czwartek, 14 maja 2015

Gryczana tarta z botwinką, z cukinią i serem kozim



Gryczana tarta z botwinką, z cukinią i serem kozim bardzo smaczna i zdrowa propozycja na wiosenny obiad, imprezę czy kolację. Gryczano-cukiniowy spód a nim farsz: botwinka, cukinia, pomidorki koktajlowe i czerwona cebula. To wszystko posypane kozim serem. MniamJ 
Porządna dawka warzyw, jaką osoby dorosłe powinny spożywać w ciągu dnia Czy wiecie, że nasze dłonie mogą posłużyć jako warzywna miarka. Wystarczy je złożyć w „miseczkę”- to właśnie tyle warzyw ile nam się w nich zmieści powinniśmy zjeść „na jeden raz”. Zaleca się by w ciągu dnia spożyć 3 takie porcje. 

Wszystkim zaś smakoszom polecam ta gryczaną tartę z botwinką, z cukinią i serem kozimTo jedno z najlepszych dań, jakie ostatnio udało mi się przyrządzić. Domowy smakosz znów się jej domaga.



Składniki: blacha Ø 26 cm
Ciasto:
  • 1 szklanka (250 ml) mąki gryczanej
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki startej cukinii
  • suszone oregano, tymianek
  • łyżka siemienia lnianego (ziarenka)
  • szczypta soli


Farsz:
  • 1 cukinia
  • 1 pęczek botwinki
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 100-150 g koziego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • ziarnka słonecznika
  • pieprz, sól
  • masło klarowane
  • tymianek, oregano
  • listki świeżej pietruszki i mięty


Przygotowanie: Jajka i mąkę wymieszaj. Wlej stopniowo olej, aż ciasto ładnie zwiąże. Dodaj odciśniętą cukinię, siemię lniane, sól, tymianek i oregano. Wymieszaj. Na blasze wyścielonej pergaminem wyłóż równomiernie ciasto. Piecz w temp. 200°C przez 20 minut.
Upraż słonecznik. Obrany czosnek pokrój w cienkie plasterki. Łyżkę masła rozpuść na patelni, zanim się rozgrzeje wrzuć połowę czosnku. I gdy tylko zacznie pachnieć czosnkiem wyciągnij go (przyda się później). Na rozgrzanym aromatycznym maśle smaż po kolei, lecz osobno: cukinię (9 plasterków, przyprawionych solą i pieprzem). Pomidorki pokrojone na pół. Następnie na patelnię wrzuć pokrojona w półplasterki cebulę. Dodaj pokrojoną botwinkę (wraz z buraczkami). Dodaj cały czosnek, sól, pieprz, oregano i tymianek.
Buraczki wraz cebulą wyłóż na podpieczony spód. Porozkładaj cukinię i pomidorki. Posyp pokrojonym serem i słonecznikiem. Piecz w temp. 200 °C przez 15 minut. Przed podaniem posyp miętą i pietruszką.

Jedz i smakujJ





1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...