Przejdź do głównej zawartości

Czekoladowe ciasto z kaszą gryczaną i z gruszkami



Czekoladowe ciasto z kaszą gryczaną i z gruszkami to bardzo smaczny, bezglutenowy deser. Czekolada, kasza gryczana niepalona, gruszki i orzechy ziemne, pychaJ. Tradycyjni smakosze również się nim zachwycają. A nawet tacy smakosze, co kaszy gryczanej palonej nie lubią. Fanką kaszy gryczanej zwłaszcza tej palonej nie jestem (jakiś taki dziwny posmak odczuwam), ale za to kasza gryczana niepalona bardzo mi smakujeJ Tym bardziej, że takie smakowitości z niej wychodząJ Smacznie Wam polecam to czekoladowe ciasto z kaszą gryczaną i z gruszkami.


Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
  • 100g cukru brązowego
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 100 g gorzkiej czekolady+ 1 łyżka masła klarowanego
  • 5 łyżek mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka sody/ proszku do pieczenia
  • 30g orzeszków ziemnych
  • 2 gruszki
  • 1 łyżka rumu lub aromatu



Polewa:
100g gorzkiej czekolady + 1 łyżka masła klarowanego
1-2 łyżki miodu
orzeszki do dekoracji

Przygotowanie: Ugotuj kaszę. Po wystudzeniu zmiel w maszynce lub blenderem. W garnku rozpuść masło, włóż połamaną w kostki czekoladę. Rozpuść mieszając. Do miski wbij jajka i utrzyj je wraz z cukrem. Wlej olej. Wciąż ubijając dodawaj stopniowo: rozpuszczoną czekoladę i zmieloną kaszę gryczaną. Mąkę wymieszaj z sodą/ proszkiem do pieczenia. Dodaj do ciasta. Wymieszaj. Orzechy posiekaj. Wrzuć do ciasta. Gruszki obierz, pokrój w kostkę. Dodaj do ciasta. Wlej rum/aromat. Wymieszaj. Przelej ciasto do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Następnie piecz je w temperaturze 180 ºC przez 45 minut.

Polewa:  Łyżkę masła rozpuść w garnku. Czekoladę połam w kostki. Dodaj do masła. Mieszaj aż do rozpuszczenia. Dodaj 2 łyżki miodu. Wymieszaj. Polewę wylej na ostudzone ciasto. Posyp orzeszkami. Czekoladowe ciasto z kaszą gryczaną i z gruszkami gotowe. Jedz i smakujJ


Jesienne Superfoods

Komentarze

  1. typowo jesienne, pyszne i zdrowe smakołyki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam dotąd ciasta z kaszy gryczanej, ale prezentuje się apetycznie :)
    http://iwonka-bloguje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Śledzie w zalewie miodowej

Śledzie uwielbiam (prawie pod każdą postacią). Te w zalewie miodowej goszczą u nas już jakiś czas. Miód nadaje zalewie i śledziom odrobinę delikatności i bogactwa smaku. Śledzie te mogą być podane same, polane olejem lnianym lub stanowią smaczną podstawę pod różnego rodzaju pierzynki- wtedy nabierają odświętnego charakteru. Smacznie polecam te śledzie w zalewie miodowej, gdyż śledziowy czas nareszcie trwa J Składniki: 1-1,2 kg śledzi matiasów 3 spore cebule 2 łyżki octu 1 łyżka octu jabłkowego/winnego 1 łyżka miodu ¾   szklanki oleju rzepakowego ¾ l wody 2/3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego ziarnka gorczycy mleko do namoczenia śledzi ew. olej lniany Przygotowanie: Śledzie wymocz (przynajmniej przez godzinę) w wodzie wymieszaną z mlekiem. Zalewa: W garnku nastaw ¾ l wody. 2 cebule pokrój w kosteczkę. Do wrzącej wody wrzuć listki, ziele angielskie, miód i posiekaną cebulę- gotuj przez 3 minuty. Następnie dodaj ocet i gotuj przez 2 m...

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się z...

Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą

Żurawina, czerwona cebula i śledź połączenie wyjątkowe w smaku, zwłaszcza w ten szczególny czas. Z pewnością będą rarytasem wigilijnego stołu. Okres Bożego Narodzenia, jak i karnawału sprawia, że częściej pojawiają się one w naszym menu. Przepis na śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą pochodzi z najnowszego numeru internetowego kwartalnika magazynu Aromat Zima#7 2016 (klik) Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Zajrzyj i tam J Znajdziesz wiele świątecznych i zimowych inspiracji. Polecam J Składniki: 1 kg śledzi typu matias 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka cukru ¾ szklanki oleju rzepakowego ¾ litra wody 2-3 listki laurowe pieprz świeżo mielony 100 g żurawiny suszonej 1 duża czerwona cebula Przygotowanie:   Śledzie wymocz (przynajmniej przez 2-3 godziny) w zimnej wodzie, zamieniając ją od czasu do czasu. Przygotuj zalewę: w garnku nastaw ¾ litra wody. Dodaj cukier, wymieszaj tak by się rozpuścił. Wrzuć listki laurowe, przypraw pieprzem. Got...

Tatar ze śledzia z musztardą francuską

Sałatka czy tatar ze śledzia, drobno pokrojonego, a do niego dodatki: ogórek i papryka konserwowa oraz cebulka. Z przyprawami i akcentem z musztardy francuskiej. Połączenie smaków wyborne. Wspaniała propozycja na zbliżające się spotkania przedświąteczne jak i na sam wigilijny czy bożonarodzeniowy stół. Przepis na tatara ze śledzia z musztardą francuską pochodzi z najnowszego wydania  Magazynu Aromat #15 Zima 2018 Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej  (klik) . Zajrzyj i tam, by zgarnąć wiele zimowych, świątecznych i karnawałowych inspiracji. Składniki: 500g płatów śledziowych 1 ogórek konserwowy 1 papryka konserwowa 1 mała cebula czerwona 1 mała papryczka chili otarta skórka  ½  cytryny sok z cytryny 1 pęczek koperku 3 łyżki musztardy francuskiej 1-2 łyżeczki miodu 20 ml oliwy pieprz czarny sól Na zalewę: ½  litra wody ½  szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki octu jabłkowego 2 listki laurowe 1 ceb...