Przejdź do głównej zawartości

Sernik Ż




Wczoraj to mój M królował w kuchni. Na obiad ugotował bogracz w nieco pikantniejszej wersji, gdyż dodał ostre papryczkiJ Bardzo pysznie to smakowałoJ a na deser zrobił sernik na zimno z musem malinowym korzystając z tego cudownego przepisu. Sernik wyszedł przesmaczny: maliny, serek waniliowy i ciastka czekoladowe-po prostu pychaJ. Tak to weekendowo mnie rozpieszczaJ


Składniki na spód:

·        250g ciastek HIT o smaku czekoladowym
·        80-100g masła


na masę serową:

·        0,8-1kg zmielonego sera białego
·        300g serka waniliowego
·        0,5 szklanki cukru pudru
·        16g cukru wanilinowego
·        2 pełne łyżki żelatyny
·        0,5 szklanki gorącej wody


na malinowy wierzch:

·        450g mrożonych malin
·        4 łyżki cukru pudru
·        2 galaretki malinowe

Przygotowanie: Ciasteczka pokrusz na bardzo małe kawałki(nie na pył) w blenderze lub przy użyciu wałka. Masło roztop i lekko ostudź. Następnie połącz je w misce z rozkruszonymi ciastkami. Tortownicę o średnicy 29 cm wyłóż folią aluminiową, wsyp masę z ciastek i mocno ubij spodem szklanki, tak by cały spód był równomiernie pokryty. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę włóż do lodówki.
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, odstaw do ostygnięcia. Biały ser przełóż do miski, dodaj serek waniliowy, cukier puder, cukier wanilinowy i wszystko dokładnie połącz blenderem/mikserem tak by uzyskać jednolicie gładka masę.

Na schłodzony spód ciasteczkowy wylej serową masę. Z powrotem tortownicę włóż do lodówki. Czas na malinowy wierzch: Galaretki rozpuścić w 0.5 litrze gorącej wody i odstaw do ostudzenia – (nie trzeba tego robić wcześniej, gdyż w połączeniu ze zmrożonymi malinami galaretka w mig stężeje!). Maliny wraz z cukrem przerzuć do miski i zmiksuj je na tzw. papkę. Przelej wystudzoną, płynną galaretkę i dobrze wymieszaj - w mgnieniu oka będzie chciała się siąść, dlatego należy ją cały czas mieszać. Delikatnie wyłóż mus malinowy na masę serową. Teraz włóż na kilka godzin do lodówki by sernik ładnie stężałJ Pyszny sernik na spodzie z herbatników czekoladowych z musem malinowym gotowyJ Naprawdę cieszy smakiemJ


Komentarze

  1. podoba mi się ten serniczek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda strasznie pysznie !!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. chciałabym, aby ktoś zrobił dla mnie taki serniczek :) warstwa malinowa dodaje mu uroku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. serniczek pierwsza klasa :) zjadłabym, a jeszcze jakby ktoś go dla mnie zrobił to już bajka :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Piątkowe pudełko do pracy czyli sałatka nicejska wiosenna

Sałatka nicejską uwielbiam, również w wersji wiosennej. Mieszanka sałat, tuńczyk, jajo na twardo, ogórek i rzodkiewka. Sałatkę szykuję wieczorem, sos też osobno w słoiczku czeka. Rano zalewam nim sałatki przed spakowaniem do toreb. Zwykle szykuję dwa pudła sałatek: jeden dla mego M. a drugi dla mnie (on je bardzo ostatnio polubił J )  Och... jak ja lubię, gdy idąc do pracy (na szczęście to już piątek) niosę w torbie pudełko smakowitości. Składniki: 1 torba mix sałat 1 puszka tuńczyka w kawałkach 2-3 jajka ugotowane na twardo 1 krótki ogórek 4-5 rzodkiewek mała cebulka olej, oliwa olej lniany ocet winny sól, pieprz Przygotowanie: Na dno pudełek wrzuć sałatę. Dodaj tuńczyka. Pokrój cebulkę w półtalarki. Posól i dodaj do sałatek. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dodaj do sałatki. Jajko pokrój na plasterki lub w ćwiartki. Posyp z wierzchu pieprzem. Wstaw do lodówki. Do słoiczka wlej oleje, oliwę i ocet winny. Posól i popieprz. Zakręć i...

Staropolski Mazurek Królewski

    Staropolski mazurek zwany królewskim jest kruchy i migdałowy.  W miarę kosztowania nabiera smaku, na tyle, że z przyjemnością sięgamy po następny kawałek. Wspaniała, słodka i kusząca propozycja wielkanocnego, tradycyjnego ciasta. Z podanych składników wychodzi mazurek na dużą prostokątną blachę. A przepis na staropolski mazurek zwany królewskim na pochodzi z książki pod tytułem  „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” Maria Lemmis i Henryk Vitry Wydawnictwo Interpress Warszawa. Zapisuję go u siebie, by częściej korzystać:) Polecam i Wam skosztujcie sami J Składniki: 35 dag masła 12 dag cukru pudru 12 dag obranych migdałów 37 dag mąki pszennej 4 ugotowane żółtka 1 surowe żółtko odrobinę skórki cytrynowej Lukier: 10 dag cukru pudru wiśnie, czereśnie z konfitury 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Posiekaj drobno migdały (nie miel ich!). Ugotowane żółtka przetrzyj przez sito. Masło utrzyj na „ ...

Gulasz rybny

Gulasz rybny - bardzo smaczne danie jednogarnkowe. By ugotować gulasz rybny wystarczy: wziąć dwa rodzaje ryb (można więcej), paprykę, marchew i ziemniaki. Doprawiony koncentratem pomidorowy, ostrą i słodka papryką.  By bardziej pokręcić smaki można też wkroić papryczkę chili. Wszystko w jednym garnku wymieszane i ugotowane. Ach, co za smaki i zapachy. Smacznie wszystkim polecam ten gulasz rybny . Składniki: duży filet mintaja/dorsza 2 dzwonki łososia 2 mniejsze cebule 2 marchewki 2 papryki 5 ziemniaków 200g koncentratu pomidorowego sól, pieprz papryka ostra i słodka ew. papryczka chili olej, masło klarowne do smażenia Przygotowanie: Cebule, ziemniaki i marchew pokrój w kostkę. Paprykę w paseczki. Ryby pokrój na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzej tłuszcz. Wrzuć cebulę, przypraw ją solą i pieprzem. Wymieszaj. Następnie dodaj ziemniaki, marchew i paprykę. Wlej odrobinę wody. Przypraw paprykami: ostrą, słodka chili. Dodaj rybę. Zalej wodą tak...

Ciasto czekoladowe Neli

Ciasto czekoladowe Neli - oczywiście Neli Rubinstein, który to przepis otrzymała od Helen Szell. Ciasto czekoladowe o niesamowicie intensywnym smaku. Zbite, wilgotne i słodkie w sam raz. Z taką fajnie chrupiąca skórką po bokach. Pycha J   Ciasto czekoladowe Neli przygotowałam zgodnie przepisem opublikowanym w książce pod tytułem „Kuchnia Neli".  Od siebie dodałam płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i szczyptę soli podczas ubijania białek. *Jednak troszkę przygód miałam podczas pieczenia tego ciasta, gdyż zgodnie z podanym przepisem ciasto czekoladowe powinno się piec w 100 ºC (350 º F) na środkowej półce przez 40 minut. Najpierw się zdziwiłam, że w tak niskiej temperaturze, ale co tam. Dopiero później podczas pieczenia spostrzegłam, iż coś tu nie gra J . Prawdopodobnie nastąpił drukarski błąd w przeliczaniu temperatury, gdyż 350 ºF to około 176 ºC. Ja piekłam przez pierwsze 30 minut w 100 ºC, a przez następne 30-40 minut w 140ºC z termoobiegiem za każdym razem. ...