piątek, 31 października 2014

Nie całkiem straszne ciasteczka (dla dzieci i nie tylko)



Nie całkiem straszne ciasteczka – dziś Halloween, więc musi być słodko, strasznie i zabawnieJ. Dzieciaki już się pewnie szykują na psikusy, a ja już słodko na nie czekam. W mojej kuchni dzięki nie całkiem strasznym ciasteczkom zrobiło się słodko i bardzo smacznie. A jeśli ciekawi jesteście innych przepisów na ciasta i desery to zapraszam do lektury: http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki 
Pachnące kokosem nie całkiem straszne ciasteczka smakują małym (i tym większym) smakoszom. Można nimi poczęstować tych, którzy nie jedzą glutenu i jajek. Wszystkim smakoszom polecam słodko te nie całkiem straszne ciasteczkaJ


Składniki: 45 szt
  • 200 g mąki ryżowej
  • 100 g maki ziemniaczanej
  • 50 g wiórek kokosowych
  • ½ kostki margaryny bezmlecznej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 4 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

dekoracja:
  • biała i gorzka czekolada
  • wiórki kokosowe
  • sok z pomarańczy



Przygotowanie: Z mąk, wiórek kokosowych, posiekanej margaryny, oleju i soli zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na grubość 6-8 mm.   Wycinaj z nich ciastka. Nie całkiem straszne ciastka układaj na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piecz przez 15 minut w temp. 180ºC.. Dekoruj ciastka według własnego pomysłuJ Możesz Rozpuść czekolady (można dodać odrobinę wody, a do gorzkiej czekolady cukru pudru i odrobinę soku z pomarańczy) lub wykorzystać jakiś inny ciekawy pomysł. Nie całkiem straszne ciastka Jedz i smakujJ


Moje wypieki i desery na każdą okazję

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...