Przejdź do głównej zawartości

Ciasto podwójnie czekoladowe z letnimi owocami


Ciasto podwójnie czekoladowe taki słodki prezent na Dzień Mamy. U mnie z malinami, gdyż moja mama je uwielbia. Można zastąpić je innymi owocami: truskawkami (nareszcie zaczyna się na nie sezon), jagodami czy wiśniami. Czekoladowy podpieczony spód, a na górze czekoladowy, delikatny mus. 


To wszystko przystrojone malinami. Kusząco słodki prezent dla Naszych Mam. Bardzo ładnie wygląda, o smaku nie wspomnęJ A wkrótce mamy  mogą też nim obdarować swoje pociechy (rezygnując dla najmłodszych smakoszy z likieru oraz dodając więcej kakao – zamiast kawy). 
Ciasto podwójnie czekoladowe smakuje bajkowo, ma idealną konsystencję do krojenia. Znika w ekspresowym tempieJ Pyszny podwieczorek. Smacznie i słodko polecam to ciasto podwójnie czekoladowe z owocamiJ UlubionymiJ



Składniki: tortownica 26 cm
Ciasto czekoladowe:
  • 200 g masła
  • 180 g gorzkiej czekolady Goplana
  • 5 dużych jajek: żółtka i białka osobno
  • 2 łyżki kakao
  • 200 g cukru

Mus czekoladowy:
  • 200g masła
  • 180g gorzkiej czekolady Goplana
  • 120g cukru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki likieru kawowego (lub pomarańczowego)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 100 ml wody
  • 125 g malin


Przygotowanie:
Ciasto: ozpuść w rondelku. Dodaj połamaną czekoladę. Mieszaj od czasu do czasu w trakcie rozpuszczania. Żółtka zmiksuj z kakao. Białko ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodając cukier, cały czas ubijając. Dodaj roztopioną masę czekoladową i wymieszaj. Dodaj białka do czekoladowej masy. Delikatnie wymieszaj tak by białka nie opadły. Tortownicę wyściel papierem do pieczenia (spód i boki). Wylej ciasto. Piecz w temperaturze 180°C przez 25-30 minut. Wyjmij, wystudź w formie. Ciasto podczas studzenia powinno opaść (środek, zostawiając uniesione boki). Trzeba dać jemu trochę czasu aż popęka. Jeśli jednak nie chce opaść, możesz delikatnie pomóc mu nożem – nacinając je delikatnie ( ciasto możesz upiec je dzień wcześniej).

Mus czekoladowy: Masło rozpuść w rondelku. Dodaj połamaną czekoladę. Mieszaj od czasu do czasu w trakcie rozpuszczania. Żelatynę rozpuść w 100 ml podgrzanej, gorącej, ale niewrzącej wody Żółtka zmiksuj z cukrem. Dodaj kakao i kawę. Dodaj roztopioną masę czekoladową i wymieszaj. Dodaj rozpuszczoną żelatynę i ponownie wymieszaj.

Mus czekoladowy wylej na ostudzony spód czekoladowy. Udekoruj malinami. Włóż do lodówki na przynajmniej 3-4 godziny (najlepiej na noc). Jedz i smakujJ Słodko i czekoladowoJ


Z czekoladową nutą

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Dyniowa zupa z porem

    Dyniowa zupa z porem , czyli bardzo smaczny krem z dyni. Pora jak najbardziej aktualna na dyniowe szaleństwa. Nie tylko w kuchni J . Dyniowe zupy uwielbiam, co sezon wymyślam coś nowego. Tym razem z dodatkiem pora. Świetna kombinacja. Słodycz upieczonej dyni, podkręcona wyraźnym smakiem pora. Połączenia genialne. Polecam J Składniki: 1   dynia hokkaido 2 obrane ziemniaki 1 por 1,5 litra bulionu warzywnego/drobiowego sól, pieprz kurkuma, słodka papryka 1 łyżka masła klarowanego olej rzepakowy Przygotowanie:  Dynię przekrój na pół (nie obieraj jej). Połóż na blachę, skórą do góry. Obie połówki polej olejem. Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piecz przez 30 minut. Następnie ostudzoną, lecz ciepłą dynię obierz ze skórki i wydrąż środek z pestkami. Pora pokrój w piórka. Ziemniaki w kostkę. W rondlu o grubszym dnie rozpuść masło. Wrzuć pora i ziemniaki. Przypraw solą, pieprzem. Zalej bulionem, tak by warzywa był...

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się z...

Owocowa sałatka

Owocowa sałatka, kto z nas jej nie lubi J Nie znam takiego smakosza. W mojej sałatce owocowej lądują zazwyczaj: banany, mandarynki, pomarańcze, jabłka i kiwi. Żółto pomarańczowo, czerwono i zielono-magia kolorów. Do tego, choć nie jest to konieczne: cynamon, odrobina jogurtu naturalnego i miodu. Same smakołyki: A jaka jest Wasza ulubiona sałatka owocowa? Składniki: ·         kiwi ·         banany ·         pomarańcze ·         mandarynki ·         jabłka ·         cynamon ·         jogurt naturalny ·         miód Przygotowanie: Kiwi, banany, mandarynki i pomarańcze obierz ze skórki. Pokrój. Jabłka pokrój ze skórką. Owoce wymieszaj, odczekaj chwilkę by soki puściły, skosztuj....

Pełnoziarniste podpłomyki z twarożkiem czosnkowo-miętowym

Podpłomyki czyli placki smażone/pieczone na suchej patelni. Takie chlebki znane wielu kulturach pod różnymi nazwami, choćby naan popularny w kuchni indyjskiej. Prosta, polska, tradycyjna receptura: mąka, sól i woda. Przepyszna baza do wszelakich: twarożków, past czy sałatek. Dziś proponuję podać go z fenomenalnym twarożkiem czosnkowo-miętowym a na wierzchu położyć rzodkiewkę, najlepiej taką zerwaną z przydomowego ogródka. Pełnoziarniste podpłomyki z twarożkiem czosnkowo-miętowym wręcz wpraszają się na wiosenne śniadanie czy kolację. To również świetna propozycja na majowy piknik (taki domowy również) 😊   Pełnoziarniste podpłomyki z twarożkiem czosnkowo-miętowym 1 szklanka mąki pszennej chlebowej typ 1050 1 szklanka mąki pełnoziarnistej z pełnego przemiału 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżka oliwy/ oleju rzepakowego   250g sera białego półtłustego 2-4 ząbki czosnku 1 dymka garść świeżej mięty 2-3 łyżki jogurtu naturalnego/śmietany sól, pieprz czarny rzodkiewka   Przygotowan...