Przejdź do głównej zawartości

Cytrusowa przystawka- X Lubelski Kociołek



Dziś po raz kolejny wrze Lubelski Kociołek: temat przewodni cytrusyJ. Cytrusów mamy obecnie pod dostatkiem: pełne smaków, aromatów. Żółte, zielone i pomarańczowe. Ach jak smacznie i kolorowo zrobiło się w naszych kuchniach. Razem ze mną cytrusy przyrządzają: Wiosenka,   Kabamaiga, EdytaGosia, Ela,  Dorota  i Patryk  zajrzyjcie i tam, by sprawdzić jak oni smacznie wykorzystali cytrusy J
A u mnie pomarańcze w połączeniu z burakami- taka kolorowa, cytrusowa przystawka. Można ją podawać samą, z roszponką lub ze szpinakiem. Bardzo smaczna, świetnie nadaje się na karnawałowe imprezyJ. Smacznie Wam polecam tą cytrusową przystawkę oraz Lubelski KociołekJ


Składniki:
  • 2 pomarańcze
  • 2 buraki czerwone
  • pestki słonecznika
  • ocet balsamiczny
  • sól
  • pieprz czarny
  • roszponka/szpinak


Przygotowanie: Buraki umyj, osusz. Każdego ułóż na folii aluminiowej. Przypraw solą i pieprzem. Zawiń dokładnie folią. Piecz w temperaturze 200 ºC przez 60 minut. Ostudź i obierz za skórki. Pokrój je w plasterki. Pomarańcze obierz dokładnie ze skórki (również z tej białej), pokrój je na plasterki. Pestki słonecznika upraż na patelni.

Na półmisku rozłóż roszponkę lub szpinak. Układaj na przemiennie plasterek pomarańczy, plasterek buraka, który skrop octem balsamicznym i obsyp uprażonymi pestkami słonecznika. Zachowując taką kolejność, układaj cytrusową przystawkę, aż do zapełnienia półmiska. Jedz i smakujJ




Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę

Komentarze

  1. hm, czuję się zaciekawiona tym smakiem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna przystawka! Wspaniały blog - obserwuję :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie: www.tropikalnakuchnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Tę sałatkę mam "odfajkowaną " do zrobienia chyba już kilka lat.
    Przypomniałaś mi o niej:)
    Pysznie wygląda.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie połączyłabym buraka i pomarańczy. Dziękuje za dodanie przepisu do akcji o pomarańczach. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę smaczne, owocowo- warzywne połączenie.Polecam:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Śledzie w zalewie miodowej

Śledzie uwielbiam (prawie pod każdą postacią). Te w zalewie miodowej goszczą u nas już jakiś czas. Miód nadaje zalewie i śledziom odrobinę delikatności i bogactwa smaku. Śledzie te mogą być podane same, polane olejem lnianym lub stanowią smaczną podstawę pod różnego rodzaju pierzynki- wtedy nabierają odświętnego charakteru. Smacznie polecam te śledzie w zalewie miodowej, gdyż śledziowy czas nareszcie trwa J Składniki: 1-1,2 kg śledzi matiasów 3 spore cebule 2 łyżki octu 1 łyżka octu jabłkowego/winnego 1 łyżka miodu ¾   szklanki oleju rzepakowego ¾ l wody 2/3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego ziarnka gorczycy mleko do namoczenia śledzi ew. olej lniany Przygotowanie: Śledzie wymocz (przynajmniej przez godzinę) w wodzie wymieszaną z mlekiem. Zalewa: W garnku nastaw ¾ l wody. 2 cebule pokrój w kosteczkę. Do wrzącej wody wrzuć listki, ziele angielskie, miód i posiekaną cebulę- gotuj przez 3 minuty. Następnie dodaj ocet i gotuj przez 2 m...

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się z...

Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą

Żurawina, czerwona cebula i śledź połączenie wyjątkowe w smaku, zwłaszcza w ten szczególny czas. Z pewnością będą rarytasem wigilijnego stołu. Okres Bożego Narodzenia, jak i karnawału sprawia, że częściej pojawiają się one w naszym menu. Przepis na śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą pochodzi z najnowszego numeru internetowego kwartalnika magazynu Aromat Zima#7 2016 (klik) Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Zajrzyj i tam J Znajdziesz wiele świątecznych i zimowych inspiracji. Polecam J Składniki: 1 kg śledzi typu matias 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka cukru ¾ szklanki oleju rzepakowego ¾ litra wody 2-3 listki laurowe pieprz świeżo mielony 100 g żurawiny suszonej 1 duża czerwona cebula Przygotowanie:   Śledzie wymocz (przynajmniej przez 2-3 godziny) w zimnej wodzie, zamieniając ją od czasu do czasu. Przygotuj zalewę: w garnku nastaw ¾ litra wody. Dodaj cukier, wymieszaj tak by się rozpuścił. Wrzuć listki laurowe, przypraw pieprzem. Got...

Tatar ze śledzia z musztardą francuską

Sałatka czy tatar ze śledzia, drobno pokrojonego, a do niego dodatki: ogórek i papryka konserwowa oraz cebulka. Z przyprawami i akcentem z musztardy francuskiej. Połączenie smaków wyborne. Wspaniała propozycja na zbliżające się spotkania przedświąteczne jak i na sam wigilijny czy bożonarodzeniowy stół. Przepis na tatara ze śledzia z musztardą francuską pochodzi z najnowszego wydania  Magazynu Aromat #15 Zima 2018 Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej  (klik) . Zajrzyj i tam, by zgarnąć wiele zimowych, świątecznych i karnawałowych inspiracji. Składniki: 500g płatów śledziowych 1 ogórek konserwowy 1 papryka konserwowa 1 mała cebula czerwona 1 mała papryczka chili otarta skórka  ½  cytryny sok z cytryny 1 pęczek koperku 3 łyżki musztardy francuskiej 1-2 łyżeczki miodu 20 ml oliwy pieprz czarny sól Na zalewę: ½  litra wody ½  szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki octu jabłkowego 2 listki laurowe 1 ceb...