Chlebek z ziarnami nawet nie
spodziewałam się, że chleb z kaszy jaglanej może być taki pyszny. Do tego pestki
słonecznika, pestki dyni oraz płatki z kaszy jaglanej. Za to bez jajek,
drożdży. Chlebek z ziarnami smakuje wybornie wszystkim smakoszom, nadaje się
jako podstawa bezglutenowej kanapki równieżJ Mając
chleb upieczony w chlebaku jedzenie staje się o wiele prostsze i szybsze.
Prawdę powiedziawszy o takich kanapkach marzyłam od dłuższego czasu tj., od,
kiedy jestem na tej jakże wymagającej diecie J.
Wam też chlebek z ziarnami smacznie polecam niezależnie od
tego czy jesteście na jakiejś diecie czy na szczęście nieJ
Składniki: na jedną keksówkę
- 1 szklanka pestek słonecznika
- 1 szklanka pestek dyni
- 2/3 szklanki lnu złocistego (proszku)
- 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 3/4 szklanki płatków jaglanych
- 1 1/2 szklanki przegotowanej wody
- 1 1/2 łyżeczki soli kamiennej)
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki nasion lnu
Przygotowanie: W misce
wymieszaj wszystkie suche składniki. I dodaj wymieszane płynne składniki.
Wymieszać wszystko razem. Pozostaw do "nasiąkniecia" na 1-2 godziny.
Po tym czasie przełóż masę do formy wyłożonej papierem (ciasto dociśnij w
formie za pomocą łyżki). Ponownie odstaw na przynajmniej godzinę.
Piecz przez 50 minut w temperaturze 175ºC (termoobieg),
następnie wyjmij chleb z formy, odwróć do góry dnem i zapiecz jeszcze przez 15
minut. Studzenie chleba powinno trwać jak najdłużej, więc najwygodniej jest go
upiec wieczorem a pokroić dopiero rano. Jeśli się pospieszysz, chlebek może się
rozpadać. Jedz, smakuj i kibicuj:)
czym mogla bym zastac kasze>??
OdpowiedzUsuń