Przejdź do głównej zawartości

Konkurs- kulinarna frajda- przepisy blogerów kulinarnych



Śpieszę się pochwalić, iż nasze przepisy (mój i innych blogerów kulinarnych) zostały bardzo ładnie i apetycznie wydaneJ
„Smakowita pajda to kulinarna frajda” to zbiór przepisów blogerów kulinarnych podzielonych na cztery kategorie: mały głód, codzienny obiad, szczególne okazje oraz na wynos. Sporo smakowitości tutaj znajdziecieJ

Mam do rozdania 3 takie egzemplarzeJ. Pytanie konkursowe brzmi:, 


Jaką karnawałową przekąskę/przystawkę lubisz najbardziej? 
I jak ją przyrządzasz?

Dozwolone są wszelkie formy prezentacji. Może być to przekąska/przystawka na zimno, ciepło, na tzw. jeden kęs lub na więcejJ Na Wasze zgłoszenia czekam w komentarzach lub na maila  jedzismakuj@gmail.com




REGULAMIN KONKURSU:

  1. Organizatorem i sponsorem konkursu jestem ja.  Konkurs zostanie przeprowadzony na blogu http://jedzismakuj.blogspot.com/

2.    Konkurs trwa od 23 stycznia 2016 do 04 lutego 2016 roku.


  1. Miło nam będzie, jeśli polubisz fanpage: jedz i smakuj


4.  Zadanie konkursowe polega na napisaniu w komentarzu pod postem konkursowym lub przysłanie na maila jedzismakuj@gmail.com:
Jaką karnawałową przekąskę/przystawkę lubisz najbardziej? 
I jak ją przyrządzasz? Dozwolone są wszelkie formy prezentacji.

5. Jeśli zgłoszenie konkursowe zawiera zdjęcie to może być ono opublikowane na fanpeg’u FB jedz i smakuj.


  1. Trzy najsmaczniejsze propozycje zostaną nagrodzone egzemplarzem książki „Smakowita Pajda to kulinarna frajda” – przepisy blogerów kulinarnych

  1. Zwycięzców wybieram osobiście. Ogłoszenie wyników nastąpi na bloguhttp://jedzismakuj.blogspot.com/, do 5 dni po zakończeniu konkursu. Zwycięzców poinformuję mailowo o wynikach konkursu. 
    W związku z powyższym proszę o napisanie swojego adresu mailowego.

  1. Na podanie danych adresowych zwycięzcy mają 5 dni, jeśli w tym czasie nie otrzymam wiadomości - nagroda trafi w ręce kolejnego uczestnika konkursu. Dane adresowe będzie można przesyłać na adres: jedzismakuj@gmail.com

  1. Udział w konkursie jest jednoznaczny z akceptacją regulaminu.

Na Wasze zgłoszenia czekam w komentarzach lub na mailu:  jedzismakuj@gmail.com

Komentarze

  1. Ostatnio zakochałam się w bezach wege i robię je często.
    Składniki: ( 2 pełne blachy bezików )

    140 - 150 ml wody po ciecierzycy - tyle wody mieści się w puszce 400 g
    1 łyżeczka soku z cytryny
    200 g drobnego cukru do wypieków
    na czubku noża barwnika spożywczego różowego - niekoniecznie
    Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
    Do misy robota wlałam wodę po ciecierzycy i ubijałam tak jak białka do sztywnej piany.
    Proces ten trwał dłużej niż jakbym ubijała białka ale piana będzie tak samo sztywna.
    Do całkiem już ubitej piany dodawałam po łyżce cukier cały czas ubijając.
    Pod sam koniec ubijania dodałam sok z cytryny i odrobinę barwnika spożywczego różowego ale nie jest to konieczne.
    Dalej ubijałam do momentu aż powstała lśniąca, gęsta, sztywna piana.
    Pianę przełożyłam do rękawa cukierniczego i wyciskałam na blaszkę wyłożoną matami silikonowymi.
    W rękawie miałam tylkę w kształcie gwiazdki.
    Suszyłam bezy w temperaturze 130 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut.
    Jeśli bezy będą większe należy ten czas odpowiednio wydłużyć.
    Studziłam bezy na kratce.
    Propozycje dodała Dorota Owczarek
    dolores1264@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Moją ulubioną przekąsko nie tylko na karnawał, gdyż robię często są muffiny ziołowe idealnie nadają się do barszczu czerwonego, jak i piwa lub samodzielna przekąska.
    ZIOŁOWE MUFFINY
    Składniki:
    350 g mąki pszennej
    1 łyżka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1 łyżka suszonego tymianku
    1 łyżeczka soli
    150 g sera żółtego
    1 duża cebula najlepiej czerwona
    200 ml mleka
    150 ml oleju
    3 jajka

    Dekoracja:
    50 g startego żółtego sera
    1 łyżeczka suszonego tymianku

    Przygotowanie:
    Cebulkę drobno pokroić w kostkę i zeszklić na 1 łyżce oliwy lub oleju. Mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą przesiać, dodać sól - wymieszać. Jajka rozkłócić wlać do nich olej i mleko. Do mokrych składników wsypać suche, wymieszaj. Następnie dodać starty żółty ser i tymianek, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na muffiny.
    Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
    Pod koniec pieczenia wierzch muffinów posypać startym żółtym serem wymieszanym z tymiankiem.
    izatyszkiewicz84@gmail.com

    Zdjęcie wysłane na Facebooka

    OdpowiedzUsuń
  3. Nowolatki
    Tradycyjne ciastka Warmii i Mazur wypiekane na nowy rok - nowe latka... Podobno mają czarodziejskie moce i tak były używane ;)

    50 dkg mąki krupczatki,
    1 jajko,
    1 żółtko,
    25 dkg masła,
    5 łyżek śmietany,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 czubata łyżka soli (grubej - kamiennej)
    opcjonalnie żółty ser, zioła np.: kminek, pieprz, natka pietruszki i inne. Najlepiej suszone pomidory, oliwki, rozmaryn jako nawiązanie do kuchni włoskiej i doskonałe połączenie smaku.

    Wszystkie składniki połączyć i wyrobić na elastyczne ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Wykrawać ciasteczka. Piec około 16 minut w temperaturze 180 stopni.

    Przechowują się długo.

    Zdjęcie na fb

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja proponuję coś pysznego i zdrowego:
    Zdrowa pasta sezamowo-rukolowa:
    Składniki:
    pół szklanki ziaren słonecznika
    3 łyżki sezamu
    paczka rukoli
    2 łyżki miodu
    natka pietruszki
    150 ml oleju ryżowego
    2 ząbki czosnku
    Zaczynamy od zmiksowania pestek słonecznika i sezamu, następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Przechowujemy w lodówce. Podaję ją zawsze ze świeżo wypieczonym pieczywem.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Staropolski Mazurek Królewski

    Staropolski mazurek zwany królewskim jest kruchy i migdałowy.  W miarę kosztowania nabiera smaku, na tyle, że z przyjemnością sięgamy po następny kawałek. Wspaniała, słodka i kusząca propozycja wielkanocnego, tradycyjnego ciasta. Z podanych składników wychodzi mazurek na dużą prostokątną blachę. A przepis na staropolski mazurek zwany królewskim na pochodzi z książki pod tytułem  „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” Maria Lemmis i Henryk Vitry Wydawnictwo Interpress Warszawa. Zapisuję go u siebie, by częściej korzystać:) Polecam i Wam skosztujcie sami J Składniki: 35 dag masła 12 dag cukru pudru 12 dag obranych migdałów 37 dag mąki pszennej 4 ugotowane żółtka 1 surowe żółtko odrobinę skórki cytrynowej Lukier: 10 dag cukru pudru wiśnie, czereśnie z konfitury 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Posiekaj drobno migdały (nie miel ich!). Ugotowane żółtka przetrzyj przez sito. Masło utrzyj na „ pianę”. Na stolnicy

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się zredukuje i będ

Piątkowe pudełko do pracy czyli sałatka nicejska wiosenna

Sałatka nicejską uwielbiam, również w wersji wiosennej. Mieszanka sałat, tuńczyk, jajo na twardo, ogórek i rzodkiewka. Sałatkę szykuję wieczorem, sos też osobno w słoiczku czeka. Rano zalewam nim sałatki przed spakowaniem do toreb. Zwykle szykuję dwa pudła sałatek: jeden dla mego M. a drugi dla mnie (on je bardzo ostatnio polubił J )  Och... jak ja lubię, gdy idąc do pracy (na szczęście to już piątek) niosę w torbie pudełko smakowitości. Składniki: 1 torba mix sałat 1 puszka tuńczyka w kawałkach 2-3 jajka ugotowane na twardo 1 krótki ogórek 4-5 rzodkiewek mała cebulka olej, oliwa olej lniany ocet winny sól, pieprz Przygotowanie: Na dno pudełek wrzuć sałatę. Dodaj tuńczyka. Pokrój cebulkę w półtalarki. Posól i dodaj do sałatek. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dodaj do sałatki. Jajko pokrój na plasterki lub w ćwiartki. Posyp z wierzchu pieprzem. Wstaw do lodówki. Do słoiczka wlej oleje, oliwę i ocet winny. Posól i popieprz. Zakręć i moc

Wiedeńska babka z malinami

Wiedeńska babka z malinami- taka tradycyjna propozycja na Wielkanoc. Ucierane ciasto z ciepłą margaryną i do tego maliny. Babkę tą można przygotować również z innymi dodatkami np. ze skórka pomarańczową przepis tu Posypana cukrem pudrem smakuje wyśmienicie, a gdy polejemy ja lukrem nabiera odświętnego wystroju. Tak, tak to już ten czas, aby powoli, kulinarnie przygotowywać się do niej. Smacznie ją Wam polecam na Wielkanoc i nie tylko J Składniki Ciacho: ·         4 jaja, ·         1 szklanka cukru, ·         1 szklanka mąki pszennej, ·         1 szklanka mąki ziemniaczanej, ·         1 łyżeczka proszku do pieczenia ·         1 kostka stopionej margaryny ·         kilka kropel soku z cytryny ·         maliny mrożone lub świeże Lukier: ·         1 białko ·         1 szklanka cukru pudru ·         kilka kropel cytryny Przygotowanie: Ciacho:   Jaja z cukrem ubij mikserem na pulchną masę. W tym samym czasie w rondelku rozpuść margarynę.

Gruzińska sałatka ziemniaczana

Tą bardzo smaczną ziemniaczaną wypatrzyłam już dawno na blogu Martyny . Zainspirowało mnie bardzo to połączenie: ziemniaków, orzechów i cebuli.  To wszystko wymieszane z czosnkiem, koperkiem, skropione sokiem z cytryny – ach smakuje wybornie. Cebulkę można dodać surową lub podsmażaną. Obie wersje smakują znakomicie, choć mi osobiście bardziej przypadła do smaku ta wersja z podsmażona cebulką. To już setny mój post na blogu J Hura!!! Składniki:    ·         5 -6 ziemniaków średniej wielkości ·         3 łyżki posiekanych orzechów włoskich ·         1 duża czerwona cebula ·         2 duże ząbki czosnku ·         słodka papryka ·         pęczek koperku ·         oliwa extra virgin ·         1/2  cytryny ·         sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki ugotuj w mundurkach aż będą miękkie, ale nie będą się rozpadać (czasem wykorzystuje te z poprzedniego dnia)  Ostudzone ziemniaki obierz ze skórek, pokrój w kostkę i przełóż do miski. S