Przejd藕 do g艂贸wnej zawarto艣ci

Zielona zapiekanka z jajkami


Szpinak, szparagi czy cukinia! Wiosna w pe艂ni馃槉 na talerzu zielono. U mnie nawet na patelni i piekarniku. Uwielbiam ten czas, gdy tak wszystko kwitnie i coraz dojrzewaj膮 to nowe warzywa i owoce, z kt贸rych mo偶na co艣 wspania艂ego wyczarowa膰 lub powr贸ci膰 do kochanych, sezonowych da艅. Zielona zapiekanka z jajkami i szpinakiem - pyszna i banalnie prosta w przygotowaniu. Polecam, by jej spr贸bowa膰馃槉

Tu znajdziesz wi臋cej zielonych przepis贸w:

Shrekowe pulpety, Koktajl dobroci, Cukinowe risotto, Szparagi w migda艂ach, Szparagowa zupa krem czy Szparagowa sa艂atka na drugie 艣niadanie

Zach臋cam do skorzystania z tych jak i pozosta艂ych przepis贸w zgromadzonych na moim blogu馃槉

 




Zielona zapiekanka z jajkami

4 偶贸艂tka

4 bia艂ka

250 g szpinaku

250 g ugotowanego makaronu

2 z膮bki czosnku

2 艂y偶ki oleju

1-2 dymki

S贸l i pieprz

mas艂o do smarowania

 

Przygotowanie: Na patelni rozgrzej olej. Wrzu膰 posiekany szpinak i czosnek. Przypraw sol膮 i pieprzem. 呕贸艂tka roztrzep, po艂膮cz z drobno pokrojon膮 dymk膮, szpinakiem i makaronem. Bia艂ka ubij na sztywn膮 pian臋. Delikatnie wymieszaj z pozosta艂ymi sk艂adnikami. Nast臋pnie wszystko prze艂贸偶 do 偶aroodpornego naczynia wysmarowanego mas艂em. Wstaw do nagrzanego na piekarnika na 180°C i piecz przez 25-30 minut. Zielona zapiekanka z jajkami gotowa馃槉 Jedz i smakuj馃槉


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

艢ledzie w zalewie miodowej

艢ledzie uwielbiam (prawie pod ka偶d膮 postaci膮). Te w zalewie miodowej goszcz膮 u nas ju偶 jaki艣 czas. Mi贸d nadaje zalewie i 艣ledziom odrobin臋 delikatno艣ci i bogactwa smaku. 艢ledzie te mog膮 by膰 podane same, polane olejem lnianym lub stanowi膮 smaczn膮 podstaw臋 pod r贸偶nego rodzaju pierzynki- wtedy nabieraj膮 od艣wi臋tnego charakteru. Smacznie polecam te 艣ledzie w zalewie miodowej, gdy偶 艣ledziowy czas nareszcie trwa J Sk艂adniki: 1-1,2 kg 艣ledzi matias贸w 3 spore cebule 2 艂y偶ki octu 1 艂y偶ka octu jab艂kowego/winnego 1 艂y偶ka miodu ¾   szklanki oleju rzepakowego ¾ l wody 2/3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego ziarnka gorczycy mleko do namoczenia 艣ledzi ew. olej lniany Przygotowanie: 艢ledzie wymocz (przynajmniej przez godzin臋) w wodzie wymieszan膮 z mlekiem. Zalewa: W garnku nastaw ¾ l wody. 2 cebule pokr贸j w kosteczk臋. Do wrz膮cej wody wrzu膰 listki, ziele angielskie, mi贸d i posiekan膮 cebul臋- gotuj przez 3 minuty. Nast臋pnie dodaj ocet i gotuj przez 2 m...

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, dro偶d偶owe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdy偶 nie czeka si臋 a偶 ciasto uro艣nie. Zalewa si臋 za to zimna wod膮, a po 15 minutach samo wyp艂ywa na wierzch. St膮d pewnie jego nazwa J . Topielca piek艂am tydzie艅 temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podw贸jna porcja znik艂a w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta mo偶na r贸wnie偶 doda膰 ulubione bakalie: rodzynki, 偶urawin臋 czy suszon膮 艣liwk臋. Sk艂adniki: na 1 keks贸wk臋 2 szklanki m膮ki 100 g mas艂a 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru bia艂ego 5 dkg dro偶d偶y ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz dro偶d偶e. Nast臋pnie wsyp 艂y偶eczk臋 cukru i dok艂adnie wymieszaj. Odstaw w ciep艂e miejsce, by rozczyn si臋 wzburzy艂. W rondelku stop mas艂o. Do miski przesiej m膮k臋, na 艣rodku kt贸rej zr贸b do艂ek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone mas艂o. Wyr贸b ciasto r臋k膮, tak by sta艂o si臋 jednolite. Nast臋p...

艢ledzie z 偶urawin膮 i czerwon膮 cebul膮

呕urawina, czerwona cebula i 艣led藕 po艂膮czenie wyj膮tkowe w smaku, zw艂aszcza w ten szczeg贸lny czas. Z pewno艣ci膮 b臋d膮 rarytasem wigilijnego sto艂u. Okres Bo偶ego Narodzenia, jak i karnawa艂u sprawia, 偶e cz臋艣ciej pojawiaj膮 si臋 one w naszym menu. Przepis na 艣ledzie z 偶urawin膮 i czerwon膮 cebul膮 pochodzi z najnowszego numeru internetowego kwartalnika magazynu Aromat Zima#7 2016 (klik) Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Zajrzyj i tam J Znajdziesz wiele 艣wi膮tecznych i zimowych inspiracji. Polecam J Sk艂adniki: 1 kg 艣ledzi typu matias 2 艂y偶ki octu balsamicznego 1 艂y偶ka cukru ¾ szklanki oleju rzepakowego ¾ litra wody 2-3 listki laurowe pieprz 艣wie偶o mielony 100 g 偶urawiny suszonej 1 du偶a czerwona cebula Przygotowanie:   艢ledzie wymocz (przynajmniej przez 2-3 godziny) w zimnej wodzie, zamieniaj膮c j膮 od czasu do czasu. Przygotuj zalew臋: w garnku nastaw ¾ litra wody. Dodaj cukier, wymieszaj tak by si臋 rozpu艣ci艂. Wrzu膰 listki laurowe, przypraw pieprzem. Got...

Tarta z czerwon膮 cebul膮 i serem feta

Tarta z czerwon膮 cebul膮 i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury prze艂amanej octem balsamicznym, s艂ona feta i czarne oliwki dope艂niaj膮 smaku i koloru. Tarta z czerwon膮 cebul膮 i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje ob艂臋dnie J Przepis na t膮 niezwyk艂膮 tart臋 znalaz艂am w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowa艂a ta tarta z czerwon膮 cebul膮 i fet膮, 偶e przepis zapisuj臋 u siebie co by  je艣膰 i smakowa膰 j膮 cz臋艣ciej.  Wam j膮 te偶 smacznie polecam J Sk艂adniki: 2 du偶e czerwone cebule obrane i pokrojone w pi贸rka 2 艂y偶ki br膮zowego cukru   2 艂y偶ki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na ma艂e kawa艂ki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 艂y偶ki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsma偶 cebul臋. Dodaj cukier, ocet balsamico i sma偶 ok. 5 min, a偶 sos si臋 z...

Tatar ze 艣ledzia z musztard膮 francusk膮

Sa艂atka czy tatar ze 艣ledzia, drobno pokrojonego, a do niego dodatki: og贸rek i papryka konserwowa oraz cebulka. Z przyprawami i akcentem z musztardy francuskiej. Po艂膮czenie smak贸w wyborne. Wspania艂a propozycja na zbli偶aj膮ce si臋 spotkania przed艣wi膮teczne jak i na sam wigilijny czy bo偶onarodzeniowy st贸艂. Przepis na tatara ze 艣ledzia z musztard膮 francusk膮 pochodzi z najnowszego wydania  Magazynu Aromat #15 Zima 2018 Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej  (klik) . Zajrzyj i tam, by zgarn膮膰 wiele zimowych, 艣wi膮tecznych i karnawa艂owych inspiracji. Sk艂adniki: 500g p艂at贸w 艣ledziowych 1 og贸rek konserwowy 1 papryka konserwowa 1 ma艂a cebula czerwona 1 ma艂a papryczka chili otarta sk贸rka  ½  cytryny sok z cytryny 1 p臋czek koperku 3 艂y偶ki musztardy francuskiej 1-2 艂y偶eczki miodu 20 ml oliwy pieprz czarny s贸l Na zalew臋: ½  litra wody ½  szklanki oleju rzepakowego 2 艂y偶ki octu jab艂kowego 2 listki laurowe 1 ceb...