Przejdź do głównej zawartości

Chrupiące chlebki z jarmużem



Chrupiące chlebki z jarmużem- doskonała przekąska, forma domowego pieczywa. Piekłam te chlebki wcześniej w wersji bez jarmużu. Obawiałam się, że podczas pieczenia jarmuż się spali. Jednak nie, a co więcej uzupełnia smaki genialnie. Chrupiące chlebki z jarmużem łatwo zabrać w podróż, na grilla czy na piknik. Smacznie polecam te chrupiące chlebki z jarmużem.



Składniki:

  • 100g mąki gryczanej
  • 100g mąki z amarantusa
  • 150g płatków owsianych górskich (dla bezglutenowców certyfikowany)
  • 250 ml wody gazowanej
  • 100g wymieszanych pestek słonecznika/dyni/ nasion siemienia lnianego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 garście jarmużu
  • 1 łyżka lnu mielonego
  • 1 łyżka nasion siemienia lnianego do posypania
  • suszona ostra papryka do posypania


Przygotowanie: Mąki, płatki, pestki, cukier i len wymieszaj ze sobą. Jarmuż porwij na drobne kawałki. Dodaj do reszty składników. Zalej wszystko gazowaną wodą i wymieszaj. Odstaw na 10-15 minut do napęcznienia.

Prostokątną blachę (u mnie 25 x 38 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Następnie rozłóż równo masę na grubość 3-5 mm. Całość posyp nasionami siemienia lnianego, delikatnie dociśnij je dłońmi. Posyp ostrą papryką do smaku. Chlebek wstaw do nagrzanego piekarnika - 200 °C na około 45 minut. Po pierwszych 15 minutach wyciągnij blachę i ponacinaj ciasto na prostokątne lub kwadratowe kromki. Co 15 minut uchylaj drzwiczki, by uwolnić parę wodną. Dzięki temu chlebki będą chrupkie. Jedz i smakujJ


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Dyniowa zupa z porem

    Dyniowa zupa z porem , czyli bardzo smaczny krem z dyni. Pora jak najbardziej aktualna na dyniowe szaleństwa. Nie tylko w kuchni J . Dyniowe zupy uwielbiam, co sezon wymyślam coś nowego. Tym razem z dodatkiem pora. Świetna kombinacja. Słodycz upieczonej dyni, podkręcona wyraźnym smakiem pora. Połączenia genialne. Polecam J Składniki: 1   dynia hokkaido 2 obrane ziemniaki 1 por 1,5 litra bulionu warzywnego/drobiowego sól, pieprz kurkuma, słodka papryka 1 łyżka masła klarowanego olej rzepakowy Przygotowanie:  Dynię przekrój na pół (nie obieraj jej). Połóż na blachę, skórą do góry. Obie połówki polej olejem. Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piecz przez 30 minut. Następnie ostudzoną, lecz ciepłą dynię obierz ze skórki i wydrąż środek z pestkami. Pora pokrój w piórka. Ziemniaki w kostkę. W rondlu o grubszym dnie rozpuść masło. Wrzuć pora i ziemniaki. Przypraw solą, pieprzem. Zalej bulionem, tak by warzywa był...

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się z...

Owocowa sałatka

Owocowa sałatka, kto z nas jej nie lubi J Nie znam takiego smakosza. W mojej sałatce owocowej lądują zazwyczaj: banany, mandarynki, pomarańcze, jabłka i kiwi. Żółto pomarańczowo, czerwono i zielono-magia kolorów. Do tego, choć nie jest to konieczne: cynamon, odrobina jogurtu naturalnego i miodu. Same smakołyki: A jaka jest Wasza ulubiona sałatka owocowa? Składniki: ·         kiwi ·         banany ·         pomarańcze ·         mandarynki ·         jabłka ·         cynamon ·         jogurt naturalny ·         miód Przygotowanie: Kiwi, banany, mandarynki i pomarańcze obierz ze skórki. Pokrój. Jabłka pokrój ze skórką. Owoce wymieszaj, odczekaj chwilkę by soki puściły, skosztuj....

Pełnoziarniste podpłomyki z twarożkiem czosnkowo-miętowym

Podpłomyki czyli placki smażone/pieczone na suchej patelni. Takie chlebki znane wielu kulturach pod różnymi nazwami, choćby naan popularny w kuchni indyjskiej. Prosta, polska, tradycyjna receptura: mąka, sól i woda. Przepyszna baza do wszelakich: twarożków, past czy sałatek. Dziś proponuję podać go z fenomenalnym twarożkiem czosnkowo-miętowym a na wierzchu położyć rzodkiewkę, najlepiej taką zerwaną z przydomowego ogródka. Pełnoziarniste podpłomyki z twarożkiem czosnkowo-miętowym wręcz wpraszają się na wiosenne śniadanie czy kolację. To również świetna propozycja na majowy piknik (taki domowy również) 😊   Pełnoziarniste podpłomyki z twarożkiem czosnkowo-miętowym 1 szklanka mąki pszennej chlebowej typ 1050 1 szklanka mąki pełnoziarnistej z pełnego przemiału 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżka oliwy/ oleju rzepakowego   250g sera białego półtłustego 2-4 ząbki czosnku 1 dymka garść świeżej mięty 2-3 łyżki jogurtu naturalnego/śmietany sól, pieprz czarny rzodkiewka   Przygotowan...