Przejdź do głównej zawartości

Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej


HuraJ Udało mi się przyrządzić pasztet z soczewicy z kaszy jaglanej. Bardzo to danie udane i pyszne w smaku. Kasza jaglana, czerwona soczewica i suszone grzyby, które nadają mu wytrawnego smaku. Ten pasztet z kaszy jaglanej i z soczewicy jest po prostu pyszny.
Jak część z Was już wie, od niedawna jestem na diecie wymagającej – nie mogę jeść: glutenu, kukurydzy, mleka (zwierzęcego) i produktów od niego pochodzących, wszystkich jajek, drożdży piekarskich i piwnych i na razie orzechów i migdałów Lista dość długa, ale jak pan doktor każe to ja się stosuję i częściej niż dotąd eksperymentuję, zamieniam i odkrywam nowe smaki. Wyzwanie wprost dla kulinarnej blogerki. 
Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej to jeden z najsmaczniejszych eksperymentów. Nadaje się na sycące pudełko do pracy, obiad czy kolację. Dobrze smakuje na zimno, jeszcze lepiej na ciepło. Zawsze mogę udać się do lodówki i sobie ukroić kawałek o ile tam jeszcze jestJ  Niczym w smaku nie odbiega od tych pasztetów z jajkamiJ Wam wszystkim go smacznie też polecam, niezależnie czy jesteście na diecie czy też nieJ



Składniki: na jedną pełną keksówkę

  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 2 garście suszonych grzybów
  • 2 średnie cebule
  • 2 młode marchewki
  • 1/2 selera
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego + olej do smażenia
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • suszony: majeranek,
  • tymianek,bazylia
  • ziele angielskie roztarte
  • 2-3 liście laurowe


Przygotowanie: Grzyby namocz kilka godzin lub dzień wcześniej (wody nie wylewaj). Wypłucz soczewicę i zalej dwiema szklankami zimnej wody i gotuj, aż wchłonie całą wodę(około 20 minut) Wypłukaną kaszę jaglaną, zalaną suszonymi grzybami z wodą i dodatkowo 1 kubkiem wody gotuj przez około 20 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Pod koniec gotowania zarówno soczewicę, jak i kasze możesz trochę posolić. 
Pokrój w kostkę cebulę i zetrzyj warzywa na tarce o grubych oczkach. Smaż na kilku łyżkach oleju, najpierw cebulę, po chwili dodaj warzywa. Smaż na bardzo wolnym ogniu, około 10 minut, razem z liściem laurowym i zielem angielskim, aż staną się złociste (po usmażeniu wyjmij listki laurowe). Do garnka z soczewicą wsyp kaszę jaglaną z grzybami i wymieszaj. Dodaj usmażone warzywa, olej. Przypraw obficie. Wymieszaj i skosztuj. Dopraw do smaku. Pasztet przełóż do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Piecz 40 minut w temp. 180ºC. Po tym czasie, wyłączam piekarnik, czekam, aż sobie jeszcze w nim nieco przestygnie (przy uchylonych nieco drzwiczkach). Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej gotowy. Jedz i smakujJ


Wymagająca dieta

Komentarze

  1. Bardzo ciekawy pomysł. Muszę się w końcu przekonać i upiec taki pasztecik, bo kusi, oj kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno smakowałby mi taki dietetyczny pasztet :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Piątkowe pudełko do pracy czyli sałatka nicejska wiosenna

Sałatka nicejską uwielbiam, również w wersji wiosennej. Mieszanka sałat, tuńczyk, jajo na twardo, ogórek i rzodkiewka. Sałatkę szykuję wieczorem, sos też osobno w słoiczku czeka. Rano zalewam nim sałatki przed spakowaniem do toreb. Zwykle szykuję dwa pudła sałatek: jeden dla mego M. a drugi dla mnie (on je bardzo ostatnio polubił J )  Och... jak ja lubię, gdy idąc do pracy (na szczęście to już piątek) niosę w torbie pudełko smakowitości. Składniki: 1 torba mix sałat 1 puszka tuńczyka w kawałkach 2-3 jajka ugotowane na twardo 1 krótki ogórek 4-5 rzodkiewek mała cebulka olej, oliwa olej lniany ocet winny sól, pieprz Przygotowanie: Na dno pudełek wrzuć sałatę. Dodaj tuńczyka. Pokrój cebulkę w półtalarki. Posól i dodaj do sałatek. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dodaj do sałatki. Jajko pokrój na plasterki lub w ćwiartki. Posyp z wierzchu pieprzem. Wstaw do lodówki. Do słoiczka wlej oleje, oliwę i ocet winny. Posól i popieprz. Zakręć i...

Staropolski Mazurek Królewski

    Staropolski mazurek zwany królewskim jest kruchy i migdałowy.  W miarę kosztowania nabiera smaku, na tyle, że z przyjemnością sięgamy po następny kawałek. Wspaniała, słodka i kusząca propozycja wielkanocnego, tradycyjnego ciasta. Z podanych składników wychodzi mazurek na dużą prostokątną blachę. A przepis na staropolski mazurek zwany królewskim na pochodzi z książki pod tytułem  „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” Maria Lemmis i Henryk Vitry Wydawnictwo Interpress Warszawa. Zapisuję go u siebie, by częściej korzystać:) Polecam i Wam skosztujcie sami J Składniki: 35 dag masła 12 dag cukru pudru 12 dag obranych migdałów 37 dag mąki pszennej 4 ugotowane żółtka 1 surowe żółtko odrobinę skórki cytrynowej Lukier: 10 dag cukru pudru wiśnie, czereśnie z konfitury 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Posiekaj drobno migdały (nie miel ich!). Ugotowane żółtka przetrzyj przez sito. Masło utrzyj na „ ...

Gulasz rybny

Gulasz rybny - bardzo smaczne danie jednogarnkowe. By ugotować gulasz rybny wystarczy: wziąć dwa rodzaje ryb (można więcej), paprykę, marchew i ziemniaki. Doprawiony koncentratem pomidorowy, ostrą i słodka papryką.  By bardziej pokręcić smaki można też wkroić papryczkę chili. Wszystko w jednym garnku wymieszane i ugotowane. Ach, co za smaki i zapachy. Smacznie wszystkim polecam ten gulasz rybny . Składniki: duży filet mintaja/dorsza 2 dzwonki łososia 2 mniejsze cebule 2 marchewki 2 papryki 5 ziemniaków 200g koncentratu pomidorowego sól, pieprz papryka ostra i słodka ew. papryczka chili olej, masło klarowne do smażenia Przygotowanie: Cebule, ziemniaki i marchew pokrój w kostkę. Paprykę w paseczki. Ryby pokrój na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzej tłuszcz. Wrzuć cebulę, przypraw ją solą i pieprzem. Wymieszaj. Następnie dodaj ziemniaki, marchew i paprykę. Wlej odrobinę wody. Przypraw paprykami: ostrą, słodka chili. Dodaj rybę. Zalej wodą tak...

Owocowa sałatka

Owocowa sałatka, kto z nas jej nie lubi J Nie znam takiego smakosza. W mojej sałatce owocowej lądują zazwyczaj: banany, mandarynki, pomarańcze, jabłka i kiwi. Żółto pomarańczowo, czerwono i zielono-magia kolorów. Do tego, choć nie jest to konieczne: cynamon, odrobina jogurtu naturalnego i miodu. Same smakołyki: A jaka jest Wasza ulubiona sałatka owocowa? Składniki: ·         kiwi ·         banany ·         pomarańcze ·         mandarynki ·         jabłka ·         cynamon ·         jogurt naturalny ·         miód Przygotowanie: Kiwi, banany, mandarynki i pomarańcze obierz ze skórki. Pokrój. Jabłka pokrój ze skórką. Owoce wymieszaj, odczekaj chwilkę by soki puściły, skosztuj....