Przejdź do głównej zawartości

Indyk w sosie żurawinowo-kokosowym



Indyk w sosie żurawinowo-kokosowym powstał z potrzeby posprzątania lodówkiJ I tak o to udało mi się, przyrządzić pyszne danie obiadowe. Filet z indyka, czerwona cebula, żurawina i mleko kokosowe. Podany z ryżem, najlepiej brązowym, smakuje wybornie. Aromatycznie przyprawioneJ Rozgrzewające danieJ Tylko jeść i smakować pozostajeJ



Składniki:
  • 0,5 kg piersi z indyka
  • 1 większa czerwona cebula
  • 100g żurawiny
  • 400 ml mleka kokosowego
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz, imbir, curry, garam masala


Przygotowanie: Filet z indyka pokrój w paseczki. Cebulę pokrój w kostkę. 
W garnku o grubszym dnie rozgrzej olej. Wrzuć cebulę. Podsmaż. Dodaj indyka. Przypraw i zamieszaj. Wlej mleko kokosowe. Dodaj żurawinę. Gotuj pod przykryciem przez 30 minut. Skosztuj i przypraw do smaku. Indyk w sosie żurawinowo-kokosowym gotowy. Podawaj z ryżem. Jedz i smakujJ


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Hołojec

Na nadchodzące gorące dni tylko hołojec, czyli rodzaj białego barszczu podawanego na zimno. Hołojec znany od pokoleń na terenie powiatu Radzynia Podlaskiego, szczególnie we wsiach od strony Łukowa. Myślę,że wspaniale smakuje zwłaszcza w upalne dni. Proporcje można zmieniać wedle uznania.  Składniki: chłodna przegotowana woda ogórki ząbki czosnku cebula szczypior kwaśna śmietana ocet sól Przygotowanie: Ogórki obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z odrobiną soli. Zostaw do wypuszczenia soku. Obraną cebulę i szczypior drobno posiekaj Dodaj przetarty czosnek (ilość według uznania). Wymieszaj z ogórkami, posól i wygnieć dobrze łyżką. Dodaj śmietanę i wodę. Wlej 1/2 łyżeczki octu (do smaku). Hołojec możesz podawać po staropolsku, czyli z jednej miski. W drugiej zaś jako dodatek, usmażone w plasterkach młode ziemniaki z listkiem laurowym. Hołojec gotowy. Jedz i smakuj!

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Irlandzkie bułeczki

Nie ma jak domowa bułeczka na śniadanie, pikniku czy w podróży. Bardzo smaczna poropozycja na Majówkę. Warto zrobić podwójną porcję, bo migiem znikają.  Na pewno będę robić je częściej J Składniki: na 8 sztuk 450 g mąki pełnoziarnistej pszennej 200 ml maślanki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka soli 2 gałązki rozmarynu lub po 1 płaskiej łyżeczce suszonej: bazylii, oregano i tymianku lub  innych ulubionych ziół Przygotowanie: Nastaw piekarnik na 200 stopni. W misce, za pomocą widelca wymieszaj mąkę, sodę, cukier i sól. Następnie dodaj maślankę i wymieszaj. Ciasto powinno być jednolite, ale trochę grudkowate. Gdyby ciasto wyszło za suche dodaj jeszcze trochę maślanki (mąka ma różną wilgotność). Dodaj posiekany rozmaryn lub suszone zioła. Wymieszaj. Gotowe ciasto dziel na części, z każdej z nich uformuj bułeczkę i połóż ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę natnij głęboko, na krzyż ostrym nożem. Piecz pr...

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się z...

Tarta serowa z pomidorami

Tarta serowa w połączeniu z pomidorami jest naprawdę doskonała. Pomidory, jajka i ciasto serowe delikatnie doprawione. Pycha!!! W sam raz by wykorzystać pomidory, które obecnie dojrzewają w przyspieszonym tempie oraz jajka gdy mamy ich większą ilość. Koniecznie musisz spróbować tarty serowej z pomidorami ! Tarta serowa z pomidorami: Składniki: Ciasto serowe: 150 g zimnego masła 150 g żółtego sera 2 żółtka 1 szklanka mąki pieprz, gałka muszkatołowa sól Farsz: 5-6 dużych pomidorów 4 jajka + 2 białka curry, sól, pieprz 3-4 łyżki parmezanu Przygotowanie: Masło i ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Połącz z mąką, przyprawami, żółtkami zagniatając gładkie ciasto. Przekładamy do formy (średnica 26 cm) natartej wcześniej masłem i posypanej mąką, dociskając ciasto palcami. Piecz 10-15 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem). Pomidory pokrój w plastry, tak aby rdzeń był pośrodku . Na upieczonym spod...