Przejdź do głównej zawartości

Pasta paprykowa


Pasta paprykowa – pierwotnie miał być ajwar, ale w pobliskich warzywnikach bakłażanów brak, a do dalszych sklepów nie chciało mi się leciećJ Tak, więc upiekłam paprykę, a bakłażana zastąpiłam żółtą cukinią. Do tego jeszcze czosnek, odrobina koncentratu i pasta paprykowa gotowa. Bardzo smaczna, choć taka rzadsza pasta mi wyszła, taka o konsystencji pomiędzy gęstym keczupem a pastą. Świetna do mięsa np. karczku lub chleba. 
Z poniżej podanych składników wyszedł mi prawie litr tej paprykowej pasty. Także dwa jej nieduże słoiczki mam zapasteryzowane. Czekają na późniejJ

Składniki:
5 dużych czerwonych papryk
1 średnia żółta cukinia
3-4 ząbki czosnku
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
papryka wędzona
oliwa

Przygotowanie: Umyte papryki i cukinię oraz nieobrany czosnek połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia/folią aluminiową i wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 170 º C. Piecz ok. 30 minut, aż skórka na warzywach zacznie się zmieniając na brązowy/czarny kolor, tak jakby się trochę przypalała.. Wyjmij warzywa z piekarnika. Papryki włóż do foliowej torebki, szczelnie zakręć i odstaw na 15 minut - dzięki temu łatwiej będzie obrać papryki. Po tym czasie, otwórz worek i poczekaj aż papryki trochę przestygną. Z papryk usuń gniazda nasienne i skórki. Cukinię przetnij na pół, usuń gniazda nasienne jeśli potrzeba, wydrąż miąższ. 
Z ząbków czosnku wyjmij środek. Całość zmiksuj, dodając koncentrat i przyprawy. Pyszna paprykowa pasta gotowa. Jedz i smakujJ

P.S. Oliwę pozostałą z pieczenie możesz przelać do słoiczka (wykorzystasz ją w innym celuJ). 


Warzywa psiankowate 2014 Paprykujemy 5 Warzywa psiankowate 2014

Komentarze

  1. Kurcze, że też nie zabrałam blendera ze sobą. Jak ja zrobię tają pyszną pastę? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. aaa ostatnio mąż kupił mi blender:D muszę zrobić:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wykorzystaj również do tej pasty:) Smacznie polecam i dziękuję:)

      Usuń
  3. Podoba mi się ta pasta. Czasem smażę płaskie chlebki i podaję je z różnymi pastami. Idealnie by się do tego nadawała. Dzięki za dołączenie do akcji :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Staropolski Mazurek Królewski

    Staropolski mazurek zwany królewskim jest kruchy i migdałowy.  W miarę kosztowania nabiera smaku, na tyle, że z przyjemnością sięgamy po następny kawałek. Wspaniała, słodka i kusząca propozycja wielkanocnego, tradycyjnego ciasta. Z podanych składników wychodzi mazurek na dużą prostokątną blachę. A przepis na staropolski mazurek zwany królewskim na pochodzi z książki pod tytułem  „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” Maria Lemmis i Henryk Vitry Wydawnictwo Interpress Warszawa. Zapisuję go u siebie, by częściej korzystać:) Polecam i Wam skosztujcie sami J Składniki: 35 dag masła 12 dag cukru pudru 12 dag obranych migdałów 37 dag mąki pszennej 4 ugotowane żółtka 1 surowe żółtko odrobinę skórki cytrynowej Lukier: 10 dag cukru pudru wiśnie, czereśnie z konfitury 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Posiekaj drobno migdały (nie miel ich!). Ugotowane żółtka przetrzyj przez sito. Masło utrzyj na „ pianę”. Na stolnicy

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się zredukuje i będ

Piątkowe pudełko do pracy czyli sałatka nicejska wiosenna

Sałatka nicejską uwielbiam, również w wersji wiosennej. Mieszanka sałat, tuńczyk, jajo na twardo, ogórek i rzodkiewka. Sałatkę szykuję wieczorem, sos też osobno w słoiczku czeka. Rano zalewam nim sałatki przed spakowaniem do toreb. Zwykle szykuję dwa pudła sałatek: jeden dla mego M. a drugi dla mnie (on je bardzo ostatnio polubił J )  Och... jak ja lubię, gdy idąc do pracy (na szczęście to już piątek) niosę w torbie pudełko smakowitości. Składniki: 1 torba mix sałat 1 puszka tuńczyka w kawałkach 2-3 jajka ugotowane na twardo 1 krótki ogórek 4-5 rzodkiewek mała cebulka olej, oliwa olej lniany ocet winny sól, pieprz Przygotowanie: Na dno pudełek wrzuć sałatę. Dodaj tuńczyka. Pokrój cebulkę w półtalarki. Posól i dodaj do sałatek. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dodaj do sałatki. Jajko pokrój na plasterki lub w ćwiartki. Posyp z wierzchu pieprzem. Wstaw do lodówki. Do słoiczka wlej oleje, oliwę i ocet winny. Posól i popieprz. Zakręć i moc

Gruzińska sałatka ziemniaczana

Tą bardzo smaczną ziemniaczaną wypatrzyłam już dawno na blogu Martyny . Zainspirowało mnie bardzo to połączenie: ziemniaków, orzechów i cebuli.  To wszystko wymieszane z czosnkiem, koperkiem, skropione sokiem z cytryny – ach smakuje wybornie. Cebulkę można dodać surową lub podsmażaną. Obie wersje smakują znakomicie, choć mi osobiście bardziej przypadła do smaku ta wersja z podsmażona cebulką. To już setny mój post na blogu J Hura!!! Składniki:    ·         5 -6 ziemniaków średniej wielkości ·         3 łyżki posiekanych orzechów włoskich ·         1 duża czerwona cebula ·         2 duże ząbki czosnku ·         słodka papryka ·         pęczek koperku ·         oliwa extra virgin ·         1/2  cytryny ·         sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki ugotuj w mundurkach aż będą miękkie, ale nie będą się rozpadać (czasem wykorzystuje te z poprzedniego dnia)  Ostudzone ziemniaki obierz ze skórek, pokrój w kostkę i przełóż do miski. S

Wiedeńska babka z malinami

Wiedeńska babka z malinami- taka tradycyjna propozycja na Wielkanoc. Ucierane ciasto z ciepłą margaryną i do tego maliny. Babkę tą można przygotować również z innymi dodatkami np. ze skórka pomarańczową przepis tu Posypana cukrem pudrem smakuje wyśmienicie, a gdy polejemy ja lukrem nabiera odświętnego wystroju. Tak, tak to już ten czas, aby powoli, kulinarnie przygotowywać się do niej. Smacznie ją Wam polecam na Wielkanoc i nie tylko J Składniki Ciacho: ·         4 jaja, ·         1 szklanka cukru, ·         1 szklanka mąki pszennej, ·         1 szklanka mąki ziemniaczanej, ·         1 łyżeczka proszku do pieczenia ·         1 kostka stopionej margaryny ·         kilka kropel soku z cytryny ·         maliny mrożone lub świeże Lukier: ·         1 białko ·         1 szklanka cukru pudru ·         kilka kropel cytryny Przygotowanie: Ciacho:   Jaja z cukrem ubij mikserem na pulchną masę. W tym samym czasie w rondelku rozpuść margarynę.