Przejdź do głównej zawartości

Jogurtowe rogaliki




Małe, kruche, jogurtowe rogaliki. Smaczny, własnoręcznie wykonany prezent na Dzień Babci czy Dziadka. Czyż może być coś lepszego? Uśmiech od razu pojawi się na twarzach obdarowanych. A co dopiero wspólna herbata. Wnuczętom-łasuchom też będą smakowały. 
Jogurtowe rogaliki – mąka, jogurt naturalny i masło. Do tego odrobina orzechów laskowych (można zrobić wersję bez nich, wtedy dodać o 0,5 szklanki więcej mąki). PychaJ Na blogu znajdziesz również inne słodkie prezenty na te szczególne święta: gryczane babeczki z jabłkami czy ciasteczka z amarantusem. PolecamJ
Przepis na jogurtowe rogaliki bierze udział w kulinarnym cyklu: Ciasto na niedzielę. A wraz ze mną pieką:
Dorota z bloga Esmaralda za smakiem
Diana z bloga Di gotuje
Gosia z bloga Marcepanowy Kącik



Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki orzechów laskowych mielonych
  • 200 g masła
  • 190 g jogurtu naturalnego
  • szczypta soli

nadzienie:
  • gęsty dżem
  • plasterek banana+ czekolada
  • ser biały z cukrem i cynamonem
  • ulubioneJ



Przygotowanie: Z mąki, orzechów, soli, masła i jogurtu zagnieć ciasto. Owiń je folią i wstaw na godzinę do lodówki. Następnie podziel ja na części. Każdą cienko rozwałkuj, wycinaj trójkąty równoramienne. Nałóż nadzienie przy podstawie trójkąta. Zawijaj zaczynając od podstawy ku wierzchołkowi. Możesz lekko poskręcać różki i wygiąć w księżycowy kształt. Rogaliki układaj na blasze wyścielonej pergaminem. Piecz w temperaturze 180ºC prze około 20 minut. Jogurtowe rogaliki gotowe. Jedz i smakujJ


Komentarze

  1. Pyszne muszą być te rogaliki..a ta mała rączka- super..dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe rogaliki, dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne rogaliki , zjadła bym jednego :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności i dziękuję za wspólną akcję!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Hołojec

Na nadchodzące gorące dni tylko hołojec, czyli rodzaj białego barszczu podawanego na zimno. Hołojec znany od pokoleń na terenie powiatu Radzynia Podlaskiego, szczególnie we wsiach od strony Łukowa. Myślę,że wspaniale smakuje zwłaszcza w upalne dni. Proporcje można zmieniać wedle uznania.  Składniki: chłodna przegotowana woda ogórki ząbki czosnku cebula szczypior kwaśna śmietana ocet sól Przygotowanie: Ogórki obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z odrobiną soli. Zostaw do wypuszczenia soku. Obraną cebulę i szczypior drobno posiekaj Dodaj przetarty czosnek (ilość według uznania). Wymieszaj z ogórkami, posól i wygnieć dobrze łyżką. Dodaj śmietanę i wodę. Wlej 1/2 łyżeczki octu (do smaku). Hołojec możesz podawać po staropolsku, czyli z jednej miski. W drugiej zaś jako dodatek, usmażone w plasterkach młode ziemniaki z listkiem laurowym. Hołojec gotowy. Jedz i smakuj!

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się z...

Ciasto a’ la Brownie z gruszkami

Ciasto a’ la Brownie z gruszkami- oczywiście bez jajek, glutenu i mleka. Słodko -z  polewą orzechowo- miodową na wierzchu, nic dodać nic ująć. Tak to jest, że osoba, która jest na jakiejś diecie, najczęściej idąc w gości desery musi zabierać ze sobą, jeśli chce się załapać na coś słodkiego. Tak też było w ostatni weekend. Zarówno w sobotę jak i niedzielę uczestniczyłam w dwóch oddzielnych rodzinnych przyjęciach. Pomimo silnej konkurencji w postaci różnych wytwornych ciast, winogron i granatów, moje ciasto znikało w ekspresowym tempie. Bardzo przypadło do gustu „tradycyjnym” smakoszom, niektórzy z nich mówili, że ma coś wspólnego z makowcem i nawet się śmieli, że to dobra świąteczna propozycja. Mi smakowało również bardzo, choć tym porównaniem jestem zaskoczona, gdyż maku ani makowca nie lubię od dziecka J Wam to ciasto a’ la Brownie z gruszkami również smacznie i słodko polecam J Ciasto a’ la Brownie z gruszkami Składniki: tortownica 26 cm 2 dojrzałe banany...

Fasolka z marchewką i miodem

    Fasolka z marchewką i miodem – smaczna propozycja fasolki szparagowej. Fasolka szparagowa z marchewką pokrojoną w słupki, przyprawiona łyżką miodu i czosnkiem. Prawdę mówiąc, nie przypuszczałam, że to połączenie może być tak smaczne. Warzywny, lekki i kolorowy obiad lub kolacja. Smacznie polecam J Składniki: 450 g fasolki szparagowej (o tej porze roku mrożona) 1-2 marchewki 1 łyżka miodu 1-2 ząbki czosnku sól, czarny pieprz masło klarowne 1-2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Marchewkę obierz, pokrój w słupki. Gotuj w osolonej wodzie przez 6 minut. Odcedź. Fasolkę ugotuj. W miseczce w odrobinie ciepłej wody, rozpuść miód. Wlej olej, dodaj rozgnieciony czosnek, pieprz i sól. Wymieszaj. Na patelni rozpuść masło. Wrzuć fasolkę, marchewkę i polej przygotowanym sosem. Wymieszaj. Chwilę podsmaż. Fasolka z marchewką i miodem gotowa. Jedz i smakuj J