Przejdź do głównej zawartości

Jagielnik truskawkowy


Jagielnik truskawkowy to forma ciasta/ deseru z kaszy jaglanej i truskawek. Słodka nutka dla podniebienia, nie tylko dla tych, którzy tak jak ja nie mogą już smakować w sernikach. Jagielnik truskawkowy to forma ciasta na zimno, w sam raz, gdy tak piękne słońce nas ostatnio przypieka. Smakuje wybornie, podobnie jak serniki na zimno, lecz nie do końca. Stanowi pyszną, alternatywę deseru. Smacznie Wam polecam ten truskawkowy jagielnikJ

Składniki: na tortownicę 26 cm
  • 2 szklanki (200 ml) kaszy jaglanej
  • 1,5 litr mleka sojowego/ryżowego
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 galaretki Winary o smaku jagodowym
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • szczypta soli
  • sok z 1 cytryny
  • wanilia z ½ laski
  • ew. otarta skórka z cytryny
  • 0,5 kg truskawek
  • 2 galaretki Winiary o smaku truskawkowym


Przygotowanie: Kaszę jaglaną wsyp na sitko o drobnych oczkach. Sitko wstaw do garnka z bardzo ciepłą wodą i dłońmi pocieraj przez kilka minut ziarenka kaszy. Następnie wymień wodę i zrób tak jeszcze raz. Potem przepłucz pod bieżącą wodą.(wszystko to po to by pozbyc się charakterystycznej goryczki kaszy jaglanej)
Żeby mieć pewność, że kasza na pewno będzie bez goryczki połóż ją jeszcze raz nad garnkiem, przelej wrzątkiem, zostaw na minutkę i przepłucz ją jeszcze raz  pod bieżącą wodą. Tak przygotowana kaszę jaglaną wsyp do garnka, zalej litrem mleka i 1,5 szklanki wody. Gotuj przez 30 minut , aż kasza zmięknie i zrobi się z niej trochę taka papka( nie przejmuj się jeśli nie wchłonie całego mleka). Odstaw na jakieś 10 minut.
Do drugiego garnka wlej 0,5 l mleka, podgrzej, rozpuść w nim 2 opakowania galaretki Winiary o smaku jagodowym.
Teraz miksuj ugotowana kaszę jaglana dodając lekko przestudzoną masę galaretkowo- mleczną. Następnie dodaj cukier, sól, wanilię, sok z cytryny i otartą skórkę z cytryny. Na dno tortownicy układaj połówki truskawek. Na truskawki wyłóż masę jaglaną. Na wierzchu masy jaglanej układaj kolejna warstwę z połówek truskawek

Wstaw do lodówki. Dwie galaretki Winiary o smaku truskawkowym rozpuść w 0,5 litra gorącej wody. Ostudź, wstaw do lodówki, poczekaj aż się trochę zsiądzie. Wylej ją na wierzch masy jaglanej. Pyszny truskawkowy jagielnik gotowy. Jedz i smakujJ


Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY!

Komentarze

  1. Gratuluję wygranej :)) moje biedronki też się załapały :)) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Hołojec

Na nadchodzące gorące dni tylko hołojec, czyli rodzaj białego barszczu podawanego na zimno. Hołojec znany od pokoleń na terenie powiatu Radzynia Podlaskiego, szczególnie we wsiach od strony Łukowa. Myślę,że wspaniale smakuje zwłaszcza w upalne dni. Proporcje można zmieniać wedle uznania.  Składniki: chłodna przegotowana woda ogórki ząbki czosnku cebula szczypior kwaśna śmietana ocet sól Przygotowanie: Ogórki obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z odrobiną soli. Zostaw do wypuszczenia soku. Obraną cebulę i szczypior drobno posiekaj Dodaj przetarty czosnek (ilość według uznania). Wymieszaj z ogórkami, posól i wygnieć dobrze łyżką. Dodaj śmietanę i wodę. Wlej 1/2 łyżeczki octu (do smaku). Hołojec możesz podawać po staropolsku, czyli z jednej miski. W drugiej zaś jako dodatek, usmażone w plasterkach młode ziemniaki z listkiem laurowym. Hołojec gotowy. Jedz i smakuj!

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się z...

Dyniowe ciasto z morelami i borówkami

Dyniowe ciasto z morelami i borówkami -pełne smaku, koloru i aromatu. Dyniowe ciasto z rodzynkami, a na wierzchu rozpływający się w ustach morelowy mus. To wszystko udekorowane borówkami. Pięknie wygląda jeszcze lepiej smakuje. Na weekend, do kawy, na Halloween w sam raz takie d yniowe ciasto z morelami i borówkami J Niech Nam będzie strasznie, słodko i smacznie J Składniki: 1kg dynia 1 pomarańcza 3 jajka 1 szklanka oleju rzepakowego 1 szklanka mąki gryczanej ½ szklanki mąki ryżowej pełnoziarnistej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 garści rodzynek   3 łyżki masła klarowanego 3-4 łyżki dżemu morelowego borówki amerykańskie do dekoracji Przygotowanie: Dynię, przekrój na pół. Polej olejem każdą z części (łącznie ¼ szklanki). Następnie upiecz dynię w piekarniku w temperaturze 180 ºC przez 30 minut. Następnie przestudzoną dynię zmiksuj dolewając świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. W misce utrz...

Ciasto orzechowo-miodowe

Orzechy włoskie i miód- czy czegoś trzeba więcej? Pysznego ciasta może:)  Miodowe ciasto przełożone waniliowym kremem, na wierzchu orzechy zatopione w słodkiej polewie.  W sam raz na jesienne urodzi ny:)  Smakowało wybornie J Już niestety  zniknęło J    Ogromną zaletą tego ciasta jest to, iż można, a nawet należy   przygotować  je  wcześniej-ponoć im starsze tym lepsze J   i nie musi stać w lodówce J   Tak z innej całkiem z innej beczki to czas by nastawić piernikowe ciasto J Składniki: blacha średnica 29cm  Ciasto: ·         1/2 kg mąki ·         20 dag cukru ·         20 dag margaryny ·         2 jajka ·         2 łyżeczki miodu ·         2 łyżeczki sody ·   ...