piątek, 15 sierpnia 2014

Ryż z jabłkami i brzoskwiniami





Ryż z jabłkami i brzoskwiniami stanowi smaczną propozycję na leniwe śniadanie takie jak dziśJ Uwielbiam takie dni. Ach te brzoskwinie i ich soczyste kolory, jabłuszka, ryż, cynamon i imbir. Bogactwo kolorów, smaków i zapachów. Ostatnio w jakiejś kobiecej gazecie przeczytałam, iż wskazane jest zacząć dzień ciepłym śniadaniem. To dobrze budzi nasz żołądek, dobrze robi na nasze trawienie. Dodaje nam energii i wspaniale działa na całe, nasze samopoczucie. Ryż z jabłkami i brzoskwiniami świetnie rozpoczyna dzień, od razu uśmiech pojawia się na twarzy, gdy się go przygotowuje i smakujeJ Stanowi też świetna propozycję na deserJ

Składniki: 2-3 porcje

  • 1 szklanka suchego brązowego ryżu
  • 2 brzoskwinie
  • 2 jabłka
  • 2 garści rodzynek
  • 2 garści uprażonego słonecznika
  • 2 łyżki miodu
  • imbir i cynamon suszony


Przygotowanie: Ryż ugotuj w dwóch szklankach osolonej wody, przez 30-35 minut. Po 10-15 minutach od nastawienia ryżu, pokrój brzoskwinie w kostkę. W rondelku rozpuść miód, dodaj cynamon i imbir, wymieszaj. Wrzuć pokrojone brzoskwinie. Pokrój jabłka i na bieżąco dodawaj je do rondelka. Następnie dodaj rodzynki. Chwilę niech to wszystko się „popyrkoli” 
Ryż odcedź (powinno zostać niewiele wody). Nałóż go do talerzy/miseczek. Dodaj owoce z rondelka.  Na wierzchu posyp uprażonymi ziarnkami słonecznika. Jedz i smakujJ




Jedz polskie jabłka Jabłka wolności

3 komentarze:

  1. Ryż z jabłkami kojarzy mi się z piątkowymi obiadami. A u Ciebie proszę, wersja wzbogacona i do tego śniadaniowa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za udział w akcji.
    Zachęcam do tworzenia kolejnych przepisów z jabłkami w roli głównej.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...