Przejdź do głównej zawartości

Sernik Ż




Wczoraj to mój M królował w kuchni. Na obiad ugotował bogracz w nieco pikantniejszej wersji, gdyż dodał ostre papryczkiJ Bardzo pysznie to smakowałoJ a na deser zrobił sernik na zimno z musem malinowym korzystając z tego cudownego przepisu. Sernik wyszedł przesmaczny: maliny, serek waniliowy i ciastka czekoladowe-po prostu pychaJ. Tak to weekendowo mnie rozpieszczaJ


Składniki na spód:

·        250g ciastek HIT o smaku czekoladowym
·        80-100g masła


na masę serową:

·        0,8-1kg zmielonego sera białego
·        300g serka waniliowego
·        0,5 szklanki cukru pudru
·        16g cukru wanilinowego
·        2 pełne łyżki żelatyny
·        0,5 szklanki gorącej wody


na malinowy wierzch:

·        450g mrożonych malin
·        4 łyżki cukru pudru
·        2 galaretki malinowe

Przygotowanie: Ciasteczka pokrusz na bardzo małe kawałki(nie na pył) w blenderze lub przy użyciu wałka. Masło roztop i lekko ostudź. Następnie połącz je w misce z rozkruszonymi ciastkami. Tortownicę o średnicy 29 cm wyłóż folią aluminiową, wsyp masę z ciastek i mocno ubij spodem szklanki, tak by cały spód był równomiernie pokryty. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę włóż do lodówki.
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, odstaw do ostygnięcia. Biały ser przełóż do miski, dodaj serek waniliowy, cukier puder, cukier wanilinowy i wszystko dokładnie połącz blenderem/mikserem tak by uzyskać jednolicie gładka masę.

Na schłodzony spód ciasteczkowy wylej serową masę. Z powrotem tortownicę włóż do lodówki. Czas na malinowy wierzch: Galaretki rozpuścić w 0.5 litrze gorącej wody i odstaw do ostudzenia – (nie trzeba tego robić wcześniej, gdyż w połączeniu ze zmrożonymi malinami galaretka w mig stężeje!). Maliny wraz z cukrem przerzuć do miski i zmiksuj je na tzw. papkę. Przelej wystudzoną, płynną galaretkę i dobrze wymieszaj - w mgnieniu oka będzie chciała się siąść, dlatego należy ją cały czas mieszać. Delikatnie wyłóż mus malinowy na masę serową. Teraz włóż na kilka godzin do lodówki by sernik ładnie stężałJ Pyszny sernik na spodzie z herbatników czekoladowych z musem malinowym gotowyJ Naprawdę cieszy smakiemJ


Komentarze

  1. podoba mi się ten serniczek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda strasznie pysznie !!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. chciałabym, aby ktoś zrobił dla mnie taki serniczek :) warstwa malinowa dodaje mu uroku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. serniczek pierwsza klasa :) zjadłabym, a jeszcze jakby ktoś go dla mnie zrobił to już bajka :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Piątkowe pudełko do pracy czyli sałatka nicejska wiosenna

Sałatka nicejską uwielbiam, również w wersji wiosennej. Mieszanka sałat, tuńczyk, jajo na twardo, ogórek i rzodkiewka. Sałatkę szykuję wieczorem, sos też osobno w słoiczku czeka. Rano zalewam nim sałatki przed spakowaniem do toreb. Zwykle szykuję dwa pudła sałatek: jeden dla mego M. a drugi dla mnie (on je bardzo ostatnio polubił J )  Och... jak ja lubię, gdy idąc do pracy (na szczęście to już piątek) niosę w torbie pudełko smakowitości. Składniki: 1 torba mix sałat 1 puszka tuńczyka w kawałkach 2-3 jajka ugotowane na twardo 1 krótki ogórek 4-5 rzodkiewek mała cebulka olej, oliwa olej lniany ocet winny sól, pieprz Przygotowanie: Na dno pudełek wrzuć sałatę. Dodaj tuńczyka. Pokrój cebulkę w półtalarki. Posól i dodaj do sałatek. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dodaj do sałatki. Jajko pokrój na plasterki lub w ćwiartki. Posyp z wierzchu pieprzem. Wstaw do lodówki. Do słoiczka wlej oleje, oliwę i ocet winny. Posól i popieprz. Zakręć i moc

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następnie

Pasta z buraków na kanapki

Przepyszna buraczana pasta wprost do posmarowania kanapki lub do podjadania łyżeczką. Zwłaszcza w Dniu Buraka , a takie święto właśnie dziś obchodzimy Zachęcam wszystkich, szczególnie tych którzy uwielbiają buraczany kolor i smak. W proponowanej paście podkręcony nieco czosnkiem i pieprzem. Wymieszany z ziarnkami dyni i siemienia   lnianego , czyli samo zdrowie. Gdy za pierwszym razem przygotowywałam tą pastę domowi mężczyźni: duży i mały, zaglądali do kuchni z ciekawością  ci robię tym razem? Odpowiedziałam iż pastę z buraków, na co usłyszałam zgodne: Fu. Jednak, gdy ją już podałam na kanapkach większy domownik czyli Mąż objadał się ze smakiem tą pastą z buraków. Brzdąc jak narazie nie gustuje w burakach ani buraczanym kolorze za wyjątkiem barszczu ukraińskiego.....Cóż może niebawem się przekona:) Pasta z buraków na kanapki Składniki: 2 buraki 100 g pestek dyni 30 g siemienia lnianego 1-2 ząbki czosnku sok z cytryny oliwa z o

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się zredukuje i będ

Hołojec

Na nadchodzące gorące dni tylko hołojec, czyli rodzaj białego barszczu podawanego na zimno. Hołojec znany od pokoleń na terenie powiatu Radzynia Podlaskiego, szczególnie we wsiach od strony Łukowa. Myślę,że wspaniale smakuje zwłaszcza w upalne dni. Proporcje można zmieniać wedle uznania.  Składniki: chłodna przegotowana woda ogórki ząbki czosnku cebula szczypior kwaśna śmietana ocet sól Przygotowanie: Ogórki obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z odrobiną soli. Zostaw do wypuszczenia soku. Obraną cebulę i szczypior drobno posiekaj Dodaj przetarty czosnek (ilość według uznania). Wymieszaj z ogórkami, posól i wygnieć dobrze łyżką. Dodaj śmietanę i wodę. Wlej 1/2 łyżeczki octu (do smaku). Hołojec możesz podawać po staropolsku, czyli z jednej miski. W drugiej zaś jako dodatek, usmażone w plasterkach młode ziemniaki z listkiem laurowym. Hołojec gotowy. Jedz i smakuj!