Orzechowo- dyniowe bułeczki na
bazie ugotowanej kaszy jaglanej. Orzechy włoskie, pestki dyni wymieszane z
płatkami i kaszą jaglaną. Po prostu pycha. Wcześniej robiłam już chlebek z
ziarnami, teraz upiekłam sobie takie jesienne bułeczki. Bułeczki orzechowo-dyniowe
smakowały również tradycyjnym smakoszom. Świetne na śniadanie, spakowania do
torby, kolację lub po prostu przekąskę w ciągu dnia. Mając upieczone bułeczki
jedzenie staje się o wiele szybsze i łatwiejsze. Smacznie Wam polecam te orzechowo-dyniowe
bułeczki
Składniki: 9 szt
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 1 szklanka pestek dyni
- 2/3 szklanki lnu złocistego (proszku)
- 3/4 szklanki sypkiej kaszy jaglanej
- 3/4 szklanki płatków jaglanych
- 1 1/2 szklanki przegotowanej wody
- 1 1/2 łyżeczki soli kamiennej)
- 2 łyżeczki miodu
- 2łyżeczki nasion lnu
Przygotowanie: Ugotuj
kasze jaglaną na sypko. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Następnie
dodaj wymieszane płynne składniki. Wymieszaj wszystko razem. Pozostaw do
"nasiąknięcia" na 1-2 godziny. Po tym czasie z masy formułuj bułeczki.
Piecz przez około 30 minut (aż się lekko zarumienią) w temperaturze 175ºC
(termoobieg). Jedz i smakuj.
chętnie bym spróbowała! zdrowe i pyszne, czyli takie jakie lubię ;)
OdpowiedzUsuńBardzo jestem ciekawa, jak smakowały :)
OdpowiedzUsuń