Przejdź do głównej zawartości

Pasta paprykowa


Pasta paprykowa – pierwotnie miał być ajwar, ale w pobliskich warzywnikach bakłażanów brak, a do dalszych sklepów nie chciało mi się leciećJ Tak, więc upiekłam paprykę, a bakłażana zastąpiłam żółtą cukinią. Do tego jeszcze czosnek, odrobina koncentratu i pasta paprykowa gotowa. Bardzo smaczna, choć taka rzadsza pasta mi wyszła, taka o konsystencji pomiędzy gęstym keczupem a pastą. Świetna do mięsa np. karczku lub chleba. 
Z poniżej podanych składników wyszedł mi prawie litr tej paprykowej pasty. Także dwa jej nieduże słoiczki mam zapasteryzowane. Czekają na późniejJ

Składniki:
5 dużych czerwonych papryk
1 średnia żółta cukinia
3-4 ząbki czosnku
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
papryka wędzona
oliwa

Przygotowanie: Umyte papryki i cukinię oraz nieobrany czosnek połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia/folią aluminiową i wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 170 º C. Piecz ok. 30 minut, aż skórka na warzywach zacznie się zmieniając na brązowy/czarny kolor, tak jakby się trochę przypalała.. Wyjmij warzywa z piekarnika. Papryki włóż do foliowej torebki, szczelnie zakręć i odstaw na 15 minut - dzięki temu łatwiej będzie obrać papryki. Po tym czasie, otwórz worek i poczekaj aż papryki trochę przestygną. Z papryk usuń gniazda nasienne i skórki. Cukinię przetnij na pół, usuń gniazda nasienne jeśli potrzeba, wydrąż miąższ. 
Z ząbków czosnku wyjmij środek. Całość zmiksuj, dodając koncentrat i przyprawy. Pyszna paprykowa pasta gotowa. Jedz i smakujJ

P.S. Oliwę pozostałą z pieczenie możesz przelać do słoiczka (wykorzystasz ją w innym celuJ). 


Warzywa psiankowate 2014 Paprykujemy 5 Warzywa psiankowate 2014

Komentarze

  1. Kurcze, że też nie zabrałam blendera ze sobą. Jak ja zrobię tają pyszną pastę? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. aaa ostatnio mąż kupił mi blender:D muszę zrobić:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wykorzystaj również do tej pasty:) Smacznie polecam i dziękuję:)

      Usuń
  3. Podoba mi się ta pasta. Czasem smażę płaskie chlebki i podaję je z różnymi pastami. Idealnie by się do tego nadawała. Dzięki za dołączenie do akcji :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Piątkowe pudełko do pracy czyli sałatka nicejska wiosenna

Sałatka nicejską uwielbiam, również w wersji wiosennej. Mieszanka sałat, tuńczyk, jajo na twardo, ogórek i rzodkiewka. Sałatkę szykuję wieczorem, sos też osobno w słoiczku czeka. Rano zalewam nim sałatki przed spakowaniem do toreb. Zwykle szykuję dwa pudła sałatek: jeden dla mego M. a drugi dla mnie (on je bardzo ostatnio polubił J )  Och... jak ja lubię, gdy idąc do pracy (na szczęście to już piątek) niosę w torbie pudełko smakowitości. Składniki: 1 torba mix sałat 1 puszka tuńczyka w kawałkach 2-3 jajka ugotowane na twardo 1 krótki ogórek 4-5 rzodkiewek mała cebulka olej, oliwa olej lniany ocet winny sól, pieprz Przygotowanie: Na dno pudełek wrzuć sałatę. Dodaj tuńczyka. Pokrój cebulkę w półtalarki. Posól i dodaj do sałatek. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dodaj do sałatki. Jajko pokrój na plasterki lub w ćwiartki. Posyp z wierzchu pieprzem. Wstaw do lodówki. Do słoiczka wlej oleje, oliwę i ocet winny. Posól i popieprz. Zakręć i moc

Hołojec

Na nadchodzące gorące dni tylko hołojec, czyli rodzaj białego barszczu podawanego na zimno. Hołojec znany od pokoleń na terenie powiatu Radzynia Podlaskiego, szczególnie we wsiach od strony Łukowa. Myślę,że wspaniale smakuje zwłaszcza w upalne dni. Proporcje można zmieniać wedle uznania.  Składniki: chłodna przegotowana woda ogórki ząbki czosnku cebula szczypior kwaśna śmietana ocet sól Przygotowanie: Ogórki obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z odrobiną soli. Zostaw do wypuszczenia soku. Obraną cebulę i szczypior drobno posiekaj Dodaj przetarty czosnek (ilość według uznania). Wymieszaj z ogórkami, posól i wygnieć dobrze łyżką. Dodaj śmietanę i wodę. Wlej 1/2 łyżeczki octu (do smaku). Hołojec możesz podawać po staropolsku, czyli z jednej miski. W drugiej zaś jako dodatek, usmażone w plasterkach młode ziemniaki z listkiem laurowym. Hołojec gotowy. Jedz i smakuj!

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się zredukuje i będ

Biszkopt z porzeczkami- Lubelski Kociołek

    Biszkopt z porzeczkami : czerwonymi i czarnymi. Pyszne, owocowe ciasto. Świetna propozycja na letni deser. Dla smakoszy mniejszych i całkiem dużych. Nawet mój 11 miesięczny Brzdąc dostał mniej owocowy kawałek. Bardzo mu smakował J Biszkopt z porzeczkami to moja propozycja do Lubelskiego Kociołka , czyli kulinarnej zabawy, w której dziś główną rolę grają porzeczki. Wraz ze mną udział w tej smacznej zabawie biorą: Edyta , Dorota , Julianna , Anna , Agnieszka , Marlena i Marta . Zajrzyjcie tam również J Składniki: 6 jajek 1 niepełna szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli kilka kropli soku z cytryny 2 szklanki porzeczek czarnych i czerwonych Przygotowanie: Ubij białka na sztywną pianę. Mieszając: dodaj cukier. Następnie kolejno po jednym żółtku. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Wymieszaj. Dodaj sok z cytryny dla podkreślenia smaku. Ciasto wlej na wyścieloną pergaminem tortownicę (24 cm). N

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następnie