Przejdź do głównej zawartości

Bezglutenowa tarta z rabarbarem i truskawkami Lubelski Kociołek przyrządza rabarbar



Bezglutenowa tarta z rabarbarem i truskawkami powstała na potrzebę stworzenia ciasta bezglutenowego, bez jajek i mleka krowiego. Zadanie dość trudne, ale smacznie się udało- powstała tarta z rabarbarem i truskawkami. Rabarbar, truskawki, brązowy cukier z odrobiną żelatyny (wiem może ona zawierać śladowe ilości glutenu, ale myślę, że na tyle śladowe, iż na pewno nie szkodzą). Tarta rabarbarowo-truskawkowa wyszła przepyszna, znika w ekspresowym tempieJ Smacznie  Wam polecam:)
Ponadto chciałam Was serdecznie zaprosić na kolejną wiosenną edycję Lubelskiego Kociołka – rabarbar. W rabarbarowej zabawie biorą udział:  

Zaglądajcie również do nich, komentujcie i smakujcieJ

Składniki tortownica 26cm
·        1 banan
·        ½  szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
·        5 łyżek mąki ziemniaczanej
·        2 łyżki cukru białego
·        2 łyżki oleju rzepakowego
·        5 łodyg rabarbaru
·        litrowe pudełko mrożonych truskawek
·        2 łyżki brązowego cukru
·        1 łyżka żelatyny

Przygotowanie: Widelcem rozgnieć banana, dodaj kaszę jaglaną, mąkę ziemniaczaną, cukier i olej. Ucieraj do uzyskania masy ciastowej. Masę przełóż do tortownicy. Piecz w temperaturze 180ºC przez 12-15 minut.

Truskawki wsyp do rondelka. Zagrzej. Rabarbar umyj, pokrój na kawałki. Dorzuć do truskawek. Dodaj brązowy cukier. Gotuj, aż nieco dżem zgęstnieje (30 minut) co chwilę mieszając. Pod koniec dodaj żelatynę napęczniała w 3 łyżkach wody. Wymieszaj. Masę przełóż na upieczony spód. Ostudź, wstaw do lodówki na około godzinę. Tartę rabarbarowo-truskawkową podawaj z sorbetową gałką lodów lub posypaną płatkami migdałowymi. Jedz i smakujJ


Rabarbalove Akcja bez nabiału Rabarbalove

Komentarze

  1. Super, że jest i zdrowsza wersja dla rabarbarowych łasuchów. Dziękuję za wspólny Lubelski Kociołek! :-)
    Pozdrawiam
    A.

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietna wersja tarty! :) Dzięki za wspólny Kociołek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gosiu to może agar zamiast żelatyny? Ten chyba nie ma glutenu. A takie połączenie smaków to jak najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, wiem że agar można użyć. U mnie stwierdzono nietolerancję pokarmową na m.in na gluten, dlatego jej narazie używam:) Choć ten agar kusi by z nim poeksperymetować:) Może wiesz gdzie go u nas można kupić?

      Usuń
  4. Sezon na rabarbar w pełni :) Pyszna beglutenowa alternatywa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. co znaczy 1/2 kaszy jaglanej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za słuszną uwagę, chodziło oczywiście o połowę szklanki kaszy jaglanej, usterka już naprawiona:)

      Usuń
  6. " żelatyny (wiem może ona zawierać śladowe ilości glutenu, ale myślę, że na tyle śladowe, iż na pewno nie szkodzą"
    Czy takie śladowe ilości, że nie szkodzą, to wydaje mi się można spekulować, natomiast Dr. Oetker zarzeka się, iż jego żelatyna jest bezglutenowa :).

    Jak się żyje na diecie? :)

    Ostatnio właśnie myślałam, czy jakiegoś ciasta, by nie upiec, a to jest myśl! Wygląda pysznie, a teraz sezon na truskawki w pełni.

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, jakoś jest:) Najbadziej brakuje mi chleba (takiedo dobrego, z chrupiacą skórką)i trochę znudził mi się taki słodakwy posmak niektórych dań) Pozdrawiam:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Staropolski Mazurek Królewski

    Staropolski mazurek zwany królewskim jest kruchy i migdałowy.  W miarę kosztowania nabiera smaku, na tyle, że z przyjemnością sięgamy po następny kawałek. Wspaniała, słodka i kusząca propozycja wielkanocnego, tradycyjnego ciasta. Z podanych składników wychodzi mazurek na dużą prostokątną blachę. A przepis na staropolski mazurek zwany królewskim na pochodzi z książki pod tytułem  „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” Maria Lemmis i Henryk Vitry Wydawnictwo Interpress Warszawa. Zapisuję go u siebie, by częściej korzystać:) Polecam i Wam skosztujcie sami J Składniki: 35 dag masła 12 dag cukru pudru 12 dag obranych migdałów 37 dag mąki pszennej 4 ugotowane żółtka 1 surowe żółtko odrobinę skórki cytrynowej Lukier: 10 dag cukru pudru wiśnie, czereśnie z konfitury 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Posiekaj drobno migdały (nie miel ich!). Ugotowane żółtka przetrzyj przez sito. Masło utrzyj na „ pianę”. Na stolnicy

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się zredukuje i będ

Piątkowe pudełko do pracy czyli sałatka nicejska wiosenna

Sałatka nicejską uwielbiam, również w wersji wiosennej. Mieszanka sałat, tuńczyk, jajo na twardo, ogórek i rzodkiewka. Sałatkę szykuję wieczorem, sos też osobno w słoiczku czeka. Rano zalewam nim sałatki przed spakowaniem do toreb. Zwykle szykuję dwa pudła sałatek: jeden dla mego M. a drugi dla mnie (on je bardzo ostatnio polubił J )  Och... jak ja lubię, gdy idąc do pracy (na szczęście to już piątek) niosę w torbie pudełko smakowitości. Składniki: 1 torba mix sałat 1 puszka tuńczyka w kawałkach 2-3 jajka ugotowane na twardo 1 krótki ogórek 4-5 rzodkiewek mała cebulka olej, oliwa olej lniany ocet winny sól, pieprz Przygotowanie: Na dno pudełek wrzuć sałatę. Dodaj tuńczyka. Pokrój cebulkę w półtalarki. Posól i dodaj do sałatek. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dodaj do sałatki. Jajko pokrój na plasterki lub w ćwiartki. Posyp z wierzchu pieprzem. Wstaw do lodówki. Do słoiczka wlej oleje, oliwę i ocet winny. Posól i popieprz. Zakręć i moc

Wiedeńska babka z malinami

Wiedeńska babka z malinami- taka tradycyjna propozycja na Wielkanoc. Ucierane ciasto z ciepłą margaryną i do tego maliny. Babkę tą można przygotować również z innymi dodatkami np. ze skórka pomarańczową przepis tu Posypana cukrem pudrem smakuje wyśmienicie, a gdy polejemy ja lukrem nabiera odświętnego wystroju. Tak, tak to już ten czas, aby powoli, kulinarnie przygotowywać się do niej. Smacznie ją Wam polecam na Wielkanoc i nie tylko J Składniki Ciacho: ·         4 jaja, ·         1 szklanka cukru, ·         1 szklanka mąki pszennej, ·         1 szklanka mąki ziemniaczanej, ·         1 łyżeczka proszku do pieczenia ·         1 kostka stopionej margaryny ·         kilka kropel soku z cytryny ·         maliny mrożone lub świeże Lukier: ·         1 białko ·         1 szklanka cukru pudru ·         kilka kropel cytryny Przygotowanie: Ciacho:   Jaja z cukrem ubij mikserem na pulchną masę. W tym samym czasie w rondelku rozpuść margarynę.

Gruzińska sałatka ziemniaczana

Tą bardzo smaczną ziemniaczaną wypatrzyłam już dawno na blogu Martyny . Zainspirowało mnie bardzo to połączenie: ziemniaków, orzechów i cebuli.  To wszystko wymieszane z czosnkiem, koperkiem, skropione sokiem z cytryny – ach smakuje wybornie. Cebulkę można dodać surową lub podsmażaną. Obie wersje smakują znakomicie, choć mi osobiście bardziej przypadła do smaku ta wersja z podsmażona cebulką. To już setny mój post na blogu J Hura!!! Składniki:    ·         5 -6 ziemniaków średniej wielkości ·         3 łyżki posiekanych orzechów włoskich ·         1 duża czerwona cebula ·         2 duże ząbki czosnku ·         słodka papryka ·         pęczek koperku ·         oliwa extra virgin ·         1/2  cytryny ·         sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki ugotuj w mundurkach aż będą miękkie, ale nie będą się rozpadać (czasem wykorzystuje te z poprzedniego dnia)  Ostudzone ziemniaki obierz ze skórek, pokrój w kostkę i przełóż do miski. S