Przejdź do głównej zawartości

Ciasto a’ la Brownie z gruszkami




Ciasto a’ la Brownie z gruszkami- oczywiście bez jajek, glutenu i mleka. Słodko -z polewą orzechowo- miodową na wierzchu, nic dodać nic ująć.
Tak to jest, że osoba, która jest na jakiejś diecie, najczęściej idąc w gości desery musi zabierać ze sobą, jeśli chce się załapać na coś słodkiego. Tak też było w ostatni weekend. Zarówno w sobotę jak i niedzielę uczestniczyłam w dwóch oddzielnych rodzinnych przyjęciach. Pomimo silnej konkurencji w postaci różnych wytwornych ciast, winogron i granatów, moje ciasto znikało w ekspresowym tempie. Bardzo przypadło do gustu „tradycyjnym” smakoszom, niektórzy z nich mówili, że ma coś wspólnego z makowcem i nawet się śmieli, że to dobra świąteczna propozycja. Mi smakowało również bardzo, choć tym porównaniem jestem zaskoczona, gdyż maku ani makowca nie lubię od dzieckaJ Wam to ciasto a’ la Brownie z gruszkami również smacznie i słodko polecamJ


Ciasto a’ la Brownie z gruszkami
Składniki: tortownica 26 cm
  • 2 dojrzałe banany
  • 50 g cukru
  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki jaglanej
  • 2-3łyżki kakao
  • 100 ml oleju
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 9 łyżek wody
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ok. 50 ml soku jabłkowego
  • 2 -3 gruszki


Polewa orzechowa:      
  • 150 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 50 g brązowego cukru


Przygotowanie: Banany rozgnieć widelcem lub zmiksuj na gładko. Dodaj namoczone w wodzie siemię lniane i olej. Do masy bananowej dodaj mąkę ryżową, ziemniaczaną i jaglaną, sodę i kakao. Miksuj na gładko. Gdyby ciasto było za gęste dolej sok jabłkowy. Gruszki obierz, pokrój na kawałki i dodaj do ciasta. Wymieszaj. Ciasto przełóż do formy i piecz przez 30 minut w temperaturze 1800 C.

Gdy ciasto nieco przestygnie przygotuj polewę. Orzechy posiekaj. W rondelku rozpuść masło, wsyp cukier a następnie dodaj miód. Gdy wszystko ładnie się rozpuści dodaj posiekane orzechy. Polewę szybko wlej na wierzch ciasta, szybko zastyga. Jedz i smakujJ


Komentarze

  1. Świetny przepis! I ta orzechowa posypka... Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama była zaskoczona uzyskanym efektem, smacznie dziękuję i pozdrawiam;)

      Usuń
  2. Pysznie się prezentuje! Poproszę o kawałek do porannej kawy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda znakomicie :)
    Kiedy do mnie przyjeżdża mój bezglutenowy i bezlaktozowy gość, zawsze coś dla niego mam. Tak chyba wypada, prawda...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda, prawda:) Ja też się zawsze staram uwzględniać sposób odżywiania się moich gości, nawet to czy po prostu czegoś nie lubią:) Strasznie miło i smacznie do Ciebie wpadać:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się zredukuje i będ

Ryżowe ciasteczka z bananem

Ryżowe ciasteczka z bananem to moje ostatnie, bardzo smaczne odkrycie kulinarne. Na buziach wszystkich smakoszy pojawia się taki smaczny uśmiech, gdy ich próbują, niezależnie od tego czy są na jakiejś diecie czy po prostu wszystko wolno im jeść. Ryżowe ciasteczka z bananem są słodkością bez mąki (bezglutenowcy), bez jajek i mleka.  Dużym zainteresowaniem cieszyły się również na Pikniku Smakoszy ( klik) , z czego się niezmiernie cieszę J Wam też słodko i smacznie polecam te ryżowe ciasteczka z bananem J Składniki: na 24 szt. 4 banany dobrze dojrzałe 180g ryżowych płatków błyskawicznych 2 garści rodzynek ½ gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru brązowego ½ łyżeczki cynamonu szczypta soli Przygotowanie: Czekoladę posiekaj. Banany rozgnieć widelcem, dodaj resztę składników, wymieszaj. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj ciasteczka, najlepiej łyżeczką lekko je przygniatając. Piecz przez 20 minut w temp. 180 ºC. Jedz i smakuj na słodko J

Fasolka z marchewką i miodem

    Fasolka z marchewką i miodem – smaczna propozycja fasolki szparagowej. Fasolka szparagowa z marchewką pokrojoną w słupki, przyprawiona łyżką miodu i czosnkiem. Prawdę mówiąc, nie przypuszczałam, że to połączenie może być tak smaczne. Warzywny, lekki i kolorowy obiad lub kolacja. Smacznie polecam J Składniki: 450 g fasolki szparagowej (o tej porze roku mrożona) 1-2 marchewki 1 łyżka miodu 1-2 ząbki czosnku sól, czarny pieprz masło klarowne 1-2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Marchewkę obierz, pokrój w słupki. Gotuj w osolonej wodzie przez 6 minut. Odcedź. Fasolkę ugotuj. W miseczce w odrobinie ciepłej wody, rozpuść miód. Wlej olej, dodaj rozgnieciony czosnek, pieprz i sól. Wymieszaj. Na patelni rozpuść masło. Wrzuć fasolkę, marchewkę i polej przygotowanym sosem. Wymieszaj. Chwilę podsmaż. Fasolka z marchewką i miodem gotowa. Jedz i smakuj J

Gulasz rybny

Gulasz rybny - bardzo smaczne danie jednogarnkowe. By ugotować gulasz rybny wystarczy: wziąć dwa rodzaje ryb (można więcej), paprykę, marchew i ziemniaki. Doprawiony koncentratem pomidorowy, ostrą i słodka papryką.  By bardziej pokręcić smaki można też wkroić papryczkę chili. Wszystko w jednym garnku wymieszane i ugotowane. Ach, co za smaki i zapachy. Smacznie wszystkim polecam ten gulasz rybny . Składniki: duży filet mintaja/dorsza 2 dzwonki łososia 2 mniejsze cebule 2 marchewki 2 papryki 5 ziemniaków 200g koncentratu pomidorowego sól, pieprz papryka ostra i słodka ew. papryczka chili olej, masło klarowne do smażenia Przygotowanie: Cebule, ziemniaki i marchew pokrój w kostkę. Paprykę w paseczki. Ryby pokrój na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzej tłuszcz. Wrzuć cebulę, przypraw ją solą i pieprzem. Wymieszaj. Następnie dodaj ziemniaki, marchew i paprykę. Wlej odrobinę wody. Przypraw paprykami: ostrą, słodka chili. Dodaj rybę. Zalej wodą tak by

Szpinakowe babeczki z żurawiną i białą czekoladą

Dziś proponuję i polecam szpinakowe babeczki. Brzmi trochę dziwnie, ale zapewniam smak jest wyśmienity. Szpinak w połączeniu ze słodkim ciastem, dopełnieniem którego jest biała czekolada, Przełamane nieco kwaśną suszoną żurawiną. Ponadto bardzo ładne zestawienie koloru. W zamyśle miały być pokryte białym lukrem, niestety lub na szczęście nie zdążyłam babeczek nim udekorować, tak szybko zniknęły. Szpinakowe babeczki z żurawiną i białą czekoladą polecam nie tylko na świąteczny stół. Składniki: na 20 szt 250 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki oleju rzepakowego 3 jajka 100 g białej czekolady 100g żurawiny suszonej 2 łyżki proszku do pieczenia Przygotowanie: Rozmrożony szpinak odcedź z nadmiaru wody. Czekoladę pokrój niezbyt drobno. Jajka ubij z cukrem, Wlej olej i dodaj szpinak. Wymieszaj. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj. Wrzuć żurawinę i czekoladę. Blachę wyłó