Ryż z jabłkami i brzoskwiniami
stanowi smaczną propozycję na leniwe śniadanie takie jak dziśJ Uwielbiam takie dni. Ach te brzoskwinie i ich soczyste kolory,
jabłuszka, ryż, cynamon i imbir. Bogactwo kolorów, smaków i zapachów. Ostatnio
w jakiejś kobiecej gazecie przeczytałam, iż wskazane jest zacząć dzień ciepłym
śniadaniem. To dobrze budzi nasz żołądek, dobrze robi na nasze trawienie.
Dodaje nam energii i wspaniale działa na całe, nasze samopoczucie. Ryż z jabłkami
i brzoskwiniami świetnie rozpoczyna dzień, od razu uśmiech pojawia się na twarzy,
gdy się go przygotowuje i smakujeJ Stanowi
też świetna propozycję na deserJ
Składniki: 2-3 porcje
- 1 szklanka suchego brązowego ryżu
- 2 brzoskwinie
- 2 jabłka
- 2 garści rodzynek
- 2 garści uprażonego słonecznika
- 2 łyżki miodu
- imbir i cynamon suszony
Przygotowanie: Ryż
ugotuj w dwóch szklankach osolonej wody, przez 30-35 minut. Po 10-15 minutach
od nastawienia ryżu, pokrój brzoskwinie w kostkę. W rondelku rozpuść miód,
dodaj cynamon i imbir, wymieszaj. Wrzuć pokrojone brzoskwinie. Pokrój jabłka i
na bieżąco dodawaj je do rondelka. Następnie dodaj rodzynki. Chwilę niech to
wszystko się „popyrkoli”
Ryż odcedź (powinno zostać niewiele wody). Nałóż go do
talerzy/miseczek. Dodaj owoce z rondelka. Na wierzchu posyp uprażonymi ziarnkami
słonecznika. Jedz i smakujJ
Ryż z jabłkami kojarzy mi się z piątkowymi obiadami. A u Ciebie proszę, wersja wzbogacona i do tego śniadaniowa.
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji.
OdpowiedzUsuńZachęcam do tworzenia kolejnych przepisów z jabłkami w roli głównej.