Pasta paprykowa – pierwotnie miał
być ajwar, ale w pobliskich warzywnikach bakłażanów brak, a do dalszych sklepów
nie chciało mi się leciećJ Tak, więc
upiekłam paprykę, a bakłażana zastąpiłam żółtą cukinią. Do tego jeszcze czosnek, odrobina koncentratu i pasta paprykowa gotowa. Bardzo smaczna, choć taka
rzadsza pasta mi wyszła, taka o konsystencji pomiędzy gęstym keczupem a pastą.
Świetna do mięsa np. karczku lub chleba.
Z poniżej podanych składników wyszedł mi prawie litr tej paprykowej pasty. Także dwa jej nieduże słoiczki mam zapasteryzowane. Czekają na późniejJ
Z poniżej podanych składników wyszedł mi prawie litr tej paprykowej pasty. Także dwa jej nieduże słoiczki mam zapasteryzowane. Czekają na późniejJ
Składniki:
5 dużych czerwonych papryk
1 średnia żółta cukinia
3-4 ząbki czosnku
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
papryka wędzona
oliwa
Przygotowanie: Umyte
papryki i cukinię oraz nieobrany czosnek połóż na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia/folią aluminiową i wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem
rozgrzanego do 170 º C. Piecz ok. 30 minut, aż skórka na warzywach zacznie się
zmieniając na brązowy/czarny kolor, tak jakby się trochę przypalała.. Wyjmij warzywa
z piekarnika. Papryki włóż do foliowej torebki, szczelnie zakręć i odstaw na 15
minut - dzięki temu łatwiej będzie obrać papryki. Po tym czasie, otwórz worek i
poczekaj aż papryki trochę przestygną. Z papryk usuń gniazda nasienne i skórki.
Cukinię przetnij na pół, usuń gniazda nasienne jeśli potrzeba, wydrąż miąższ.
Z
ząbków czosnku wyjmij środek. Całość zmiksuj, dodając koncentrat i przyprawy.
Pyszna paprykowa pasta gotowa. Jedz i smakujJ
P.S. Oliwę
pozostałą z pieczenie możesz przelać do słoiczka (wykorzystasz ją w innym celuJ).
Kurcze, że też nie zabrałam blendera ze sobą. Jak ja zrobię tają pyszną pastę? ;)
OdpowiedzUsuńaaa ostatnio mąż kupił mi blender:D muszę zrobić:D
OdpowiedzUsuńKoniecznie wykorzystaj również do tej pasty:) Smacznie polecam i dziękuję:)
UsuńPodoba mi się ta pasta. Czasem smażę płaskie chlebki i podaję je z różnymi pastami. Idealnie by się do tego nadawała. Dzięki za dołączenie do akcji :)
OdpowiedzUsuń