środa, 29 października 2014

Orzechowo- dyniowe bułeczki (bez glutenu, jajek i mleka)


Orzechowo- dyniowe bułeczki na bazie ugotowanej kaszy jaglanej. Orzechy włoskie, pestki dyni wymieszane z płatkami i kaszą jaglaną. Po prostu pycha. Wcześniej robiłam już chlebek z ziarnami, teraz upiekłam sobie takie jesienne bułeczki. Bułeczki orzechowo-dyniowe smakowały również tradycyjnym smakoszom. Świetne na śniadanie, spakowania do torby, kolację lub po prostu przekąskę w ciągu dnia. Mając upieczone bułeczki jedzenie staje się o wiele szybsze i łatwiejsze. Smacznie Wam polecam te orzechowo-dyniowe bułeczki
Składniki: 9 szt
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 szklanka pestek dyni
  • 2/3 szklanki lnu złocistego (proszku) 
  • 3/4 szklanki sypkiej kaszy jaglanej
  • 3/4 szklanki płatków jaglanych
  • 1 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • 1 1/2 łyżeczki soli kamiennej)
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2łyżeczki nasion lnu



Przygotowanie: Ugotuj kasze jaglaną na sypko. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Następnie dodaj wymieszane płynne składniki. Wymieszaj wszystko razem. Pozostaw do "nasiąknięcia" na 1-2 godziny. Po tym czasie z masy formułuj bułeczki. Piecz przez około 30 minut (aż się lekko zarumienią) w temperaturze 175ºC (termoobieg). Jedz i smakuj.

2 komentarze:

  1. chętnie bym spróbowała! zdrowe i pyszne, czyli takie jakie lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo jestem ciekawa, jak smakowały :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...