Przejdź do głównej zawartości

La Traviata- dobra włoska kuchnia

w Lublinie



Jeśli masz tzw. smaka na włoska kuchnię to niech twoje nogi zaprowadzą Cię do restauracji La Taraviata. Bogate menu, słuszne i smaczne porcje oraz wspaniała, pełna dobrego humoru atmosfera sprawią, że nie tylko twoje podniebienie i żołądek wyjdą stąd zadowolone.
Wraz z innymi lubelskimi blogerkami kulinarnymi: Martą, Edytą, Kariną, Angeliką, Anią, Dorotą i Joanną byłyśmy tu ostatnio: kosztowałyśmy, smakowałyśmy, plotkowałyśmy i oczywiście śmiałyśmy się dosyć głośnoJ Spotkanie w tak doborowym towarzystwie, przesympatyczni kucharz i kelnerzy, a przede wszystkim zapachy i smaki serwowanych nam dań sprawiły, że zapomniałam o tzw. bożym świecie i o mej diecie również (taką małą dyspensę sobie zrobiłam).

Po prostu nie mogłam się oprzeć by nie skosztować donoszonych dań.
Jako pierwsze podane zostały:  bruschette miste - chrupiące kromki z trzema różnymi dodatkami: pomidorami, pastą z oliwek i pastą z grzybów, a zaraz po nich cykorie zawinięte w szynkę parmeńską, zapiekane pod beszamelem.


Następnie makarony: tagliatelle con il ragu alla bolognese – aromatyczne wstążki w sosie bolońskimpenne al salmonerurki z łososiem w sosiem śmietanowo- pomidorowym (pycha)

makaron z mulami, pomidorami koktajlowymi, szparagami i owczym serem oraz specjalnie dla Ani poduszeczki z kozim serem i truflami z sosem na bazie serka mascarpone.


Mi osobiście najbardziej smakowały: rurki łososiem i makaron z mulami, pomidorami koktajlowymi, szparagami i owczym serem- cóż za genialne połączenieJ


Tak nam o nas dbano i tak się objadłyśmy, że niestety nie starczyło miejsca na deser (raczej trzeba było poluźniać paski). Stanowi to doskonale smaczny pretekst by odwiedzić to miejsce ponownieJ


P.S podczas spotkania dostałyśmy wspaniałe prezenty od Joanny, za który bardzo słodko dziękuję, za dynię Marcie też smacznie dziękujęJ


Komentarze

  1. Dziękuję za miłe spotkanie. Było mi naprawdę bardzo sympatycznie spotkać Cię Małgosiu i "kuknąć" w Twojego super bloga :)
    Dzięki za towarzystwo podczas spotkania. Mam nadzieję, że jeszcze je powtórzymy :)
    Mam nadzieję, że dżemik Ci smakował? Dzięki za wyróżnienie moich wyrobów na zdjęciu, to bardzo miłe.
    Pozdrawiam
    Szkat

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Piątkowe pudełko do pracy czyli sałatka nicejska wiosenna

Sałatka nicejską uwielbiam, również w wersji wiosennej. Mieszanka sałat, tuńczyk, jajo na twardo, ogórek i rzodkiewka. Sałatkę szykuję wieczorem, sos też osobno w słoiczku czeka. Rano zalewam nim sałatki przed spakowaniem do toreb. Zwykle szykuję dwa pudła sałatek: jeden dla mego M. a drugi dla mnie (on je bardzo ostatnio polubił J )  Och... jak ja lubię, gdy idąc do pracy (na szczęście to już piątek) niosę w torbie pudełko smakowitości. Składniki: 1 torba mix sałat 1 puszka tuńczyka w kawałkach 2-3 jajka ugotowane na twardo 1 krótki ogórek 4-5 rzodkiewek mała cebulka olej, oliwa olej lniany ocet winny sól, pieprz Przygotowanie: Na dno pudełek wrzuć sałatę. Dodaj tuńczyka. Pokrój cebulkę w półtalarki. Posól i dodaj do sałatek. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dodaj do sałatki. Jajko pokrój na plasterki lub w ćwiartki. Posyp z wierzchu pieprzem. Wstaw do lodówki. Do słoiczka wlej oleje, oliwę i ocet winny. Posól i popieprz. Zakręć i moc

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następnie

Pasta z buraków na kanapki

Przepyszna buraczana pasta wprost do posmarowania kanapki lub do podjadania łyżeczką. Zwłaszcza w Dniu Buraka , a takie święto właśnie dziś obchodzimy Zachęcam wszystkich, szczególnie tych którzy uwielbiają buraczany kolor i smak. W proponowanej paście podkręcony nieco czosnkiem i pieprzem. Wymieszany z ziarnkami dyni i siemienia   lnianego , czyli samo zdrowie. Gdy za pierwszym razem przygotowywałam tą pastę domowi mężczyźni: duży i mały, zaglądali do kuchni z ciekawością  ci robię tym razem? Odpowiedziałam iż pastę z buraków, na co usłyszałam zgodne: Fu. Jednak, gdy ją już podałam na kanapkach większy domownik czyli Mąż objadał się ze smakiem tą pastą z buraków. Brzdąc jak narazie nie gustuje w burakach ani buraczanym kolorze za wyjątkiem barszczu ukraińskiego.....Cóż może niebawem się przekona:) Pasta z buraków na kanapki Składniki: 2 buraki 100 g pestek dyni 30 g siemienia lnianego 1-2 ząbki czosnku sok z cytryny oliwa z o

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się zredukuje i będ

Hołojec

Na nadchodzące gorące dni tylko hołojec, czyli rodzaj białego barszczu podawanego na zimno. Hołojec znany od pokoleń na terenie powiatu Radzynia Podlaskiego, szczególnie we wsiach od strony Łukowa. Myślę,że wspaniale smakuje zwłaszcza w upalne dni. Proporcje można zmieniać wedle uznania.  Składniki: chłodna przegotowana woda ogórki ząbki czosnku cebula szczypior kwaśna śmietana ocet sól Przygotowanie: Ogórki obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z odrobiną soli. Zostaw do wypuszczenia soku. Obraną cebulę i szczypior drobno posiekaj Dodaj przetarty czosnek (ilość według uznania). Wymieszaj z ogórkami, posól i wygnieć dobrze łyżką. Dodaj śmietanę i wodę. Wlej 1/2 łyżeczki octu (do smaku). Hołojec możesz podawać po staropolsku, czyli z jednej miski. W drugiej zaś jako dodatek, usmażone w plasterkach młode ziemniaki z listkiem laurowym. Hołojec gotowy. Jedz i smakuj!