Przejdź do głównej zawartości

Pasztet z cukinii i pieczarkami





Ostatnio wszyscy zachwycają się tym cukiniowym daniem. Koleżanka, sąsiadka, więc i ja spróbowałam. Muszę przyznać, że jest pyszny szczególnie bezpośrednio po upieczeniu. Kroimy plaster pasztetu, plasterki pomidorów i gotowe J . Z ketchupem też smakuje świetnie J


 

Składniki: na1 keksówkę

  • 3 szklanki grubo startej cukinii, odsączonej
  • 200 g pieczarek, oczyszczonych i drobno pokrojonych
  • 2 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 3 żółtka
  • 3 białka, ubite na pianę
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • szczypta majeranku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • pieprz i sól do smaku

 

Przygotowanie: Pieczarki usmażyć na maśle. Następnie poddusić na patelni na średnim ogniu, odparować wodę. Odstawić do ostygnięcia. W dużej misce wymieszać cukinię z bułką tartą, olejem, cebulą, żółtkami, pieczarkami, pietruszką i przyprawami. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać całość.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia Następnie do niej przełożyć wymieszaną masę. Piec w nagrzanym do 180 °C piekarniku, przez około 1 godzinę, aż wierzch się zarumieni. Podawać na ciepło lub po ostygnięciu.
Zamiast pieczarek można dodać oliwki, kapary, albo suszone pomidory.

Komentarze

  1. Ostatnie widziałam bardzo podobny pasztet. Nawet się do niego przymierzałam, ale ostatecznie zwyciężył dżem z cukinii, hi, hi...Ale nic straconego! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. zawsze zbieram się aby go zrobic, ale nigdy jakoś nie doszło do skutku. Może tym razem się skuszę!
    pozdrawiam ciepło,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi smakować obłędnie, ma w sobie wszystko, co kocham!Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. ...są smaki takie jak ten... za który możesz zapłacić kartą maestro

    OdpowiedzUsuń
  5. pasztet super! robiłam z pieczarkami i wyszedł przepyszny. tylko piekłam trochę dłużej, ale to chyba dlatego ze za mało odsączyłam cukinie i pieczarki. niemniej polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobilam i jestem zachwycona-tylko ja wszystko zblendowałam na kremową mase-PYCHOTKA 😋

    OdpowiedzUsuń
  7. I'd like to find out more? I'd like to find out some additional information.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pasztet z cukinii, soczewicy i brązowego ryżu

Pasztet z cukinii, soczewicy i brązowego to mój ostatni eksperyment kulinarny. Wyszedł bardzo smaczny, może ciut za suchy. Następnym razem dodam nieco więcej oleju (tak ¼ szklanki). Ryż brązowy, soczewica czerwona i cukinia żółta lub zielona -paleta barw i smaków. To wszystko dobrze przyprawione i dobrze razem z sobą wymieszane. Pycha. Świetnie smakuje na ciepło wraz z salsą pomidorową z limonką. Wam też smacznie polecam ten pasztet z cukinii, soczewicy i brązowego ryżu J . Składniki: na 1 keksówkę 1 szklanka ryżu brązowego 1 szklanka soczewicy czerwonej 1 cebula czerwona 3/4 szklanki startej, odciśniętej cukinii 2 garście prażonego słonecznika suszony: tymianek, chili, imbir kurkuma, ostra papryka pieprz, sól olej rzepakowy Przygotowanie: Ryż i soczewice ugotuj.(jednym kubkiem odmierzyłam tyle samo soczewicy i ryżu brązowego). Cebulę drobno posiekaj, podsmaż na oleju. Pod koniec smażenia posyp solą, pieprzem i tymiankiem. Ugotowaną nieco ostudzona socz...

Piątkowe pudełko do pracy czyli sałatka nicejska wiosenna

Sałatka nicejską uwielbiam, również w wersji wiosennej. Mieszanka sałat, tuńczyk, jajo na twardo, ogórek i rzodkiewka. Sałatkę szykuję wieczorem, sos też osobno w słoiczku czeka. Rano zalewam nim sałatki przed spakowaniem do toreb. Zwykle szykuję dwa pudła sałatek: jeden dla mego M. a drugi dla mnie (on je bardzo ostatnio polubił J )  Och... jak ja lubię, gdy idąc do pracy (na szczęście to już piątek) niosę w torbie pudełko smakowitości. Składniki: 1 torba mix sałat 1 puszka tuńczyka w kawałkach 2-3 jajka ugotowane na twardo 1 krótki ogórek 4-5 rzodkiewek mała cebulka olej, oliwa olej lniany ocet winny sól, pieprz Przygotowanie: Na dno pudełek wrzuć sałatę. Dodaj tuńczyka. Pokrój cebulkę w półtalarki. Posól i dodaj do sałatek. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dodaj do sałatki. Jajko pokrój na plasterki lub w ćwiartki. Posyp z wierzchu pieprzem. Wstaw do lodówki. Do słoiczka wlej oleje, oliwę i ocet winny. Posól i popieprz. Zakręć i...

Gulasz rybny

Gulasz rybny - bardzo smaczne danie jednogarnkowe. By ugotować gulasz rybny wystarczy: wziąć dwa rodzaje ryb (można więcej), paprykę, marchew i ziemniaki. Doprawiony koncentratem pomidorowy, ostrą i słodka papryką.  By bardziej pokręcić smaki można też wkroić papryczkę chili. Wszystko w jednym garnku wymieszane i ugotowane. Ach, co za smaki i zapachy. Smacznie wszystkim polecam ten gulasz rybny . Składniki: duży filet mintaja/dorsza 2 dzwonki łososia 2 mniejsze cebule 2 marchewki 2 papryki 5 ziemniaków 200g koncentratu pomidorowego sól, pieprz papryka ostra i słodka ew. papryczka chili olej, masło klarowne do smażenia Przygotowanie: Cebule, ziemniaki i marchew pokrój w kostkę. Paprykę w paseczki. Ryby pokrój na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzej tłuszcz. Wrzuć cebulę, przypraw ją solą i pieprzem. Wymieszaj. Następnie dodaj ziemniaki, marchew i paprykę. Wlej odrobinę wody. Przypraw paprykami: ostrą, słodka chili. Dodaj rybę. Zalej wodą tak...

Pierogi z kaszą bulgur i kurkumą

Pierogi z kaszą bulgur i kurkumą są bardzo smaczne. Ugotowana kasza bulgur (jedna z najzdrowszych i najstarszych kasz) wymieszana z białym serem. Ponadto podsmażona, drobno posiekana cebulka. Doprawiona kurkumą, pieprzem czarnym, sola i odrobiną tymianku. Po prostu pycha! Pierogi można podać z podsmażonym boczkiem. Znikają w ekspresowym tempie. Wspaniałe smaki i kolory. Jesiennie smacznie polecam J Składniki: na około 50 szt. 2 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 75 g ugotowanej kaszy bulgur 100 g sera białego półtłustego 1 cebula kurkuma pieprz czarny sól, tymianek suszony olej boczek do podania Przygotowanie: Do miski wsyp mąkę. Na jej środku zrób dołek. Wlewaj stopniowo wodę, zagniatając ciasto, tak by było elastyczne i miękkie. Przykryj ściereczką. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Następnie podsmaż ją na oleju. Przypraw solą, kurkumą, czarnym pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Biały ser rozgnieć widelcem. Kaszę bulgur dokładnie ...

Irlandzkie bułeczki

Nie ma jak domowa bułeczka na śniadanie, pikniku czy w podróży. Bardzo smaczna poropozycja na Majówkę. Warto zrobić podwójną porcję, bo migiem znikają.  Na pewno będę robić je częściej J Składniki: na 8 sztuk 450 g mąki pełnoziarnistej pszennej 200 ml maślanki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka soli 2 gałązki rozmarynu lub po 1 płaskiej łyżeczce suszonej: bazylii, oregano i tymianku lub  innych ulubionych ziół Przygotowanie: Nastaw piekarnik na 200 stopni. W misce, za pomocą widelca wymieszaj mąkę, sodę, cukier i sól. Następnie dodaj maślankę i wymieszaj. Ciasto powinno być jednolite, ale trochę grudkowate. Gdyby ciasto wyszło za suche dodaj jeszcze trochę maślanki (mąka ma różną wilgotność). Dodaj posiekany rozmaryn lub suszone zioła. Wymieszaj. Gotowe ciasto dziel na części, z każdej z nich uformuj bułeczkę i połóż ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę natnij głęboko, na krzyż ostrym nożem. Piecz pr...