Szparagi w migdałach z oliwkami
najszybsza, wiosenna przystawka. Elegancka i smaczne do tego. Świeże, zielone
szparagi, białe migdały i czarne oliwki. Magia smaków i kolorów. Szparagowa
przystawka na ciepło. Przygotowuję ją ekspresowo, gdy goście już sąJ Wiosennie, ciepło i smacznie polecam te szparagi w migdałach z
oliwkami.
Szparagi
w tą majową niedzielę zagościły w Lubelskim Kociołku- XI edycja- wspólna,
kulinarna zabawa. A razem ze mną pichcą: Edyta, Marta,
Angelika, Karolina, Dorota i Martyna
Zajrzyjcie
również do nich. Na pewno mają coś smacznegoJ
Składniki: 4 porcje
500 g
zielonych szparagów
100g
masła najlepiej klarowanego
2 duże
garści płatków migdałowych
12 szt
czarnych oliwek
sól
pieprz
świeżo mielony
Przygotowanie: Umyj
szparagi. Obłam zdrewniałe końcówki- wystarczy zgiąć szparag, a on sam
przełamie się we właściwym miejscu. Płaski rondel lub głęboką patelnię napełnij
wodą, posól. Kiedy się woda zagotuje wkładamy szparagi na 8 minut (można na 5
jeśli lubisz al dente). Migdały upraż na suchej patelni. Masło rozpuść. Oliwki
pokrój w krążki. Szparagi odcedź, osusz na czystej ściereczce. Nałóż na
talerze. Polej masłem, posyp migdałami i oliwkami. Delikatnie oprósz solą i
pieprzem. Podaj. Jedz i smakujJ
Prosto i smacznie.
OdpowiedzUsuńświetnie podane szparagi :)
OdpowiedzUsuń