Przejd藕 do g艂贸wnej zawarto艣ci

Zielona zapiekanka z jajkami


Szpinak, szparagi czy cukinia! Wiosna w pe艂ni馃槉 na talerzu zielono. U mnie nawet na patelni i piekarniku. Uwielbiam ten czas, gdy tak wszystko kwitnie i coraz dojrzewaj膮 to nowe warzywa i owoce, z kt贸rych mo偶na co艣 wspania艂ego wyczarowa膰 lub powr贸ci膰 do kochanych, sezonowych da艅. Zielona zapiekanka z jajkami i szpinakiem - pyszna i banalnie prosta w przygotowaniu. Polecam, by jej spr贸bowa膰馃槉

Tu znajdziesz wi臋cej zielonych przepis贸w:

Shrekowe pulpety, Koktajl dobroci, Cukinowe risotto, Szparagi w migda艂ach, Szparagowa zupa krem czy Szparagowa sa艂atka na drugie 艣niadanie

Zach臋cam do skorzystania z tych jak i pozosta艂ych przepis贸w zgromadzonych na moim blogu馃槉

 




Zielona zapiekanka z jajkami

4 偶贸艂tka

4 bia艂ka

250 g szpinaku

250 g ugotowanego makaronu

2 z膮bki czosnku

2 艂y偶ki oleju

1-2 dymki

S贸l i pieprz

mas艂o do smarowania

 

Przygotowanie: Na patelni rozgrzej olej. Wrzu膰 posiekany szpinak i czosnek. Przypraw sol膮 i pieprzem. 呕贸艂tka roztrzep, po艂膮cz z drobno pokrojon膮 dymk膮, szpinakiem i makaronem. Bia艂ka ubij na sztywn膮 pian臋. Delikatnie wymieszaj z pozosta艂ymi sk艂adnikami. Nast臋pnie wszystko prze艂贸偶 do 偶aroodpornego naczynia wysmarowanego mas艂em. Wstaw do nagrzanego na piekarnika na 180°C i piecz przez 25-30 minut. Zielona zapiekanka z jajkami gotowa馃槉 Jedz i smakuj馃槉


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Staropolski Mazurek Kr贸lewski

    Staropolski mazurek zwany kr贸lewskim jest kruchy i migda艂owy.  W miar臋 kosztowania nabiera smaku, na tyle, 偶e z przyjemno艣ci膮 si臋gamy po nast臋pny kawa艂ek. Wspania艂a, s艂odka i kusz膮ca propozycja wielkanocnego, tradycyjnego ciasta. Z podanych sk艂adnik贸w wychodzi mazurek na du偶膮 prostok膮tn膮 blach臋. A przepis na staropolski mazurek zwany kr贸lewskim na pochodzi z ksi膮偶ki pod tytu艂em  „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” Maria Lemmis i Henryk Vitry Wydawnictwo Interpress Warszawa. Zapisuj臋 go u siebie, by cz臋艣ciej korzysta膰:) Polecam i Wam skosztujcie sami J Sk艂adniki: 35 dag mas艂a 12 dag cukru pudru 12 dag obranych migda艂贸w 37 dag m膮ki pszennej 4 ugotowane 偶贸艂tka 1 surowe 偶贸艂tko odrobin臋 sk贸rki cytrynowej Lukier: 10 dag cukru pudru wi艣nie, czere艣nie z konfitury 1 艂y偶ka gor膮cej wody 1 艂y偶ka soku z cytryny Przygotowanie: Posiekaj drobno migda艂y (nie miel ich!). Ugotowane 偶贸艂tka przetrzyj przez sito. Mas艂o utrzyj na „ pian臋”. Na stolnicy

Pi膮tkowe pude艂ko do pracy czyli sa艂atka nicejska wiosenna

Sa艂atka nicejsk膮 uwielbiam, r贸wnie偶 w wersji wiosennej. Mieszanka sa艂at, tu艅czyk, jajo na twardo, og贸rek i rzodkiewka. Sa艂atk臋 szykuj臋 wieczorem, sos te偶 osobno w s艂oiczku czeka. Rano zalewam nim sa艂atki przed spakowaniem do toreb. Zwykle szykuj臋 dwa pud艂a sa艂atek: jeden dla mego M. a drugi dla mnie (on je bardzo ostatnio polubi艂 J )  Och... jak ja lubi臋, gdy id膮c do pracy (na szcz臋艣cie to ju偶 pi膮tek) nios臋 w torbie pude艂ko smakowito艣ci. Sk艂adniki: 1 torba mix sa艂at 1 puszka tu艅czyka w kawa艂kach 2-3 jajka ugotowane na twardo 1 kr贸tki og贸rek 4-5 rzodkiewek ma艂a cebulka olej, oliwa olej lniany ocet winny s贸l, pieprz Przygotowanie: Na dno pude艂ek wrzu膰 sa艂at臋. Dodaj tu艅czyka. Pokr贸j cebulk臋 w p贸艂talarki. Pos贸l i dodaj do sa艂atek. Og贸rka i rzodkiewk臋 pokr贸j w plasterki. Dodaj do sa艂atki. Jajko pokr贸j na plasterki lub w 膰wiartki. Posyp z wierzchu pieprzem. Wstaw do lod贸wki. Do s艂oiczka wlej oleje, oliw臋 i ocet winny. Pos贸l i popieprz. Zakr臋膰 i moc

Tarta z czerwon膮 cebul膮 i serem feta

Tarta z czerwon膮 cebul膮 i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury prze艂amanej octem balsamicznym, s艂ona feta i czarne oliwki dope艂niaj膮 smaku i koloru. Tarta z czerwon膮 cebul膮 i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje ob艂臋dnie J Przepis na t膮 niezwyk艂膮 tart臋 znalaz艂am w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowa艂a ta tarta z czerwon膮 cebul膮 i fet膮, 偶e przepis zapisuj臋 u siebie co by  je艣膰 i smakowa膰 j膮 cz臋艣ciej.  Wam j膮 te偶 smacznie polecam J Sk艂adniki: 2 du偶e czerwone cebule obrane i pokrojone w pi贸rka 2 艂y偶ki br膮zowego cukru   2 艂y偶ki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na ma艂e kawa艂ki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 艂y偶ki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsma偶 cebul臋. Dodaj cukier, ocet balsamico i sma偶 ok. 5 min, a偶 sos si臋 zredukuje i b臋d

Wiede艅ska babka z malinami

Wiede艅ska babka z malinami- taka tradycyjna propozycja na Wielkanoc. Ucierane ciasto z ciep艂膮 margaryn膮 i do tego maliny. Babk臋 t膮 mo偶na przygotowa膰 r贸wnie偶 z innymi dodatkami np. ze sk贸rka pomara艅czow膮 przepis tu Posypana cukrem pudrem smakuje wy艣mienicie, a gdy polejemy ja lukrem nabiera od艣wi臋tnego wystroju. Tak, tak to ju偶 ten czas, aby powoli, kulinarnie przygotowywa膰 si臋 do niej. Smacznie j膮 Wam polecam na Wielkanoc i nie tylko J Sk艂adniki Ciacho: ·         4 jaja, ·         1 szklanka cukru, ·         1 szklanka m膮ki pszennej, ·         1 szklanka m膮ki ziemniaczanej, ·         1 艂y偶eczka proszku do pieczenia ·         1 kostka stopionej margaryny ·         kilka kropel soku z cytryny ·         maliny mro偶one lub 艣wie偶e Lukier: ·         1 bia艂ko ·         1 szklanka cukru pudru ·         kilka kropel cytryny Przygotowanie: Ciacho:   Jaja z cukrem ubij mikserem na pulchn膮 mas臋. W tym samym czasie w rondelku rozpu艣膰 margaryn臋.

Gruzi艅ska sa艂atka ziemniaczana

T膮 bardzo smaczn膮 ziemniaczan膮 wypatrzy艂am ju偶 dawno na blogu Martyny . Zainspirowa艂o mnie bardzo to po艂膮czenie: ziemniak贸w, orzech贸w i cebuli.  To wszystko wymieszane z czosnkiem, koperkiem, skropione sokiem z cytryny – ach smakuje wybornie. Cebulk臋 mo偶na doda膰 surow膮 lub podsma偶an膮. Obie wersje smakuj膮 znakomicie, cho膰 mi osobi艣cie bardziej przypad艂a do smaku ta wersja z podsma偶ona cebulk膮. To ju偶 setny m贸j post na blogu J Hura!!! Sk艂adniki:    ·         5 -6 ziemniak贸w 艣redniej wielko艣ci ·         3 艂y偶ki posiekanych orzech贸w w艂oskich ·         1 du偶a czerwona cebula ·         2 du偶e z膮bki czosnku ·         s艂odka papryka ·         p臋czek koperku ·         oliwa extra virgin ·         1/2  cytryny ·         s贸l i pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki ugotuj w mundurkach a偶 b臋d膮 mi臋kkie, ale nie b臋d膮 si臋 rozpada膰 (czasem wykorzystuje te z poprzedniego dnia)  Ostudzone ziemniaki obierz ze sk贸rek, pokr贸j w kostk臋 i prze艂贸偶 do miski. S