Pyszne chrupiące, pieczone pałki
z kurczaka. Marynatę przyrządziłam z papryczki chili, czosnku, cytryny, papryki
suszonej, soli pieprzu i oleju. Pieczone pałki kurczaka wyszły bardzo smaczne,
dobrze przyprawione lekko pikantne, ale nie taki, co by ziać ogniem po nich od
razu. Lubię od czasu do czasu schrupać takie dobrze wypieczone pałkiJ Najlepsze są prosto po upieczeniuJ
Składniki:
- 8 pałek z kurczaka
- 1 czerwona papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- sok z połówki cytryny
- skórka z połówki cytryny
- papryka suszona słodka
- sól, pieprz
Przygotowanie: Z papryczki
usuń pestki, następnie drobno ją pokrój. Czosnek obierz, również drobno pokrój.
Papryczkę i czosnek wsyp do moździerza. Dodaj olej i rozetrzyj. Dodaj pieprz,
sól i suszoną paprykę oraz sok i skórkę z cytryny i ponownie rozetrzyj. Tak
przygotowanym sosem nacieraj kurczakowi pałki. Wstaw je do piekarnika
nagrzanego na 180 º i piecz przez godzinę.
Jedz i smakujJ
Lubię takiego pikantnego kurczaka. Zapraszam do kolejnej edycji mojej akcji psiankowatej ;)
OdpowiedzUsuńZrobione:) Smacznie dziękuję:)
Usuń