Pasztet z cukinii, soczewicy i
brązowego to mój ostatni eksperyment kulinarny. Wyszedł bardzo smaczny, może
ciut za suchy. Następnym razem dodam nieco więcej oleju (tak ¼ szklanki). Ryż
brązowy, soczewica czerwona i cukinia żółta lub zielona -paleta barw i smaków.
To wszystko dobrze przyprawione i dobrze razem z sobą wymieszane. Pycha. Świetnie smakuje na ciepło wraz z salsą pomidorową z limonką. Wam też smacznie
polecam ten pasztet z cukinii, soczewicy i brązowego ryżuJ.
Składniki: na 1 keksówkę
- 1 szklanka ryżu brązowego
- 1 szklanka soczewicy czerwonej
- 1 cebula czerwona
- 3/4 szklanki startej, odciśniętej cukinii
- 2 garście prażonego słonecznika
- suszony: tymianek, chili, imbir
- kurkuma, ostra papryka
- pieprz, sól
- olej rzepakowy
Przygotowanie: Ryż i soczewice ugotuj.(jednym kubkiem
odmierzyłam tyle samo soczewicy i ryżu brązowego). Cebulę drobno posiekaj,
podsmaż na oleju. Pod koniec smażenia posyp solą, pieprzem i tymiankiem.
Ugotowaną nieco ostudzona soczewicę wsyp do miski, dodaj ryż, cebule i starta
odciśniętą cukinię. Dodaj przyprawy i wszystko dobrze wymieszaj. (możesz dolać
oleju i ponownie wymieszać). Masę przełóż do keksówki wyścielonej papierem do
pieczenia. Piecz 30-40 minut w temp. 180 ºC. Po upieczeniu uchyl trochę
drzwiczki do piekarnika, pasztet w nim sobie jeszcze dojdzie i nieco ostygnie.
Jedz i smakujJ
uwielbiam takie wege pasztety :) wersja z ryżem dopiero przede mną! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję i smacznie polecam, szczególnie ten ryż w pasztecie:)
Usuńsuper pomysł na pasztet! takie przepisy lubię, także od razu zapisuję, by kiedyś wypróbować :)
OdpowiedzUsuńW zeszłym roku produkowałam pasztety z cukinii, ale dodatek ryżu jest dla mnie nowością bardzo intrygującą. Koniecznie muszę zrobbić Twoją wersję. Zapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuńW zeszłym roku produkowałam pasztety z cukinii, ale dodatek ryżu jest dla mnie nowością bardzo intrygującą. Koniecznie muszę zrobbić Twoją wersję. Zapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj, warto:)
Usuń