJ
Po raz kolejny z kulinarnymi lubelskimi blogerkami:
Edytą, Martą, Olą  Wiosenką, Martyną, Siostrami Zalewskimi, Karoliną  Joanną i Miętową Kuchnią  bawimy się we wspólne gotowanie tym razem w naszym lubelskim kociołku zagościły jabłka. U mnie w towarzystwie innych jesiennych smakołyków, a jak u innych sami się przekonajcieJ



Składniki:
  • 500 ml wody
  • 120 g cukru
  • 2-4 łyżeczki żelatyny
  • 1-2 jabłka
  • 1 gruszka
  • 10 śliwek węgierek
  • ½ cytryny
  • ½ limonki
  • 2-3 cm świeżego imbiru


Przygotowanie: Śliwki pokrój na połówki i usuń pestki. Jabłka pokrój w ósemki, gruszkę obierz i też pokrój w ósemki. Owoce ułóż na wycielonej folią aluminiową blasze i lekko posyp cukrem. Piecz w temperaturze 150 ºC przez 7 minut.
Imbir razem ze skórką pokrój w cienkie. Wlej wodę do rondla, do gorącej wody dodaj cukier (100 g) i go rozpuść. Dodaj plasterki imbiru i całość gotuj przez 25 minut na małym ogniu. Po tym czasie wyłów plasterki imbiru ( już nie podgrzewaj rondla). Dodaj żelatynę i mieszaj, aż do jej rozpuszczenia. Chwilę przestudź, następnie dodaj sok z cytryny i limonki. Skosztuj. Podpieczone owoce układaj na dnie przygotowanych szklaneczek. Zalej przygotowanym syropem. Wstaw do lodówki by stężała. Jedz i smakujJ

P.S. Oczywiście owoców możesz użyć więcej lub zmienić ich proporcjeJ


Komentarze

  1. Gosiu rewelacja. Szczególnie teraz, kiedy mamy taką piękną jesień.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie oryginalne pomysły:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł! Lubię takie totalnie jesienne smaki :) a zdjęcia z darami jesieni super ;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. A to ci niespodzianka ... o takiej galaretce nie miałam pojęcia :)
    Fajnie wyszła i mam wielką ochotę na nią. Lubię rzeczy proste i niebanalne :)
    Dziękuję za wspólne chwile przy Kociołku :)
    Pozdrawiam,
    Szkat

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się z...

Dyniowa zupa z porem

    Dyniowa zupa z porem , czyli bardzo smaczny krem z dyni. Pora jak najbardziej aktualna na dyniowe szaleństwa. Nie tylko w kuchni J . Dyniowe zupy uwielbiam, co sezon wymyślam coś nowego. Tym razem z dodatkiem pora. Świetna kombinacja. Słodycz upieczonej dyni, podkręcona wyraźnym smakiem pora. Połączenia genialne. Polecam J Składniki: 1   dynia hokkaido 2 obrane ziemniaki 1 por 1,5 litra bulionu warzywnego/drobiowego sól, pieprz kurkuma, słodka papryka 1 łyżka masła klarowanego olej rzepakowy Przygotowanie:  Dynię przekrój na pół (nie obieraj jej). Połóż na blachę, skórą do góry. Obie połówki polej olejem. Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piecz przez 30 minut. Następnie ostudzoną, lecz ciepłą dynię obierz ze skórki i wydrąż środek z pestkami. Pora pokrój w piórka. Ziemniaki w kostkę. W rondlu o grubszym dnie rozpuść masło. Wrzuć pora i ziemniaki. Przypraw solą, pieprzem. Zalej bulionem, tak by warzywa był...

Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii w od pewnego czasu naszym domu zagościł na stałe -szczególnie latem. Pojawia się i szybko znika ten pyszny pasztet z cukinii. Nawet nasz west-Szeryf domaga się by go poczęstować – to taki jego wegetariański przysmak który składa się przede wszystkim z cukinii i pieczarek J Przepis ten znajduje się t u . A na pomysł dodania marchewki i płatków owsianych wpadłam po przeczytaniu tego przepisu i smacznie polecam, jako bardzo smaczne urozmaicenie letniej kuchni.  Pasztet ten świetnie smakuje na ciepło i zimno również. Nadaje się dla smakoszy, którzy z jakiś powodów nie jedzą pieczarek J Podoba mi się też sposób przemycenia płatków owsianych. Jeszcze raz smacznie polecam J Składniki: na 1 keksówkę ·         1,5 kg cukinii (cukinia średnie wielkości) ·         3 jaja ·         1 duża marchew ·         1 ceb...

Paprykarz z czarnuszką

Smaczny paprykarz, czyli wspaniale zagospodarowane rybne resztki: pieczone czy wędzone. W połączeniu z ryżem i warzywami. Posypany czarnuszką po prostu pycha. Na kanapki lub solo smakuje wybornie. Polecam:) Paprykarz z czarnuszką 1 marchew 1 cebula 5 pieczarek 2 ząbki czosnku ok 150 g ryb pieczonych i wędzonych 100g surowego ryżu białego/brązowego czarnuszka pieprz, sól 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej Przygotowanie: Ugotuj ryż na sypko. Ostudź. Następnie obierz ryby z ości dzieląc na mniejsze kawałki. Marchew i pieczarki zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Cebulę i czosnek posiekaj. Rozgrzej olej na patelni. Wrzuć cebulę, posól. Gdy się zeszkli dodaj marchew i pieczarki. Później czosnek. Przypraw: solą, pieprzem i czarnuszką. Dodaj koncentrat. Smaż chwilę pod przykryciem. Zestaw z ognia by przestygło. Dodaj ryż i rybę, wymieszaj. Paprykarz z czarnuszką gotowy. Jedz i smakuj.