Przejdź do głównej zawartości

Ciasto a’ la Brownie z gruszkami




Ciasto a’ la Brownie z gruszkami- oczywiście bez jajek, glutenu i mleka. Słodko -z polewą orzechowo- miodową na wierzchu, nic dodać nic ująć.
Tak to jest, że osoba, która jest na jakiejś diecie, najczęściej idąc w gości desery musi zabierać ze sobą, jeśli chce się załapać na coś słodkiego. Tak też było w ostatni weekend. Zarówno w sobotę jak i niedzielę uczestniczyłam w dwóch oddzielnych rodzinnych przyjęciach. Pomimo silnej konkurencji w postaci różnych wytwornych ciast, winogron i granatów, moje ciasto znikało w ekspresowym tempie. Bardzo przypadło do gustu „tradycyjnym” smakoszom, niektórzy z nich mówili, że ma coś wspólnego z makowcem i nawet się śmieli, że to dobra świąteczna propozycja. Mi smakowało również bardzo, choć tym porównaniem jestem zaskoczona, gdyż maku ani makowca nie lubię od dzieckaJ Wam to ciasto a’ la Brownie z gruszkami również smacznie i słodko polecamJ


Ciasto a’ la Brownie z gruszkami
Składniki: tortownica 26 cm
  • 2 dojrzałe banany
  • 50 g cukru
  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki jaglanej
  • 2-3łyżki kakao
  • 100 ml oleju
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 9 łyżek wody
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ok. 50 ml soku jabłkowego
  • 2 -3 gruszki


Polewa orzechowa:      
  • 150 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 50 g brązowego cukru


Przygotowanie: Banany rozgnieć widelcem lub zmiksuj na gładko. Dodaj namoczone w wodzie siemię lniane i olej. Do masy bananowej dodaj mąkę ryżową, ziemniaczaną i jaglaną, sodę i kakao. Miksuj na gładko. Gdyby ciasto było za gęste dolej sok jabłkowy. Gruszki obierz, pokrój na kawałki i dodaj do ciasta. Wymieszaj. Ciasto przełóż do formy i piecz przez 30 minut w temperaturze 1800 C.

Gdy ciasto nieco przestygnie przygotuj polewę. Orzechy posiekaj. W rondelku rozpuść masło, wsyp cukier a następnie dodaj miód. Gdy wszystko ładnie się rozpuści dodaj posiekane orzechy. Polewę szybko wlej na wierzch ciasta, szybko zastyga. Jedz i smakujJ


Komentarze

  1. Świetny przepis! I ta orzechowa posypka... Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama była zaskoczona uzyskanym efektem, smacznie dziękuję i pozdrawiam;)

      Usuń
  2. Pysznie się prezentuje! Poproszę o kawałek do porannej kawy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda znakomicie :)
    Kiedy do mnie przyjeżdża mój bezglutenowy i bezlaktozowy gość, zawsze coś dla niego mam. Tak chyba wypada, prawda...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda, prawda:) Ja też się zawsze staram uwzględniać sposób odżywiania się moich gości, nawet to czy po prostu czegoś nie lubią:) Strasznie miło i smacznie do Ciebie wpadać:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Hołojec

Na nadchodzące gorące dni tylko hołojec, czyli rodzaj białego barszczu podawanego na zimno. Hołojec znany od pokoleń na terenie powiatu Radzynia Podlaskiego, szczególnie we wsiach od strony Łukowa. Myślę,że wspaniale smakuje zwłaszcza w upalne dni. Proporcje można zmieniać wedle uznania.  Składniki: chłodna przegotowana woda ogórki ząbki czosnku cebula szczypior kwaśna śmietana ocet sól Przygotowanie: Ogórki obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z odrobiną soli. Zostaw do wypuszczenia soku. Obraną cebulę i szczypior drobno posiekaj Dodaj przetarty czosnek (ilość według uznania). Wymieszaj z ogórkami, posól i wygnieć dobrze łyżką. Dodaj śmietanę i wodę. Wlej 1/2 łyżeczki octu (do smaku). Hołojec możesz podawać po staropolsku, czyli z jednej miski. W drugiej zaś jako dodatek, usmażone w plasterkach młode ziemniaki z listkiem laurowym. Hołojec gotowy. Jedz i smakuj!

Truskawki szpinak banan koktajl

Truskawki uwielbiam. Właśnie zjadłam pierwsze z rodziców ogródka J . Dorzuciłam jeszcze banana, kilka listków szpinaku (również ogródkowy). Jeszcze tylko odrobina kefiru lub mleka roślinnego i pyszny koktajl gotowy. Bez dodatkowego cukru. Za to orzeźwiający i bardzo smaczny J Witaminowa bomba, na  taki upał jak dziś,  w sam raz J Składniki : Banan Garść truskawek Szpinak Kefir/ mleko roślinne Przygotowanie: Banana obierz. Podziel na mniejsze cząstki. Wrzuć do blendera. Dodaj umyte listki szpinaku oraz truskawki. Dolej kefiru/ mleka roślinnego. Zmiksuj wszystko razem. Pyszny truskawki szpinak banan koktajl gotowy. Jedz i smakuj J

Sok z truskawek

Sok z truskawek - domowy i naturalny: truskawki, cukier, woda. Sok z truskawek do słoika, na zimę w sam raz J Gdy brzuchy już mamy pełne od świeżych truskawek: prosto z krzaka, z cukrem czy śmietaną. Czas zadbać by letnie przysmaki towarzyszyły nam, gdy zrobi się nieco chłodniej. Wtedy sok z truskawek będzie smakował wybornie. Wystarczy otworzyć słoiczek, poczuć zapach, a uśmiech sam pojawia się na twarzy. Domowy, pyszny sok truskawkowy. Zapach i smak lata, nie jeden humor poprawi J Warto od razu zrobić podwójną porcję J Pij i smakuj J Składniki: 2 kg truskawek ok. 0,5 kg cukru* * przeważnie sypię na oko - tak, aby każda warstwa owoców była delikatnie przykryta. Przygotowanie:   Truskawki umyj dokładnie. Oberwij szypułki. Ułóż warstwami w dużym garnku, każdą zasypując cukrem. Odstaw na cały dzień lub noc (lub, chociaż na parę godzin), by truskawki puściły sok. Na małym ogniu doprowadzać truskawki do wrzenia. Gdy są gorące spróbuj, czy sok jest odp...

Gulasz rybny

Gulasz rybny - bardzo smaczne danie jednogarnkowe. By ugotować gulasz rybny wystarczy: wziąć dwa rodzaje ryb (można więcej), paprykę, marchew i ziemniaki. Doprawiony koncentratem pomidorowy, ostrą i słodka papryką.  By bardziej pokręcić smaki można też wkroić papryczkę chili. Wszystko w jednym garnku wymieszane i ugotowane. Ach, co za smaki i zapachy. Smacznie wszystkim polecam ten gulasz rybny . Składniki: duży filet mintaja/dorsza 2 dzwonki łososia 2 mniejsze cebule 2 marchewki 2 papryki 5 ziemniaków 200g koncentratu pomidorowego sól, pieprz papryka ostra i słodka ew. papryczka chili olej, masło klarowne do smażenia Przygotowanie: Cebule, ziemniaki i marchew pokrój w kostkę. Paprykę w paseczki. Ryby pokrój na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzej tłuszcz. Wrzuć cebulę, przypraw ją solą i pieprzem. Wymieszaj. Następnie dodaj ziemniaki, marchew i paprykę. Wlej odrobinę wody. Przypraw paprykami: ostrą, słodka chili. Dodaj rybę. Zalej wodą tak...