poniedziałek, 4 maja 2015

Danie główne: krem z zielonego groszku z miętą


Krem z zielonego groszku- już nie mogę się doczekać, kiedy będę mogła przyrządzić taką zupę ze zerwanego prosto z krzaka, młodego groszku. Ach jak mi latem zapachniało J.
Zupa z zielonego groszku – bardzo smaczny krem. Zwłaszcza po mięsnym, grillowym przesycieJ Zielony groszek, por, ziemniaczki i ta mięta dodająca świeżości. Mniam. Warto się nieco pomęczyć z tą zupą i ją przetrzeć przez sito (gdyż zostają łuski). Smacznie polecam ten krem z zielonego groszku z miętąJ



Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego/drobiowego
  • 2 szklanki groszku świeżego lub mrożonego
  • 1 por
  • 2 ziemniaki
  • 100g boczku nadwieprzańskiego
  • ziarnka słonecznika
  • świeża mięta
  • pieprz, sól
  • masło klarowane/olej


Przygotowanie: Pora pokrój w piórka. Ziemniaki obierz, pokroj w kostkę. Tłuszcz rozgrzej na patelni. Wrzuć ziemniaki i pora. Wrzuć obrany groszek (lub groszek mrożony bez wcześniejszego rozmrażania). Przypraw solą i pieprzem. Smaż chwilę. Warzywa przełóż do rondla, zalej bulionem. Gotuj przez 20 minut. Następnie odstaw, by zupa nieco ostygła. Dodaj miętę (tak przynajmniej 20 listków bez łodyżek). Zmiksuje zupę. Przetrzyj przez sito. Skosztuj i dopraw do smaku. Upraż ziarnka słonecznika. Boczek pokrój w kosteczkę, podsmaż na patelni. Wlej krem zielonego groszku do talerzy. Podawaj z boczkiem i słonecznikiem. Udekoruj listkami mięty przed podaniem. Jedz i smakujJ


4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...