wtorek, 7 października 2014

Ciasto a’ la Brownie z gruszkami




Ciasto a’ la Brownie z gruszkami- oczywiście bez jajek, glutenu i mleka. Słodko -z polewą orzechowo- miodową na wierzchu, nic dodać nic ująć.
Tak to jest, że osoba, która jest na jakiejś diecie, najczęściej idąc w gości desery musi zabierać ze sobą, jeśli chce się załapać na coś słodkiego. Tak też było w ostatni weekend. Zarówno w sobotę jak i niedzielę uczestniczyłam w dwóch oddzielnych rodzinnych przyjęciach. Pomimo silnej konkurencji w postaci różnych wytwornych ciast, winogron i granatów, moje ciasto znikało w ekspresowym tempie. Bardzo przypadło do gustu „tradycyjnym” smakoszom, niektórzy z nich mówili, że ma coś wspólnego z makowcem i nawet się śmieli, że to dobra świąteczna propozycja. Mi smakowało również bardzo, choć tym porównaniem jestem zaskoczona, gdyż maku ani makowca nie lubię od dzieckaJ Wam to ciasto a’ la Brownie z gruszkami również smacznie i słodko polecamJ


Ciasto a’ la Brownie z gruszkami
Składniki: tortownica 26 cm
  • 2 dojrzałe banany
  • 50 g cukru
  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki jaglanej
  • 2-3łyżki kakao
  • 100 ml oleju
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 9 łyżek wody
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ok. 50 ml soku jabłkowego
  • 2 -3 gruszki


Polewa orzechowa:      
  • 150 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 50 g brązowego cukru


Przygotowanie: Banany rozgnieć widelcem lub zmiksuj na gładko. Dodaj namoczone w wodzie siemię lniane i olej. Do masy bananowej dodaj mąkę ryżową, ziemniaczaną i jaglaną, sodę i kakao. Miksuj na gładko. Gdyby ciasto było za gęste dolej sok jabłkowy. Gruszki obierz, pokrój na kawałki i dodaj do ciasta. Wymieszaj. Ciasto przełóż do formy i piecz przez 30 minut w temperaturze 1800 C.

Gdy ciasto nieco przestygnie przygotuj polewę. Orzechy posiekaj. W rondelku rozpuść masło, wsyp cukier a następnie dodaj miód. Gdy wszystko ładnie się rozpuści dodaj posiekane orzechy. Polewę szybko wlej na wierzch ciasta, szybko zastyga. Jedz i smakujJ


6 komentarzy:

  1. Świetny przepis! I ta orzechowa posypka... Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama była zaskoczona uzyskanym efektem, smacznie dziękuję i pozdrawiam;)

      Usuń
  2. Pysznie się prezentuje! Poproszę o kawałek do porannej kawy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie poczęstowałabym Ciebie kawałkiem:)

      Usuń
  3. Mmm, wygląda znakomicie :)
    Kiedy do mnie przyjeżdża mój bezglutenowy i bezlaktozowy gość, zawsze coś dla niego mam. Tak chyba wypada, prawda...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda, prawda:) Ja też się zawsze staram uwzględniać sposób odżywiania się moich gości, nawet to czy po prostu czegoś nie lubią:) Strasznie miło i smacznie do Ciebie wpadać:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...