Przejdź do głównej zawartości

Gryczana tarta z botwinką, z cukinią i serem kozim



Gryczana tarta z botwinką, z cukinią i serem kozim bardzo smaczna i zdrowa propozycja na wiosenny obiad, imprezę czy kolację. Gryczano-cukiniowy spód a nim farsz: botwinka, cukinia, pomidorki koktajlowe i czerwona cebula. To wszystko posypane kozim serem. MniamJ 
Porządna dawka warzyw, jaką osoby dorosłe powinny spożywać w ciągu dnia Czy wiecie, że nasze dłonie mogą posłużyć jako warzywna miarka. Wystarczy je złożyć w „miseczkę”- to właśnie tyle warzyw ile nam się w nich zmieści powinniśmy zjeść „na jeden raz”. Zaleca się by w ciągu dnia spożyć 3 takie porcje. 

Wszystkim zaś smakoszom polecam ta gryczaną tartę z botwinką, z cukinią i serem kozimTo jedno z najlepszych dań, jakie ostatnio udało mi się przyrządzić. Domowy smakosz znów się jej domaga.



Składniki: blacha Ø 26 cm
Ciasto:
  • 1 szklanka (250 ml) mąki gryczanej
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki startej cukinii
  • suszone oregano, tymianek
  • łyżka siemienia lnianego (ziarenka)
  • szczypta soli


Farsz:
  • 1 cukinia
  • 1 pęczek botwinki
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 100-150 g koziego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • ziarnka słonecznika
  • pieprz, sól
  • masło klarowane
  • tymianek, oregano
  • listki świeżej pietruszki i mięty


Przygotowanie: Jajka i mąkę wymieszaj. Wlej stopniowo olej, aż ciasto ładnie zwiąże. Dodaj odciśniętą cukinię, siemię lniane, sól, tymianek i oregano. Wymieszaj. Na blasze wyścielonej pergaminem wyłóż równomiernie ciasto. Piecz w temp. 200°C przez 20 minut.
Upraż słonecznik. Obrany czosnek pokrój w cienkie plasterki. Łyżkę masła rozpuść na patelni, zanim się rozgrzeje wrzuć połowę czosnku. I gdy tylko zacznie pachnieć czosnkiem wyciągnij go (przyda się później). Na rozgrzanym aromatycznym maśle smaż po kolei, lecz osobno: cukinię (9 plasterków, przyprawionych solą i pieprzem). Pomidorki pokrojone na pół. Następnie na patelnię wrzuć pokrojona w półplasterki cebulę. Dodaj pokrojoną botwinkę (wraz z buraczkami). Dodaj cały czosnek, sól, pieprz, oregano i tymianek.
Buraczki wraz cebulą wyłóż na podpieczony spód. Porozkładaj cukinię i pomidorki. Posyp pokrojonym serem i słonecznikiem. Piecz w temp. 200 °C przez 15 minut. Przed podaniem posyp miętą i pietruszką.

Jedz i smakujJ





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Śledzie w zalewie miodowej

Śledzie uwielbiam (prawie pod każdą postacią). Te w zalewie miodowej goszczą u nas już jakiś czas. Miód nadaje zalewie i śledziom odrobinę delikatności i bogactwa smaku. Śledzie te mogą być podane same, polane olejem lnianym lub stanowią smaczną podstawę pod różnego rodzaju pierzynki- wtedy nabierają odświętnego charakteru. Smacznie polecam te śledzie w zalewie miodowej, gdyż śledziowy czas nareszcie trwa J Składniki: 1-1,2 kg śledzi matiasów 3 spore cebule 2 łyżki octu 1 łyżka octu jabłkowego/winnego 1 łyżka miodu ¾   szklanki oleju rzepakowego ¾ l wody 2/3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego ziarnka gorczycy mleko do namoczenia śledzi ew. olej lniany Przygotowanie: Śledzie wymocz (przynajmniej przez godzinę) w wodzie wymieszaną z mlekiem. Zalewa: W garnku nastaw ¾ l wody. 2 cebule pokrój w kosteczkę. Do wrzącej wody wrzuć listki, ziele angielskie, miód i posiekaną cebulę- gotuj przez 3 minuty. Następnie dodaj ocet i gotuj przez 2 m...

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się z...

Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą

Żurawina, czerwona cebula i śledź połączenie wyjątkowe w smaku, zwłaszcza w ten szczególny czas. Z pewnością będą rarytasem wigilijnego stołu. Okres Bożego Narodzenia, jak i karnawału sprawia, że częściej pojawiają się one w naszym menu. Przepis na śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą pochodzi z najnowszego numeru internetowego kwartalnika magazynu Aromat Zima#7 2016 (klik) Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Zajrzyj i tam J Znajdziesz wiele świątecznych i zimowych inspiracji. Polecam J Składniki: 1 kg śledzi typu matias 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka cukru ¾ szklanki oleju rzepakowego ¾ litra wody 2-3 listki laurowe pieprz świeżo mielony 100 g żurawiny suszonej 1 duża czerwona cebula Przygotowanie:   Śledzie wymocz (przynajmniej przez 2-3 godziny) w zimnej wodzie, zamieniając ją od czasu do czasu. Przygotuj zalewę: w garnku nastaw ¾ litra wody. Dodaj cukier, wymieszaj tak by się rozpuścił. Wrzuć listki laurowe, przypraw pieprzem. Got...

Tatar ze śledzia z musztardą francuską

Sałatka czy tatar ze śledzia, drobno pokrojonego, a do niego dodatki: ogórek i papryka konserwowa oraz cebulka. Z przyprawami i akcentem z musztardy francuskiej. Połączenie smaków wyborne. Wspaniała propozycja na zbliżające się spotkania przedświąteczne jak i na sam wigilijny czy bożonarodzeniowy stół. Przepis na tatara ze śledzia z musztardą francuską pochodzi z najnowszego wydania  Magazynu Aromat #15 Zima 2018 Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej  (klik) . Zajrzyj i tam, by zgarnąć wiele zimowych, świątecznych i karnawałowych inspiracji. Składniki: 500g płatów śledziowych 1 ogórek konserwowy 1 papryka konserwowa 1 mała cebula czerwona 1 mała papryczka chili otarta skórka  ½  cytryny sok z cytryny 1 pęczek koperku 3 łyżki musztardy francuskiej 1-2 łyżeczki miodu 20 ml oliwy pieprz czarny sól Na zalewę: ½  litra wody ½  szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki octu jabłkowego 2 listki laurowe 1 ceb...