Przejdź do głównej zawartości

Truskawkowa woda smakowa z bazylią



Gdy truskawki jeszcze są, a upał doskwiera, to truskawkowa woda smakowa z bazylią będzie w sam raz. Truskawkowa woda smakowa z bazylią dużym powodzeniem cieszyła się na współprowadzonych przeze mnie ostatnio warsztatach „Wody i koktajle smakowe dla zdrowia i urody” (klik)
Była ciekawym, smakowym zaskoczeniem dla uczestników:) Z czego nie ukrywam, ogromnie się cieszę. Truskawkowa woda z bazylią orzeźwia, zaskakuje pozytywnie smakiem i pięknie wygląda. Smacznie, więc ją polecamJ Spróbujcie samiJ



Składniki:


  • listki bazylii 10-12 sztuk
  • truskawki tak ze dwie garści
  • sok z ½ cytryny
  • litr wody mineralnej bądź przegotowanej


Przygotowanie: Listki bazylii porwij/potnij na mniejsze kawałki. Wrzuć do butelki/dzbanka. Umyte, odszypułkowane truskawki pokrój na połówki (większe na ćwiartki) Dodaj do bazylii. Wyciśnij sok z ½ cytryny. Wlej do dzbanka. Wszystko zalej wodą. Odstaw w chłodne miejsce przynajmniej na godzinę. Truskawkowa woda smakowa z bazylią gotowaJ Jedz a raczej pij i smakujJ

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Hołojec

Na nadchodzące gorące dni tylko hołojec, czyli rodzaj białego barszczu podawanego na zimno. Hołojec znany od pokoleń na terenie powiatu Radzynia Podlaskiego, szczególnie we wsiach od strony Łukowa. Myślę,że wspaniale smakuje zwłaszcza w upalne dni. Proporcje można zmieniać wedle uznania.  Składniki: chłodna przegotowana woda ogórki ząbki czosnku cebula szczypior kwaśna śmietana ocet sól Przygotowanie: Ogórki obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z odrobiną soli. Zostaw do wypuszczenia soku. Obraną cebulę i szczypior drobno posiekaj Dodaj przetarty czosnek (ilość według uznania). Wymieszaj z ogórkami, posól i wygnieć dobrze łyżką. Dodaj śmietanę i wodę. Wlej 1/2 łyżeczki octu (do smaku). Hołojec możesz podawać po staropolsku, czyli z jednej miski. W drugiej zaś jako dodatek, usmażone w plasterkach młode ziemniaki z listkiem laurowym. Hołojec gotowy. Jedz i smakuj!

Sałatka z cieciorką i szpinakiem

    Ciecierzyca, szpinak, suszony pomidor i czerwona cebula. To wszystko wymieszane w sałatce. Po mięsnym, choć nie do przesytu, długim weekendzie:) czas na małą odmianę. Sałatka smaczna, pożywna, można ją również spakować do pudełka jako drugie śniadanie. W oczekiwaniu na świeże ogórki, pomidory i inne wiosenne smakołyki, sałatka będzie miłym urozmaiceniem. Zapewniam J Spróbuj też cieciorki pieczonej (klik) . Składniki: szklanka cieciorki (może być również z puszki) 3-4 garści szpinaku klika suszonych pomidorów 1 czerwona cebula sól, pieprz czarny olej rzepakowy olej z suszonych pomidorów sok z cytryny/ ocet winny Przygotowanie: Cieciorkę namocz w zimnej wodzie na przynajmniej 6-8 godzin. Następnie odcedź. Zalej wodą, gotuj przez 40 -60 minut pod przykryciem. Posól ją 10 minut przed końcem gotowania. Odcedź i postaw do ostudzenia. Cebulę obierz i pokrój w półtalarki. Szpinak opłucz, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Suszone pomidory zaś pok

Ryżowe ciasteczka z bananem

Ryżowe ciasteczka z bananem to moje ostatnie, bardzo smaczne odkrycie kulinarne. Na buziach wszystkich smakoszy pojawia się taki smaczny uśmiech, gdy ich próbują, niezależnie od tego czy są na jakiejś diecie czy po prostu wszystko wolno im jeść. Ryżowe ciasteczka z bananem są słodkością bez mąki (bezglutenowcy), bez jajek i mleka.  Dużym zainteresowaniem cieszyły się również na Pikniku Smakoszy ( klik) , z czego się niezmiernie cieszę J Wam też słodko i smacznie polecam te ryżowe ciasteczka z bananem J Składniki: na 24 szt. 4 banany dobrze dojrzałe 180g ryżowych płatków błyskawicznych 2 garści rodzynek ½ gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru brązowego ½ łyżeczki cynamonu szczypta soli Przygotowanie: Czekoladę posiekaj. Banany rozgnieć widelcem, dodaj resztę składników, wymieszaj. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj ciasteczka, najlepiej łyżeczką lekko je przygniatając. Piecz przez 20 minut w temp. 180 ºC. Jedz i smakuj na słodko J

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się zredukuje i będ

Piątkowe pudełko do pracy czyli sałatka nicejska wiosenna

Sałatka nicejską uwielbiam, również w wersji wiosennej. Mieszanka sałat, tuńczyk, jajo na twardo, ogórek i rzodkiewka. Sałatkę szykuję wieczorem, sos też osobno w słoiczku czeka. Rano zalewam nim sałatki przed spakowaniem do toreb. Zwykle szykuję dwa pudła sałatek: jeden dla mego M. a drugi dla mnie (on je bardzo ostatnio polubił J )  Och... jak ja lubię, gdy idąc do pracy (na szczęście to już piątek) niosę w torbie pudełko smakowitości. Składniki: 1 torba mix sałat 1 puszka tuńczyka w kawałkach 2-3 jajka ugotowane na twardo 1 krótki ogórek 4-5 rzodkiewek mała cebulka olej, oliwa olej lniany ocet winny sól, pieprz Przygotowanie: Na dno pudełek wrzuć sałatę. Dodaj tuńczyka. Pokrój cebulkę w półtalarki. Posól i dodaj do sałatek. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dodaj do sałatki. Jajko pokrój na plasterki lub w ćwiartki. Posyp z wierzchu pieprzem. Wstaw do lodówki. Do słoiczka wlej oleje, oliwę i ocet winny. Posól i popieprz. Zakręć i moc