Przejdź do głównej zawartości

Lubelski Kociołek gotuje dynię – pikantne zapiekanki



Dynia!!! Dynia!!! Dynia!!!
W tą sobotę zdecydowanie rządzi w kuchni lubelskich blogerekJ Wspólna akcja „Lubelski Kociołek” odsłona: pierwsza, temat: dynia. Razem ze mną w kulinarnej zabawie biorą udział:
Dorota - Sierotka maRysia w kuchni http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/ Meksykańska zupa z dyni pomysłodawczyni całej zabawy oraz współtwórczynie
Ania - Przyprawmnie
Gosia
Edyta - Pasja Smaku
Agnieszka -Wiosenka27 

Zaglądajcie na ich blogi, jak nie teraz to później, ważne, że dziś, znajdą się tam ich smaczne i lubelskie dyniowe propozycje.
U mnie dziś pikantne zapiekanki z dyni (co by się trochę rozgrzać). Smaczna propozycja na jesienną przekąskę lub kolację. Do piwka w sam raz:) Smak niezapomniany: pikantne chili, słony bekon i słodka dynia. Proporcje można zmieniać dowolnie- rzecz gustu i ilości oczekujących smakoszyJ Zapieczone na bagietkach, pyszne chrupiące zapiekanki J Ach tylko jeść i cieszyć się smakiem pozostajeJ

Składniki: na 2 osoby

<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->0,5 kg dyni  
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->kilka plasterków boczku wędzonego/ wędzonej szynki
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->2-3 ząbki czosnku
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->papryczka chili
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->3 gałązki świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->natka pietruszki
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->2 bagietki średniej długości
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->sól, pieprz
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->oliwa
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->ew. papier do pieczenia


Przygotowanie: Piekarnik nastaw na 200 ºC. Dynię pokrój na kawałki 1-2 cm, włóż do miseczki posyp solą i polej oliwą. Wymieszaj palcami. Wysyp na balche wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez około 20 minut zaglądając do niej, by się nie spaliła. Możesz to zrobić dzień wcześniej i w większej ilości przyda Ci się do makaronu lub sałatki. Pokrojony boczek podsmaż na patelni, następnie dodaj pokrojony w plasterki czosnek. Papryczkę oczyść z pestek i dodaj na patelnię (ilość, jaką jej dodasz zależy od stopnia pikantności jaką lubisz). Następnie wrzuć rozdrobniony tymianek. Wszystko podsmaż przez chwilę mieszając od czasu do czasu. Teraz dodaj kawałki dyni. Podsmaż, skosztuj i przypraw solą, pieprzem do smaku. Bagietki przekrój na pół i wydrąż środki. W wydrążone środki wkładaj podsmażony farsz. Zapiekaj w temperaturze 200 ºC przez 5 minut. Po wyjęciu posyp wierzch zapiekanek posyp posiekana natką pietruszki Pyszne, pikantne i chrupiące danie gotowe. Jedz i smakujJ



Komentarze

  1. Bardzo mi się podobają Twoje zapiekanki:) I świetna akcja, prawda?

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie pisałam u Dorotki, że nie łączyłam jeszcze dyni z boczkiem, atu proszę u Ciebie też. No to chyba trzeba spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie usłyszałam od mojego Towarzysza, że takie zestawienie dyni z boczkiem mógłby ewentualnie wypróbować (a dodam, że dyni nie znosi.. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne zdjęcia i super zapiekanki ;-)

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. pomysł zaskakujący :),mam jeszcze jedną sporą dynię i chyba się skuszę na te zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. dynię mam :D jeszcze się zastanawiam co z nią zrobię, a te zapiekanki wyglądają niezwykle kusząco ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Imponujący serwis. Bardzo podoba mi się szata graficzna.
    Życzę powodzenia w dalszym prowadzeniu strony!

    My web page: katalog

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Piątkowe pudełko do pracy czyli sałatka nicejska wiosenna

Sałatka nicejską uwielbiam, również w wersji wiosennej. Mieszanka sałat, tuńczyk, jajo na twardo, ogórek i rzodkiewka. Sałatkę szykuję wieczorem, sos też osobno w słoiczku czeka. Rano zalewam nim sałatki przed spakowaniem do toreb. Zwykle szykuję dwa pudła sałatek: jeden dla mego M. a drugi dla mnie (on je bardzo ostatnio polubił J )  Och... jak ja lubię, gdy idąc do pracy (na szczęście to już piątek) niosę w torbie pudełko smakowitości. Składniki: 1 torba mix sałat 1 puszka tuńczyka w kawałkach 2-3 jajka ugotowane na twardo 1 krótki ogórek 4-5 rzodkiewek mała cebulka olej, oliwa olej lniany ocet winny sól, pieprz Przygotowanie: Na dno pudełek wrzuć sałatę. Dodaj tuńczyka. Pokrój cebulkę w półtalarki. Posól i dodaj do sałatek. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dodaj do sałatki. Jajko pokrój na plasterki lub w ćwiartki. Posyp z wierzchu pieprzem. Wstaw do lodówki. Do słoiczka wlej oleje, oliwę i ocet winny. Posól i popieprz. Zakręć i moc

Hołojec

Na nadchodzące gorące dni tylko hołojec, czyli rodzaj białego barszczu podawanego na zimno. Hołojec znany od pokoleń na terenie powiatu Radzynia Podlaskiego, szczególnie we wsiach od strony Łukowa. Myślę,że wspaniale smakuje zwłaszcza w upalne dni. Proporcje można zmieniać wedle uznania.  Składniki: chłodna przegotowana woda ogórki ząbki czosnku cebula szczypior kwaśna śmietana ocet sól Przygotowanie: Ogórki obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z odrobiną soli. Zostaw do wypuszczenia soku. Obraną cebulę i szczypior drobno posiekaj Dodaj przetarty czosnek (ilość według uznania). Wymieszaj z ogórkami, posól i wygnieć dobrze łyżką. Dodaj śmietanę i wodę. Wlej 1/2 łyżeczki octu (do smaku). Hołojec możesz podawać po staropolsku, czyli z jednej miski. W drugiej zaś jako dodatek, usmażone w plasterkach młode ziemniaki z listkiem laurowym. Hołojec gotowy. Jedz i smakuj!

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się zredukuje i będ

Biszkopt z porzeczkami- Lubelski Kociołek

    Biszkopt z porzeczkami : czerwonymi i czarnymi. Pyszne, owocowe ciasto. Świetna propozycja na letni deser. Dla smakoszy mniejszych i całkiem dużych. Nawet mój 11 miesięczny Brzdąc dostał mniej owocowy kawałek. Bardzo mu smakował J Biszkopt z porzeczkami to moja propozycja do Lubelskiego Kociołka , czyli kulinarnej zabawy, w której dziś główną rolę grają porzeczki. Wraz ze mną udział w tej smacznej zabawie biorą: Edyta , Dorota , Julianna , Anna , Agnieszka , Marlena i Marta . Zajrzyjcie tam również J Składniki: 6 jajek 1 niepełna szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli kilka kropli soku z cytryny 2 szklanki porzeczek czarnych i czerwonych Przygotowanie: Ubij białka na sztywną pianę. Mieszając: dodaj cukier. Następnie kolejno po jednym żółtku. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Wymieszaj. Dodaj sok z cytryny dla podkreślenia smaku. Ciasto wlej na wyścieloną pergaminem tortownicę (24 cm). N

Kubeczkowe babeczki z owocami

By przygotować te smaczne babeczki potrzebujesz kubeczka, takiego po małym jogurcie naturalnym  najlepiej też, aby był suchy. Taki właśnie kubeczek będzie miarką do odmierzania składników. Babeczki kubeczkowe z owocami to przepyszny deser, który przygotowuję z naszym dwuletnim Brzdącem. Pieczemy je na tyle często, że przepis, jak sądzę, ma w głowie  Trochę więcej cierpliwości, wtedy potrzeba, zabawy przy tym co nie miara  A to przecież najważniejsze! Do ciasta wrzucamy jabłka, gruszki lub śliwki. Gdy kubeczkowe babeczki są gotowe, to całą naszą trójką zjadamy w ekspresowym tempie  Polecam. Ciasto: na ok 20 babeczek 1  kubeczek jogurtu naturalnego (ok 200g) 1,5 kubeczki cukru białego 3  jajka 1 kubeczek oleju 3 kubeczki mąki 1  łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo: 3 jabłka, gruszki lub inne owoce Przygotowanie: Jajka utrzyj z cukrem. Wlej jogurt i olej. Wymieszaj. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cyn