czwartek, 21 maja 2015

Jajka przepiórcze - jak długo gotować



Jajka przepiórcze są malutkie, charakterystycznie „nakrapiane”. Cztery jajka przepiórcze zastępują jedno kurze jajko.

O wartości odżywczej jajek przepiórczych decyduje przede wszystkim duży udział żółtka w stosunku do całego jajka. Dzięki znajdującym się składnikom jajka przepiórcze na ogół są nieszkodliwe dla osób uczulonych na białko jajka kurzego. Można podawać je niemowlętom  oraz używać do maseczek kosmetycznych.

Jaja przepiórcze zawierają więcej niezbędnych aminokwasów egzogennych i mniej tłuszczu niż jaja kurze. Są bogatym źródłem: żelaza, miedzi, karotenu i witamin z grupy B. Charakteryzują się najwyższą zawartością przyswajalnego fosforu. Zatem warto je jeść nie tylko od świętaJ

Jaja przepiórcze mają działanie: antydepresyjne, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Wzmacniają włosy i są afrodyzjakiemJ


Jak i jak długo gotować jajka przepiórcze:

Przed gotowaniem umyj jajka.
Jajka przepiórcze delikatnie włóż do wrzącej wody:
na miękko gotuj przez 1-2 minuty, na twardo przez 4-5 minut

Po ugotowaniu zalej je zimną wodą i dostaw 3-4 minuty. Dzięki temu łatwiej obierzesz je ze skorupki.
Podawaj solo lub w potrawach: jajecznica, sałatki pasty. Jedz i smakujJ


Jajka przepiórcze możesz przechowywać w zupełnie świeżym stanie przez 30 dni, a w lodówce nawet przez 3 miesiące.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...